Haberler

Fransız Büyükelçiliğinde Çağdaş Yapıtlar

Tarih: 18 Nisan 2007 Kaynak: Sabah
Ankara Fransız Kültür Merkezi’nce düzenlenen, Türkiye’de benzeri görülmemiş, çok titiz bir seçimin ürünü olan QUİNTETTE adlı bu sergi, çağdaş sanata farklı yaklaşımları bir araya getiriyor.

Daniel Buren, Jean-Michel Othoniel, Alain SMarc Couturier ve Jean-Pierre Raynaud, Fransa'nın olduğu kadar uluslararası sanat sahnesinin de en ünlü sanatçıları arasında yer alıyorlar. Sergilerinin her biri olay yaratıyor.

Sanatçılar en yeni yapıtları ya da bu sergi için yaptıkları yaratılarıyla sergi yerinin kimliğine el koyuyor ve Albert Laprade'ın mimarisiyle söyleşmek üzere büyükelçiliğin salonlarını ve bahçelerini işgal ediyorlar.

Büyükelçilik ve bahçeleri heykel sanatının hazlarını tatmanız için kapılarını sizlere açıyor.

Mayıs: çarşamba, perşembe günleri saat 17.00 19.00
cumartesi 15.00 19.00 arası
Haziran: salı, çarşamba ve perşembe günleri
saat 17.00-19.00 arası

Sanatçılar
Daniel Buren

Fransız sanatçı, 1938 Boulogne-Billancourt doğumlu.

Sanat Meslekleri Okulu'ndan yetişen sanatçı kendi sanatsal anlatım dağarcığını oluşturmuştur: Her türden malzeme üzerinde, çizgilerini sonsuzca yineleyen, dönüşümlü olarak çizilmiş 8,7 genişliğinde beyaz ve renkli şeritler.

Sanatçı için, "sergilenmiş her sanat yapıtı mizansendir"; bu nedenle mimari ile sanat arasındaki bağlarla giderek daha çok ilgilenmektedir. Bu yeni tutum Daniel Buren'e "in situ" (yerinde) çalışma kavramını gerçekleştirme, yani sanatın içinde bulunduğu yere özünden bağlı bir sanatsal müdahale yapma fırsatı vermektedir. Daha çok üç boyutlu çalışmayı gerektiren ve artık eserini bir nesne olarak değil de mekânda değişim olarak alan bu sanat anlayışını geliştiren sanatçı, 80'li yıllarda, anıtsal nitelikteki kentsel projelerde simgeselliği hissedilen bu çizgiler üzerinden resmilik kazanır.

Marc Couturier
Fransız sanatçı, 1946 yılında doğan Marc Couturier Paris'te yaşamakta ve çalışmaktadır.

Hafif, özdeksiz yapıtları saf ruhlar gibi dünya dışında yüzen gerçekdışı, zamandışı bir sanatçıdır Marc Couturier. Böyle olunca da önsel olarak niteliksiz bulunan bir nesneye beklenmedik bir soyluluk vermek, sanatçının eli ve bakışının inceliği sayesinde ona bir erdem,bir kimlik, ani ve yeni bir güzellik katmaktır söz konusu olan. Sanatçının da pek güzel açıkladığı gibi, "Kimsenin kabul etmediği, herkesin geri çevirdiği, bayağının bayağısı bir şeyi kalkındırmak için yeterince azim, hatta inanç sahibi olmaktır burada söz konusu olan. Masum müdahale ile tanrısal ve çabasız insan da var ayrıca..."

Jean-Michel Othoniel
Fransız sanatçı, 1964 Saint-Etienne doğumlu, Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı sahibi. 40'lı Yaşlardaki sanatçı, üflenerek biçimlendirilen camı, zengin ve barok bir sanatı besleyen çok renkli bir palet gibi kullanıyor. Murano'da cam ustası Oscar Zanetti'yle karşılaşmasından sonra, oyuk ve renkli inciler yaratmaya başlamış; bu kentlere masalsı yontular sunarak bu zengin hazineyi birçok Avrupa sanat başkentine de yaymıştır.

"Cam öylesine karmaşık ki" diyor sanatçı ve onda keşfedilecek onca değişik teknik ve dünya var ki, ben onu kullanmaktan her zaman çok zevk alıyorum. Üfleme sırasında camcıyla olan iletişim benim için esastır. Onun hareketi her zaman büyük bir sevecenlik içerir. Dolaysızlık, doğrudan doğruyalık da oldu elbette. Biçim hemen çıkıveriyor ortaya, vardır artık, duyumsayabilirsiniz onu.

