Haberler

Yine işe yaramayan yağışlar

Tarih: 30 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Bünyamin Sürmeli
Martın da sona ermesiyle birçok kişinin ümitleri iyice kırılmaya başladı. Kardan bahsediyorum, maalesef yok.

Aşırı yağışlar geliyor. Sistem beklenenin dışında bir hareket yapmazsa bugün Marmara’nın batısında başlayacak yağış orta ve batı bölgeleri cumartesi günü sağanak şeklinde saracak. Bizim ihtiyacımız olan ağır ağır uzun süreli yağışlar, gelenler ise kısa süreli ve miktar olarak fazla. Bu yağışların bırakın işe yaramasını, Marmara’nın batısıyla Ege’de geçen hafta olduğu gibi yine su baskını tehlikesi oluşturuyor. Yağışların pazar günü sabahın ilk saatlerinden itibaren batı bölgelerde etkisini yitirmesi bekleniyor.

111 yıl önce söylenmiş
1896 yılında İsveçli bilim adamı Svante Arrhenius, fosil yakıtların yakılmasıyla ekstra karbondioksitin atmosfere pompalanmasının atmosferin doğal izolasyon özelliğini artırdığını bildiren çalışmalar yapmıştı. 2007’deyiz, kimse dinlememiş sanırım. Adam 111 yıl önce söylemiş, sonra olan olmuş. Neyi bekliyoruz? Taş yağmasını mı?

Atmosfere her yıl 25 milyar ton karbondioksit yollanıyor. Karbondioksit havayı ısıtıyor, öte yandan yine fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan kükürtdioksit ve sülfat, gelen güneş ışınlarını uzaya geri yansıtarak gezegenimizin soğumasını sağlıyor. Küresel ısınmanın hesaplanmasında bu iki sürecin dengelenmesi gerekiyor. Küresel iklim değişiminde volkanik aktiviteler ve güneş lekesi döngülerinin de rolü var.

Şimdi doğal etkiler son yüzyılda gezegenimizi soğutmak yönünde etkili oldu, ısıtmak yönünde değil. Ama bu sanayilerin bacalarından ve araçların egzozlarından çıkan gazlar, büyükbaş hayvanların gaz çıkartmaları (metan düzeylerini yüzde 156 artırdı), deodorantlar ile soğutma ve klima sistemlerinde kullanılan CFC’ler de dünyanın ısınmasında güçlü bir etki oluşturdu. Bütün bu faktörler toplandığında çıkan bilançoda dünyanın ısındığı ortaya çıkıyor.

Atmosfer bizden hızlı
İnanın atmosfer bizden hızlı hareket ediyor. Birleşmiş Milletler 1988 yılında hükümetler arası iklim değişimi paneli için 2000 bilim insanını bir araya getirdi ve bu ekip iklim değişiminde ana faktörün insan olduğu sonucuna 13 yıl sonra, 2001’de varabildi. Artık önümüzdeki 50 yılın öngörülerini siz düşünün.

Atmosfere fosil yakıt atıkları yollanmaya başlanmasının üzerinden bugüne kadar sıcaklık ortalama 0.8 derece artmış. Şimdi bakın, denizlerin ısınması 40 yıl sürüyor. Bu nedenle şu anda yaşadığımız dengesiz sistemler aslında 1960’lardaki sera gazı oranlarının yansımaları. O zamandan bu zamana emisyon oranı kat kat arttı. Bu durumda belki 40 yıl sonrasının iklim koşulları bugünün yansımaları olacak. 0.8 derecelik sıcaklık artışı, bir türlü anlamlandıramadığımız hava koşullarını meydana getirdi. Önümüzdeki 40 yılda bu artış 10 dereceyi aşınca işte o zaman ne diyeceğiz bakalım?

Ya da bir şey diyebilecek takatimiz olacak mı?
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.