Haberler

Tunç Devri'ne ait toplu mezarlar bilim adamlarını heyecanlandırdı

Tarih: 9 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Kenan Baş
Antalya'daki bir mağarada, Tunç Devri'ne ait olduğu tahmin edilen mezarlık bulundu. Prehistorik döneme ait olduğu söylenen mezarın antropoloji ve arkeoloji bilimleri açısından büyük öneme sahip olabileceği bildirildi.

Karain mağarası yakınlarındaki bir başka mağarada bulunan insan mezarları bulgularının Tunç Devri dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

İnsanlık tarihine ait en eski buluntuların yer aldığı Karain mağaralarına yakın bölgedeki mağarada tespit edilen bulguların, insan uygarlığına dair önemli bilgiler aktarabileceği söyleniyor. Mağarada keşfedilen mezarlarda çok sayıda insan kemiği ile o döneme ait bazı eşyalar bulunuyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, basın toplantısı düzenleyerek Su Altı Sporları Kulübü tarafından Karain mağarası yakınlarında bir başka mağarada insan mezarlarının bulunduğu bir mağara tespit ettiklerini açıkladı. Su Altı Sporları Kulübü üyelerinin ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun yanı sıra kendisinin de katıldığı mağara dalışı hakkında bilgi veren Akaydın, bulguların Tunç devri dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Mağaranın bir bölümünün su altında olduğunu, her iki kısmada dalındığını söyleyen Akaydın, mağarada, Prehistorik döneme ait büyük bir mezarlık bulduklarını söyledi. Mağaraya daha önce hazine avcıları tarafından girilmiş olduğunu ve bu nedenle de tahribatlarla karşılaştıklarını aktaran Akaydın, "Mağarada çok büyük ve çok sayıda iskelet bulunmakta. Mağaranın aktifliği nedeniyle kemiklerin üzeri adeta kar altında kalmış gibi minerallerle kaplanmış. Bu yüzden çoğu iskelet fark edilemiyor. Mağara içinde su altında kalan 3-4 metrekarelik bir alanda 20 kadar kafatası görüntüledik. Mağara antropoloji, arkeoloji, jeoloji ve biyoloji açısından çok önemli bulgular içermektedir. Burada yapılacak çalışmalar belki de insan uygarlığına çok büyük ışık tutacaktır. Bilindiği üzere insanlığa ait en eski buluntular Karain mağaralarında tespit edilmiştir. Girilen mağaranın da aynı bölgede olması önemini daha da artırmaktadır." dedi.

Mağara hakkındaki ilk izlenimlerinin Prehistorik dönemlerde mezarlık olarak kullanıldığı yönünde olduğunu belirten Akaydın, şöyle devam etti: "İskeletler incelendiğinde bazılarının mağara içindeki boşluklara olduğu gibi bırakılmış, bazılarının da üzerlerinin taşlarla örtülmüş olduğunu gördük. Mağara içerisinde çok dar tünellerden geçirilen ölülerin başına, çok basit yöntemlerle pişirilmiş, testiler bırakılmış. Buradan da şunu anlıyoruz ki cenazeler mağara içerisinde en ücra köşelere kadar taşınmış ve törenler yapılmış."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.