Haberler

İstanbul’da küresel ısınmaya karşı ‘teras çatı’ teşvik edilecek

Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Dünyanın ekolojik bir kıyamete doğru gittiğine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Zeytinburnu başta olmak üzere bazı yerlerde inşa edeceğimiz evlerin üstünü teras çatı şeklinde yaparak bitkilendireceğiz. Böylece sera etkisini en aza indirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bilim adamlarının dünyanın bir ekolojik kıyamete doğru gittiği konusunda uyarılarda bulunduğunu ve dünyadaki çevre kirliliğinin asıl nedenlerinin gelişmiş şehirler olduğunu belirterek, “Gelişmiş şehirler dünyadaki çevre kirliliğine yüzde 90 oranında olumsuz etki yapıyor. Büyük şehirlerde sera etkisi oluşmaması için daha çok yeşili barındıran yeni düzenleme ve tasarımlar yapmak, doğaya farklı bir açılış verecek yeni çizgiler geliştirmek gerekiyor. Dünyada bunun örnekleri var. İstanbul’un maalesef bir sera etkisiyle karşı karşıya kaldığını görmekteyiz. Bu yıl kış görmedik, bahar ayındayız henüz yeterli yağış yok. Bu da bize bazı sinyaller veriyor. Bundan dolayı tedbir için bir mimar olarak öteden beri tavsiye ettiğim, özellikle kent içerisinde yeni inşaatların çatılarının teras, bahçe çatı şekline getirilmesiydi. Bunu önerdiğimiz yapılardan bazıları yapmaya başladı. Biz de Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde yapacağımız yapıların tamamının üstünü teras çatı şeklinde yapacağız” diye konuştu.

Hafriyat toprakları bitki yetiştirmede kullanılacak
Avrupa’da çok katlı binalar ile yeraltı otoparklarının üstünde orman büyüklüğünde ağaçların dahi yetiştirilebildiğinin altını çizen Kadir Topbaş, böylece İstanbul’daki yoğun ve plansız yapılaşmanın getirdiği iklim değişikliğini düzeltme imkanı olabileceğini kaydetti. Hafriyat yapılan alanlardan çıkan toprağın üst tabakasının atılmayarak bu tür bahçe çatılarda bitki yetiştirmede kullanılmasının önemine işaret eden Başkan Topbaş, “35-40 santimlik üst tabaka toprak 1050 yılda oluşuyor. Demek ki bu bir cevher. Geriye dönüşümü çok zor olan bu değerin yok edilmemesi gerekiyor. Yeni yapılar inşa edilen arazilerde bitki toprağı olan 35-40 santimlik üst toprak tabakasını biriktirerek çatılarda kullanmayı düşünüyoruz. 1992 yılında Bağcılar’da Belediye Başkanı olan Feyzullah Kıyıklık Bey’e yeni binalar yapılırken çıkan toprağın üst tabakasının biriktirilerek park ve bahçelerde kullanılmasını tavsiye ettim ve buna uydu. Birçok park bahçede bunu kullandı. Dünyanın ekolojisinin hızla bozulmaya yüz tuttuğu bu süreçte çevreye biraz daha duyarlı olmak zorundayız. Yapılarımızı buna göre yapmak zorundayız. Bahçe çatı ve toprakların değerlendirilmesi uygulamasını Büyükşehir Belediyesi olarak teşvik edeceğiz. Zeytinburnu ile diğer bazı başka noktalarda da bizzat uygulama niyetimiz var. Planladığımız yerlerde mümkün mertebe bu tarz yapılanmayı hedefliyoruz. Öte yandan, Ortaköy vadisinde bina yapacak bir vatandaşımız bahçe çatı uygulama sözü verdi, hatta bana tasarımını gösterdi” şeklinde konuştu.

“Harbiye Kongre Vadisi’ni 2009’a yetiştireceğiz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gerçekleşemeyen Harbiye Kongre Vadisi ihalesi ile ilgili bir soru üzerine, vadiyi İstanbul’un “Dünya Su Forumu” ve “Dünya Bankası IMF Kongresi” gibi iki önemli uluslararası toplantıya ev sahipliği yapacağı 2009 yılına yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. “Maalesef yanlış bilgilendirme sonucunda oradaki Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu ile ilgili farklı tepkiler ortaya konulmasından duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Tiyatro salonunu yıkıp yerine daha mükemmel bir tiyatro salonu yapacağız” diyen Başkan Topbaş, vadinin yapımı sırasında çevreye hiçbir şekilde zarar verilmeyeceğinin de altını çizdi. Kadir Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Hiçbir şekilde çevreye zarar vermeden Hilton Oteli’nden Lütfi Kırdar’a kadar olan alanın altına, şu anki mevcut otoparkı da katarak katlı yeraltı sanat galerileri, 3 bin 500 kişi kapasiteli oditoryum yapacağız. Bu alanı bahsettiğim toplantılara cevap verebilecek bir kültür vadisi haline dönüştürecek bir proje tasarımı üzerinde çalışıyoruz. İMP atölyemizdeki genç arkadaşlarımızın geliştirdiği bir tasarım var. O biraz geliştirildi ve üzerinde çalışılmaya devam ediliyor. Bu bölgenin bir sıkıntı yaşatmadan İstanbul’un kongre turizmine hizmet vermesi gereken bir vadi olarak geliştirilmesi gerektiğini gördük. Açık Hava Tiyatrosu’nun arkasındaki yolu da yeraltına almak suretiyle, burada kültür vadisinin daha da aktif olmasını hedefledik. Yanlış anlaşılmalardan dolayı bazı tenkitlere maruz kalıyoruz. Belki biz de izah etmede geciktik. Bizde de bir eksiklik olabilir. Harbiye Kültür Vadisi ile ilgili proje ihalesi, katılım sürecinde öngörülen evraklardaki eksiklikler ve tek katılımcı olması sebebiyle iptal edildi. Tabi ki bir an önce bu tasarımın geliştirilmesi ve tatbikat projesinin çizilmesi lazım. Zaman kaybetmemek için tekrar acilen ihaleye çıkacağız. Veya farklı bir yöntemle yeniden bunun yapılmasını arzu etmekteyiz. Gerekirse İMP’deki mimarlarla birlikte otururuz, bunu biz çizeriz, bitiririz. Buna ihtiyacımız var. Geciktirme şansımız yok.”

Başkan Topbaş, “Bir mimar olarak buna dahil olmak ister misiniz?” sorusuna “Tabi ki böyle önemli bir kültür vadisinin gelişmesine imza atmayı herkes ister” cevabını verirken, projenin finansmanıyla ilgili bir soru üzerine ise, “Orada herkes herhalde kendi fedakarlığını yapar. Bu vadi İstanbul adına önemli bir sinerji, önemli bir fırsat. Bunu mutlaka 2009’a yetiştireceğiz” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.