Haberler

Roma Hamamı gün yüzüne çıkıyor

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün, Roma Hamamı’nda başlattığı kazı ve restorasyon çalışmalarının ilk aşamasının sonuna gelindi. Sütunlu Cadde, üzerindeki topraklar alınarak daha belirgin hale getirildi, etrafı temizlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün, Roma Hamamı’nın kazı ve restorasyonu için yaklaşık 1,5 ay önce başlattığı projenin birinci aşaması tamamlanıyor.

İki sondaj sonunda, Sütunlu Cadde’nin kenarındaki gezinti yolu ve bir dükkana ait olduğu düşünülen bir duvar ile kuzey-güney yönünde caddeyle bağlantılı olduğu tahmin edilen iki kalın duvar bulundu.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü ve kazı başkanı Hikmet Denizli, 25 bin YTL ödenek alarak Ankara Üniversite ile yürütülen çalışmaların birinci aşamasının 3 Haziranda tamamlanacağını söyledi.

Roma Hamamı’ndaki restorasyon çalışmalarını bu yıl sonunda bitirmeyi hedeflediklerini belirten Denizli, proje sonucunda hamamın Ankara’nın önemli çekim merkezlerinden biri haline geleceğini ifade etti. Denizli, ikinci aşamaya da başlamak üzere olduklarını bildirdi.

Gezinme yeri ve künk bulundu
Arkeolog Mehmet Akalın da tespit çalışmaları yaparak ve eserleri numaralandırarak işe başladıklarını kaydetti.

Tespitin ardından Sütunlu Cadde’ye ait mimari parçaların Palaestra alanına, diğerlerinin ise lojmanların yakınlarına vinçle taşındığını anlatan Akalın, kazı çalışmaları hakkında da şunları ifade etti:

"Daha önceden ortaya çıkarılan ama zamanla üstü atık toprakla kaplanan Sütunlu Cadde’nin zeminin temizlettik ve belirgin hale getirdik. Daha sonra iki sondaj çalışması yaptık. 8x5’lik birinci sondajda, caddenin kenarında gezinme yeri olabileceğini düşündüğümüz poligonal andezit yer döşemesi ile basamaklı geniş bir yükselti bulundu.

Tuğla duvar bulundu
Arkeolog Mehmet Akalın, yükseltinin yanında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen tuğla duvar ortaya çıkarıldığını söyledi. Akalın, "Bunun cadde kenarındaki bir dükkanın duvarı olduğu zannediliyor ama tabii kesin değil bunlar, üzerinde incelemeler devam ediyor" dedi. Cadde kenarında atık veya içme suyu için Roma döneminde pişmiş topraktan yapılmış kalın su borusu (künk) da bulunduğunu anlatan Akalın, ikinci dönemde bu yapıların daha fazla görünür hale getirileceğini kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.