Haberler

Eğlence sektörü kan ağlıyor

Tarih: 18 Nisan 2005 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Övür

Geleceğin İstanbul'u nasıl bir kent olacak? Bilim adamlarına göre artık şehirler ülkeleri taşıyor. Bu nedenle şehirlerin nasıl bir rol üstleneceği önemli bir konu. Bu açıdan İstanbul'un 'Kültür, turizm, ticaret, finans ve kongre merkezi' olması hedefleniyor.

Artık kimse İstanbul'u bir sanayi kenti olarak görmek istemiyor. Bu değişime en çok vurgu yapanlar da kenti yönetenler.

Onlara göre İstanbul artık 'dünyanın turizm ve kültür başkenti' olmalı. Peki bu sözü dillerinden hiç düşürmeyen kent yöneticileri, uygulamada ne yapıyorlar? Turizmin önemli bir ayağı eğlence sektörüne karşı adeta yok etme politikaları uyguluyorlar. Beyoğlu bu açıdan çarpıcı bir örnek. Bir anlamda İstanbul eğlencelerinin merkezi Beyoğlu'nda esnaf 'kan ağlıyor'. Nedenine gelince; Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Arif Keskiner bu konuda şunları söylüyor: "Büyükşehir Belediye yasasının içinde belediyelere bir hak verildi. Bu hak diyor ki, alkol satan yerlerden 5 YTL'den 100 YTL'ye kadar vergi alabilirsin. Beyoğlu Belediyesi bunu şubat ayında uygulamaya başladı. Eskiden ayda 6 milyon lira alınan yerlerden, 150 milyon lira alınmaya başlandı. Mart'ta ise 450 milyona çıktı. İstese 3 milyar lira da alabilecek. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık."

Bu, işin sadece eğlence vergisi boyutu. Bir de kamuoyunda tartışılan içkilere getirilen vergi boyutu var. Keskiner, bu inanılmaz vergi yükünü ise şöyle anlatıyor: "AKP iktidarı geldiğinden bu yana biraya yüzde 38 zam gelmiş, ÖTV gelmiş, şaraba yüzde 314 ÖTV geldi. Bu bizim sektörü boğan bir gelişme. Burada kasıt var. İçki satılmasın diye bir düşünce. Hani biz turizme açılacaktık? Ne yapalım gelen turiste nasıl hizmet vereceğiz, nasıl yaşayacak dükkanlar?"

İstanbul'un sadece Beyoğlu değil dört bir yana dağılmış eğlence sektörü, bu çifte vergi yükü nedeniyle ciddi bir krizin eğişinde. Sektör örgütleri önümüzdeki günlerde bu gidişe karşı eylem planı hazırlığı yapıyor. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Arif Keskiner bu konuda şöyle diyor:

"Herkes sigortasını, vergisini, KDV'sini ödüyor ama zor ödüyor. 1.5 milyar kira ödeyen bir dükkan, 450 milyon eğlence vergisi ödeyebilir mi? 'Başkan bu parayı ödeyemiyoruz' diye telefon açıyorlar bana. Bunun altında kalmayacağız. Bu da bizim ekmek paramız."

Keskiner'in 'biz' dediği sayı az değil, sadece Beyoğlu'nda 25 bin kişi eğlence sektöründe çalışıyor. Merkezi iktidar bir yana, özellikle yerel yönetimlerin bölgelerinde iş yaratma kaynağı olan sektörleri 'öldürme' çabaları ciddi kaygı yaratıyor. Beyoğlu'nu tarihi ve çağdaş kimliğiyle yeniden yaratmak için çaba harcayan Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın bu konuda ne düşündüğünü doğrusu merak ediyorum.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.