Haberler

Kemer Country’de ‘kaçak’a inceleme

Tarih: 18 Nisan 2005 Kaynak: Hürriyet Çeviren: Yalçın Bayer

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe dün NTV’de ‘Bizim dönemimizde ormanlarımızda kaçak tek bina yoktur’ dediği saatlerde Kemer Country’nin inşaatla ilgili genel koordinatörlerinden Mehmet Köseoğlu telefonla arayarak şunları anlattı:

‘Kadir Topbaş’la helikopterle gezerken görüp yazdığınız sitemiz içindeki inşa halindeki 5 yapı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince enine boyuna incelendi ve ilgili belgeleri isteyerek götürdüler. Biz 1.200 dönüm tapulu arazimizde villa yapıp satıyoruz. Ayrıca Orman Bakanlığı’ndan 49 yıllığına kiralanan 2.000 dönümlük saha ise, turizm alan belgeli ve tasdiklidir. 1991’de başlayan turizm ve spor alanları (uluslararası konaklama, golf, binicilik ve tenis) yatırımlarımızın %90’ı bitirilmiştir. İnşaatı sürmekte olan otelimizi Kempinski tarafından işletilmesi için anlaşma yapılmıştır. O gördüğünüz, konaklama için yaptığımız 5 bungalovun inşaatıdır. Ruhsatsız hiçbir şeyimiz yoktur.

- Peki bungalovlar kimin tapusunda yapılıyor?
- Orman’dan tahsisli sahada konaklama tesisleri... Ama bunların da ayrı ayrı ruhsatı vardır. Büyükşehir imar ve planlama ekipleri daha önce Göktürk beldesinde de denetleme yapmışlar. Orada Orman’ın bir madenciye tahsis ettiği kuvars maden sahasının ise bizimle bir ilgisi yoktur.

- Size Orman’dan tahsisli yerler daha önce kömür madeni sahası mıydı?
- Evet... 1987’de başvurarak maden sahalarını turizm alanına çevirttik.

Yeni Galata Köprüsü’ne neden itiraz etmediler
Metronun Haliç’i geçerken tasarlanan boynuz şeklinde ayakları olan çelik ve cam karışımı ‘şeffaf köprü’ tasarıma dönük eleştirilere biraz tepkili Kadir Topbaş... Ünlü mimarlar; Semai Eyice, Uğur Tanyeli, Eyüp Çulha, Metin Sözen, A. Vefik Alp ve Tan Oral’ın çeşitli biçimdeki eleştirilerine karşı ‘Onlar ilk önce benim meslekdaşlarım’ diyerek şöyle diyor:

‘İnsanlar eskiden kemer köprüler yapmış, Mimar Sinan gibi... Sanayi devriminde metal-çelik köprüler geldi. Sonra Boğaz’daki gibi asma-germe köprüler dünyada yerini buldu. Bugün ise daha çağdaş bir yapı sistemi olan ‘Stayed Cable’ denilen gergi sistemiyle kurgulanan köprüler çıktı. Buna nasıl kopya denilebilir ki. Çağdaş, yeni bir felsefe, yeni bir konsepti olan tasarım. Eleştiri getirenler, yeni Galata Köprüsü için neden bir şey söylememişler? Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine kopya diyebilir miyiz? Bizim hiçbir kompleksimiz yok.’

Topbaş, İstanbul için çağdaş vizyon projelerini zaman zaman açıklayacağını söylüyor.

Semazen heykeli tartışmalarına girmek istemiyor. ‘Lale mi, Semazen mi?’ sorusuna kısa yanıt veriyor:

‘Lale evine dönüyor.’

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.