Haberler

Köprü'ye yeni güçlendirme

Tarih: 24 Ocak 2005 Kaynak: Sabah

Boğaziçi Köprüsü'nde, Amerikalı CTL firması ile Leigh Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışması bitti. Hazırlanan raporda halat bağlantı plakalarından sonra, tabliye bağlantı plakalarının da güçlendirilmesi gerektiği ortaya konuldu.

Köprünün bir ayağı çukurda
Boğaziçi Köprüsü'nün geçen yıl kopanla birlikte 20 halatı yenilendi. Yetkililere göre 236 halatlı köprü "emniyet"e alındı ama uzmanlar "Rüzgârla yazı-tura atılmaz" diyor.

İstanbul'da geçen yıl meydana gelen şiddetli rüzgâr ve kar fırtınası sırasında halatlarından biri bağlantı plakasından kopan Boğaziçi Köprüsü'nün durumu, sert rüzgârların beklendiği şu günlerde yine tartışma konusu. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri kopan halat bağlantısı ile birlikte 20 bağlantıyı yenilediklerini belirterek köprünün artık emniyetli olduğunu öne sürüyorlar. Bundan sonraki çalışmaların da bu yıl 32 yaşında olacak köprünün ana gövdesine yönelik olacağını belirten yetkililer, bu proje ile ilgili de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını ifade ediyorlar.

Yorgun ama Emniyetli
Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre; köprüyü taşıyan 236 halatın bağlantı plakalarından iki başta bulunan 20'si güçlendirildi. Bu çalışma sırasında köprünün dinamik ve statik değişimlerinin beklenenin üzerinde olduğu tespit edilince Construction Technology Laboratories firması ve ABD'deki Lehigh Üniversitesi ile ortaklaşa sürdürülen çalışmayla tüm halat bağlantı plakalarının gerilim ve deformasyon analizleri yapıldı. Özellikle ağır araçların kullanımı sonucu köprünün dinamik ve statik değişimlerinin beklentilerin üzerinde olduğu tespit edilerek, tabliye bağlantı plakalarının (halatların bağlandığı levhaların, ana gövdeye bağlantı noktası) güçlendirilmesi gerektiği saptandı. Sonradan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin de katkıda bulunduğu tüm bu çalışmalar sonucunda yeni bir ihaleye çıkılması ve köprünün güçlendirilmesi kararı alındı. Karayolları bu çalışmalar için 550 milyar lira ayırdı. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan ise rüzgârla yazı-tura atılamayacağını belirterek, "Bağlantıların tümü kont rol edilmeliydi. Rüzgâr estiğinde hangi halatta titreşim yapacağı önceden kestirilemez" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.