Haberler

Öğrencilerin "Yeniden Canlandırma" anlayışı ve Karaköy Limanı

Tarih: 11 Nisan 2007 Yazan: Sevil Şeten



01 - 05 Nisan 2007 tarihleri arasında Cardiff Üniversitesi’nin Coğrafya ve Planlama öğrencileriyle Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencilerinin yer aldığı bir workshop düzenlendi. Çalışma alanı Galataport bölgesi diye tanımlanan Karaköy Limanı ve Tophane bölgesi olan workshopun amacı farklı disiplinlerdeki öğrencilerin ortak çalışmasıyla bu bölgeyle ilgili fikir projesi geliştirmekti. Çalışmanın ilk günü Mimar Sinan Üniversitesi’nde yapılan sunumlarla bu bölgeyle ilgili bilgiler verildi. Aynı zamanda Eylül 2005’te ihaleye açılan Galataport Projesinin içeriği ve detayları hakkında Cardiff Üniversitesi öğrencilerine sunum yapıldı ve çalışma grupları oluşturuldu. Sunumlarda Mimar Sinan Üniversitesi’nden Erbatur Çavuşoğlu,Tansel Erbil, Binnur Öktem, Besime Şen yer alırken Cardiff Üniversitesinden Prof. John Lovering konuşma yaptı.

Workshopun ikinci günü İstanbul Modern, Karaköy Limanı ve Tophane bölgesini içeren çalışma alanı gezildi. Bölgenin mevcut durumu ile Galataport Projesiyle yaratılacak yeni siluet ve yaratacağı etkiler konusunda karşılaştırmalar yapıldı. Öğleden sonra ise İstanbul Metropolitan Planlama’ya gidilerek İstanbul 2006 Planı ve bu planda galataport bölgesinin önemini açıklayan konuşmasıyla Murat Diren dinlendi. Murat Diren sunum sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sorulardan dikkat çekici olanı Cardiff Üniversitesi öğrencilerinden birinin İstanbul’da yapılan dönüşüm projelerinin yaratılan zenginlerle fakirler arasındaki sosyal ayrımın plancılar olarak nasıl dengelendiği sorusuydu ki Murat Diren plancıların bu dengeyi sağlayacak finansmana sahip olmadıklarını söylerek bu soruyu yanıtladı.

Workshopun üçüncü gününe Mimar Sinan Üniversitesi’nin Tophane-i Amire Binası’nda başlandı. 6 gruptan oluşan öğrenciler öncelikle harita üzerinde bölgeyi inceleyip stratejik olarak fikirler geliştirdi. Genel olarak Galataport Projesinin fiziksel ve sosyal etkilerini eleştiren öğrencilerin çalışmaları bu nedenle sorunlar karşısında daha çözümcüydü. Mimar Sinan öğrencilerinin bölgeyle ilgili bilgileri Cardiff öğrencilerinin fikirleriyle sentez edilerek atölye çalışmasına tüm gün devam edildi. Çalışma sonunda grupların pafta üzerinde hazırlanan fikir projeleri ile proje içeriğinin yer aldığı sunumlar oluşturuldu. Workshopun son günü gruplar tüm katılımcıların soru ve eleştirileri eşliğinde projelerini sundu. İlginç projelerden bir tanesi Galataport projesinin burada yaratacağı büyük rantın aksine, bölgenin bir kısmını Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlayıp İstanbul Modern Müzesi’ni de yanındaki antrepoyla birleştirerek daha büyük bir sanat müzesi yapmak, liman tarafındaki diğer antrepo binalarını da yıkarak burada geniş ve rekreasyon amaçlı kamusal bir alan yaratan projeydi. Bu proje getireceği ranttan ziyade yarattığı kamusal alanla ön plana çıktı. Sunumlara workshopun Cardiff Üniversitesi yürütücüsü John Lovering öğrencilere katılım teşekkür belgelerini verirken Mimar Sinan Üniveristesi yürütücüsü Binnur Öktem ve Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Güzin Konuk’un yaptığı teşekkür konuşmasıyla son verildi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.