Haberler

‘Sera gazı üretimi kısıtlanmalı’

Tarih: 25 Nisan 2007 Kaynak: NTVMSNBC
1. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi bildirgesinde, “Ülkemizde sera gazı üretimi kısıtlanmalıdır. Otomotiv sanayinde zararlı gaz üretimi azaltılmalı, sanayi tesislerinde filtre ve arıtma tesislerinin kullanımı zorunlu olmalıdır’ denildi.

İkinci Su Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesince 11-13 Nisan’da düzenlenen ve İSKİ, Devlet Meteoroloji İşleri ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüklerince desteklenen 1. Türkiye İklim Değişikliği Kongresinin sonuç bildirgesinde, hayatın ve insanlığın devamı için alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:
- Atmosferi tahrip eden sera gazı salınımı azaltılmalı.
- Ormanlar ve yeşil alanlar korunmalı, geliştirilmeli, yatak alanları genişletilmeli.
- Tatlı su kaynakları korunmalı ve bunlardan azami ölçüde yararlanılmalı.
- Denizler ve göller kirletilmemeli, deniz ürünleri korunmalı.
- Toprak ve sulak alanlar korunmalı.

Türkiye’nin doğal kaynakları ile tarım üretimi, orman, gıda ve su kaynaklarının ciddi tehdit altında olduğu ve bazı yörelerin kuraklık, susuzluk ve çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı:
- Ülkemizde sera gazı üretimi kısıtlanmalıdır. Otomotiv sanayinde alınacak tedbirlerle zararlı gaz üretimi azaltılmalı, sanayi tesislerinde filtre ve arıtma tesislerinin kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Bu konuda yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına öncelik verilmelidir.
- Kömür, odun ve petrol gibi fosil yakıtlarla ısınma geleneğinden uzaklaşılmalıdır.
- Ormanlar ve meralar mutlak korunmaya alınmalıdır.
- Suların kirlenmesi önlenmeli, sanayi kirliliğini önlemek için sanayi tesislerine atık su arıtma zorunluluğu getirilmelidir.
- Kuruyan göller ve sulak alanlar yeniden kazanılmalıdır.
- Erozyon önleme çalışmaları etkin seviyeye çıkarılmalıdır.
- İç Anadolu Bölgesinde yer altı suyu kullanımı yasaklanmalı, bu bölgede mevcut su imkanlarına uygun tarım yapılmalıdır.
- GAP, 2023 yılına kadar mutlaka tamamlanmalı, Fırat ve Dicle sularından en ileri teknik kullanılarak azami ölçüde yararlanılmalıdır.

2023’e Kadar Yapılması Gerekenler
Sonuç bildirgesinde, Türkiye’de tedbirlerin alınabilmesi için 2023 yılına kadar yapılması gerekenler de şöyle aktarıldı:

“Başta Anayasa olmak üzere mevcut kanunlarımız, gerekli disiplin ve yaptırım gücüne kavuşturulmalıdır.

Hava ile ilgili her türlü meteorolojik bilgiler tek elde toplanmalı, havayı kirletecek sera gazları salınımları ciddi denetimle kontrol altına alınmalıdır.

Su yönetimi tek elde toplanmalıdır. Su varlığımız yeniden hesaplanmalı, geleceğin senaryoları hazırlanmalı ve gelişme projeleri bu gerçeklere göre yönlendirilmelidir. Toprak, orman, yeşil alan, sulak alan bilgilerimiz yeniden değerlendirilmelidir. Bu maksatla yapılacak bilimsel çalışmaları yürütecek “Su Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü” kurulmalıdır.

Her türlü koruma ve geliştirme projesi bilimsel gerçeklere göre yürütülmelidir. Enerji üretimlerimiz gözden geçirilmeli ve mutlaka yenilenebilir enerji kaynakları geliştirilmelidir. Fosil yakıtlardan giderek uzaklaşılmalı, hidroelektrik üretim kapasitemiz tam olarak kullanılmalıdır. Özellikle hidrojen enerjisi mutlaka uygulamaya konulmalıdır. Güneş ve rüzgar enerji kaynaklarımız süratle geliştirilmelidir.”

Sonuç bildirgesinde, uluslararası anlaşmaların gereğinin yerine getirilmesinin zorunluluğu vurgulanarak, insanın ve diğer canlıların yaşatılmasının, her türlü politik ve maddi menfaatin üzerinde tutulması gerektiği belirtildi.

Dünya Su Forumunun 2009’da İstanbul’da yapılacağı hatırlatılan sonuç bildirgesinde, “Bu toplantıda Türkiye’nin önüne örtülü bir şekilde sınır aşan sular konusu getirilebilecektir. Bunun için şimdiden hazırlıklı ve duyarlı olmak gereklidir” denildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.