Haberler

"Eyfel Paris’in, AKM Cumhuriyet’in sembolüdür"

Tarih: 18 Nisan 2007 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Tülay Sağlam
Atatürk Kültür Merkezi ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmasını konu alan panelde dünyadaki örnekler gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, “Türkiye’yi Sydney Opera Binası gibi bir binaya kavuşturacağız” dediği Atatürk Kültür Merkezi’nin akıbeti tartışılmaya devam ediyor. Doğan Tekeli: “Eyfel Kulesi nasıl Paris’in sembolü ise AKM de Cumhuriyet döneminin sembolüdür, yıkılmamalıdır.” Prof. Dr. İhsan Bilgin, “Yıkılmasın, işletme şekli değişsin.” Prof. Dr. Mete Tapan, “Kültür varlığının kaldırılması isteniyor. raporlara göre karar vereceğiz.”

Doğan Tekeli, Serbest Mimarlar Derneği Başkanı:
Dünyada 30 Senede Yıkılan Bir Opera Binası Yok
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği panelde Doğan Tekeli, 30 senedir hizmet veren AKM’nin yıprandığını ancak yıkılmasının doğru olmadığını söyledi. “Kanaatim AKM’nin kesinlikle yıkılmaması yönünde. Dünyada 30 senede yıkılmış böyle bir opera binası yok. 150 yıllık Paris Opera Binası geçen yıllarda baştan aşağı restore edildi. Bolşoy şu anda restore ediliyor, Zürih Operası ciddi bir tadilattan geçti ama kimse yıkmayı aklından geçirmedi.”

Tamir Masrafı Abartılıyor
Tekeli, bakanlığın tamir masrafının fazlalığı yönündeki görüşünü, “Bu bina 55 bin metre kare. Önce 108 milyon dlar masraf çıkardılar sonra da bu rakam, 120 milyon Dolar oldu. Bu metrekaresi için 2 bin dların üstünde oluyor ki bildiğimiz böyle bir maliyet yok, bunun olması için binanın tümüyle soyulması lazım, masraflar abartılıyor” diye değerlendirdi.

AKM Rutubet için Yıkılırsa İstanbul'da Bina Kalmaz
Tekeli’ye göre, Cumhuriyet dönemi mimarisinin önemli sembollerinden olması AKM’nin yıkılmaması için en önemli neden. “Rutubet alan bölümleri var diyorlar, İstanbul’da her bina rutubet alıyor. Eğer bunun için AKM yıkılmaya kalkılırsa İstanbul’da bina kalmaz. Bazıları da çirkindir, Sydney Operası gibi olsun diyor. Biliyorsunuz Eyfel Kulesi yapıldığı zaman müthiş bir alerji olmuş, Balzac bile ‘Bu çirkin demir yığınını görmemek için o mahalleden geçmeyeceğim’ demişti. Ama Eyfel Kulesi Paris’in sembolü oldu. Eyfel Kulesi nasıl Paris’in sembolü ise AKM de Cumhuriyet döneminin sembolüdür. Kentin hafızasında yer ettiğinden, yıkılması için kuvvetli bir gerekçe olmadığından ve değer ifade ettiğinden dolayı AKM yıkılmamalıdır.”

Muhsin Ertuğrul Sahnesi Gözden Çıkarılabilir
AKM’nin yıkılmasına karşı çıkan Tekeli, Kongre Vadisi projesi kapsamındaki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkımına ise sıcak bakıyor. “Bence Muhsin Ertuğrul Sahnesi bu değerde bir yer değil ve gözden çıkarılabilir. Sanat camiası buna çok tepkili ama biz Tepebaşı Tiyatrosu’nu bir gecede yaktık, Komedi Tiyatrosunu da yıktık. Yani Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin maddi ve yapısal nitelikleri bakımından değerli bir yapı olmadığı söylenebilir, AKM kadar toplum belleğinde yer etmiş, sembolik bir yapı değil.”

Prof. Dr. Mete Tapan, Kültür ve Tabiat Var. Kor. Kur. Bşk.
Depreme Dayanıklılık Önemli Bir Kriter
Prof. Dr. Mete Tapan da elektrik ve ısıtma gibi sistemlerin yenilenebileceğini, yıkım için en önemli gerekçenin ise depreme dayanıklılık olduğunu söyledi. “Üniversitelerden deprem raporu ve yapılması düşünülen binanın konsept tasarımını istedik. Binanın kültür varlığının kaldırılması isteniyor, gelecek raporlara göre kararımızı bildireceğiz.”

Kentin Yapısı Bozulmamalı 
AKM ile ilgili kararda en önemli değerlendirme kriterinin kamu yararı olduğunu ve kamu yararını yücelten bir projeye olumlu bakacaklarını vurgulayan Prof. Tapan, Muhsin Ertuğrul Sahnesi için ise “Kentin yapısının bozulmaması lazım. Kent yapısı ancak bütünsellik içinde değişebilir. Yapılacaklar tabiat ve kültür varlıkları açısından bir engel teşkil etmiyorsa herhalde ona evet deriz, ancak şu anda ortada bir plan yok” yorumunu yaptı.

Prof. Dr. İhsan Bilgin, İstanbul Bilgi Üniversitesi:
Devlet AKM’nin İşletmesini Devretmeli
“AKM’nin kullanılmayan pek çok kapasitesi var” diyen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Bilgin’e göre de asıl sorun işletme. “Yani çok bürokratik bir devlet dairesi izlenimini veriyor. O yüzden insanlar burayı benimseyemiyorlar. AKM, Paris’teki Pompidou Kültür Merkezi gibi işlev görebilir. Bulunduğu yer çok doğru bir yer. Ama sadece opera ve baleye sıkıştırılmamalı. İnsanlar oraya bir çok kentsel fonksiyon için gelebilmeli. Yani AKM yıkılmasın ama işletme şekli değişsin. Devlet bir sözleşme ile işletmeyi devredebilir.
Muhsin Ertuğrul’un ise yeri biraz daha kenarda, orada şehir tiyatrosu olarak varlığını sürdürmeli, yıkılması için hiçbir neden görmüyorum. Kongre vadisi içinde çok şey yapılabilir ama olanlara müdahale edip yıkmak akıl karı değil.”

Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Koor.:
AKM’nin Yıkılması Söz Konusu Değil

AKM’nin yıkılmasına gelene kadar İstanbul için yapılması gereken çok sayıda iş olduğunu belirten Hüseyin Kaptan da “İstanbul’un tek merkezi konumundaki Taksim birçok yükü tek başına taşıyor. Önemli olan kent merkezindeki bu yükün dağıtılması için İstanbul’da yeni merkezlerin oluşturulması. Beyoğlu Bölgesi’nin en büyük sorunu ise denize açılamamak, Kongre Vadisi denilen bölge ile bu açılım mümkün olacak. İstanbul planlarında bu konu ele alınıyor ancak Atatürk Kültür Merkezi gibi bir yapının yıkılması, İstanbul için yapılan en sert planlarda bile söz konusu değil” dedi.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.