Alain Sechas
Françsız sanatçı, 1955 Colombes doğumlu olan Alain SParis'te yaşamakta ve çalışmaktadır.

Alain S("onun-kedilerini duyun") neşeli ve bozguncu bir dünya yaratıyor. Kedi imgesini alıyor ve onu öyküler borçlu olan birine dönüştürüyor. Bu tatlı, sakin hayvan, sıkıntılı, suçlayıcı, şiddet yüklü ve küfürbaz bir varlığa dönüştürülebiliyor. Yaratıcısına topluma eleştirel bir gözle bakma olanağı sağlıyor.

Kediler ve Marslılar her yerde, bu nedenle çiziyorum onları; daha çok anımsansınlar diye; kendimize üzerlerine hiçbir zaman, bir çizgi çekemeyeceğimizi söyleyelim diye. Gezeğenin tüm Büyük Birader'lerine karşı! Yehhuu! diye haykırıyor sanatçı.

Jean-Pierre Raynaud
Fransız sanatçı, Courbevoie 1939 doğumlu. Altın yapraklarla kaplanmış, yeniden boyutlandırılmış, Yunan mermerinden dev bir kaide üzerine oturtulmuş olarak Paris'te Georges Pompidou Merkezi'nin karşısında sergilenmekte olan bu saksı ne işlevli bir aygıttır artık ne de ilk simgesinin taşıyıcısıdır, ama gelecekten gelmiş bir mücevher gibi, başka bir biçimde kışkırtmaktadır düş gücümüzü. Altın, mermer; incelik ve soyluluktan uzak bir nesne için soylu malzemeler.

Tüm araştırmaları boyunca nesneyi bir kendine uydurma, kendine mal etme yeri yapmıştır Jean-Pierre Raynaud. Sanatçının kendi söyleyişiyle, bir yapıt, bir nesneyi, olmakta olan bir "şey"e, bir "psiko-nesnedönüştüren bir devrilmeye başvurur"

Sergi Küratörü
"Laurent Le Bon, kendisini bir genç yöneticiler kuşağında çok başarılı bir kişilik yapan gerçek bir kavrayışlılık ve birçok sanat dalında uzmanlık sergiliyor" diye belirtiyor, Devlet Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Alfred Pacquement.
Ulusal ortak miras yöneticisi Laurent Le Bon, 2000 yılında Pompidou Merkezi Devlet Çağdaş Sanatlar Müzesi'ne girdi. Daha önce Kültür Bakanlığı Plastik Sanatlar Delegasyonu Denetleme Kurulu'nda bulunmuş üyeliği yapmış, kamu adına satın alma görevini üstlenmişti.

Birçok serginin küratörlüğünü yaptı:
- Epiphanies/Epifani(Evry Katedrali)
- Les nains des sculptures/Heykelin cüceleri (domaine de Bagatelle Yurtluğu)
- La Beaut/ Güzellik (Avignon, Jean deLoisy Genel Komiseri)
- Parade / Geçit Töreni (Sao Paulo) ; Daniel Buren
- Le musqui n'existait pas / Var olmayan müze(Pompidou Merkezi)
- Regards premiers / İlk bakışlar, gezici sergi
- Alors, la Chine ? / Peki, ya Çin ?(eş-komiser, Pompidou Merkezi)
- Versailles off (Versailles Sarayı)
- RDada / Dada anma sergisi(Pompidou Merkezi, National Gallery de Washington ve MOMA de New York)

1969'da doğan Laurent Le Bon, Institut d'Etudes Politiques (Siyasal Bilgiler Enstitüsü, Paris) ve Ecole du Louvre (Louvre Okulu) mezunudur. Devlet Ulusal Ortak Miras Okulu'na ortak miras yöneticisi(uzmanlık alanı müzeler) olarak girdi. Laurent Le Bon, Louvre Okulu'nda Çağdaş sanat Tarihi ve Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde Gestion Culturelle (Kültür Yönetimi) dersleri vermektedir.

Yararlı Bilgiler
Sergi hakkında bilgi almak için:
Ankara Fransız Kültür Merkezi
TED Koleji, U Binası
Ziya Gökalp Caddesi No 48
Kızılay / Ankara
Telefon : (0312) 431 14 58 431 18 07
Fax : (0312) 433 05 00
E-mail : [email protected]
İnternet Sitesi : www.ccclank.com

Serginin Yeri:
Fransız Büyükelçiliği
Paris Caddesi 70, Kavaklıdere Ankara
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.