Haberler

Yarım asırlık İMÇ yıkılıyor

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'nı (İMÇ) yıkmaya hazırlanıyor. Kiptaş'ın hazırladığı projeye göre İMÇ'nin yerine Osmanlı mimarisiyle 50 villa yapılacak.

Referans Gazetesi'nde Metin Can imzasıyla yer alan habere göre İstanbul'un ilk alışveriş merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen ay aldığı karara göre yıkılmaya hazırlanıyor. Bine yakın parseli kapsayan "Tarihi Yarımada'yı Koruma Projesi" kapsamında yıkılacak olan İMÇ'nin yerine Kiptaş tarafından Prestij Konutları adı altında Osmanlı mimarisiyle 50 adet ahşap villa yapılacak. 6 blok ve 2 bin 300 işyerinin bulunduğu İMÇ'nin esnafı ise mahkemeye başvurarak kararın iptalini istedi. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, "Karar hatalı. Kadir Topbaş'ı ikna etmeye çalışıyorum" dedi.

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) 1960 başında İstanbul Belediyesi tarafından tüm sektörleri bir araya getiren bir alışveriş merkezi olarak tasarlandı. Proje için açılan yarışmayı ünlü mimarlar Doğan Tekeli ve Sami Simsa kazandı. Daha sonraki yıllarda özellikle kasetçiler çarşısı ile kamuoyunda tanınan İMÇ, geçen yıl Eminönü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Tarihi Yarımada'yı koruma amaçlı Nazım Uygulama İmar Planı çerçevesi'nde konut alanı ilan edildi.

Bölgedeki konut inşaatlarını yapmakla görevlendirilen Kiptaş, İMÇ'nin yerine Prestij Konutları adı altında 50 adet ahşap villa yapmak için proje hazırladı. Bu arada Kiptaş, İMÇ'nin etrafındaki bine yakın parseli de projelendirdi. Projelerinin İstanbul'a ayrı bir renk getireceğini ifade eden Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, ilk etabın kısa süre içinde başlayacağını, İMÇ'nin ise tamamen kaldırılacağını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararın kendilerine ulaşması ile soluğu mahkemede alan İMÇ esnafı ise karara ateş püskürüyor. Çarşının 20 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu söyleyen İMÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Keçoğlu, İMÇ'nin yarımadanın siluetini bozmadığı gibi güzel sanat eseri olarak tescillendiğini ifade etti. Keçoğlu şunları söyledi:

"Bizim çarşımız İstanbul'un en güzel yerinde. Deniz hemen yanımızda, Taksim'e 5 dakika mesafede. Biz çarşımızı kaybetmek istemiyoruz. 20 bin kişiyi işsiz bırakıp 50 tane konut yapılması çok yanlış bir karar olur. 50 bin metrekare alana sahip İMÇ, bazı çevrelerin iştahını kabartıyor. Bize İkitelli'ye Giyimkent'e gidin diyorlar. Biz perakendeciyiz orada iş yapamayız. İstanbul içinde de başka bir alternatif sunulmuyor. "

Elimizi kolumuzu bağladılar
Uzun süredir Büyükşehir'in kendilerine yıldırma politikası uyguladığını da ifade eden Keçoğlu, çarşıya neredeyse bir çivi bile çakamadıklarını belirterek, "Arabayla çarşıya gelmek isteyen müşteriler için bütün zorluklar çıkarılıyor. Arabaları çekiliyor, park için izin verilmiyor. Tamamen bir yıldırma politikası ile karşı karşıyayız. Ancak yılmaya niyetimiz yok. Mücadelemiz sürecek" dedi.

25 yıldır İMÇ'de faaliyet gösteren ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi olan Oda Mefruşat'ın sahibi Halit Örgad da, perdede marka olmuş bir merkezin yok edilmesine karşı çıkacaklarını belirterek "İMÇ boş, işe yaramaz bir merkez olarak lanse ediliyor. Oysa İMÇ'nin yüzde 90'ı dolu ve Türkiye'nin her yerinden müşterisi var. Rant peşinde koşanlar şimdi gözünü buraya dikti" diye konuştu.

Konut projesine karşı çıkan kurumlardan biri de Mimarlar Odası İstanbul Şubesi oldu. Başkan Eyüp Muhçu, "Bu proje uzun zamandır var. Askıdaydı. Şimdi tekrar gündemde. Süleymaniye'ye dönüşüm projesi gerekli ancak İMÇ'nin yıkılmasına karşıyız. Bunun için biz de mahkemeye başvurduk" dedi.

Büyükşehir'in kararı hatalı
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ise dönüşüm projesinin İstanbul'un en büyük projelerinden birisi olduğunu, 8 mahalleyi ve bine yakın parseli kapsadığını açıkladı. Bölgede etap etap mülkiyet çalışmalarının tamamlandığını anlatan Er, "Kiptaş ile anlaşmaya vardık. Kiptaş da geçtiğimiz günlerde projenin tüm ayrıntılarını tamamladı. Kısacası projeyi hayata geçirmemize çok az kaldı" dedi.

İMÇ'nin durumunun ise hala tartışıldığını dile getiren Er, "İMÇ de konut kapsamında. Ben İMÇ'nin alışveriş merkezi olarak kalmasından yanayım. Ben burada doğdum ve bu alışveriş merkezininin temellerinin nasıl atıldığına şahit oldum. Bence hatalı oldu. Büyükşehir geçenlerde Sultanahmet'teki bir çok oteli de konut alanı ilan etti. Kadir Topbaş'la bir kez daha konuşacağım' dedi.

Şöhret kavşağıydı perdecilere kaldı

* İnşaatına 1960'ta başlandı ve 1966'da tamamlandı.

* İlk yıllarda plak yapımcıları, döşemeciler, konfeksiyoncular ve makineciler yer aldı.

* 1980'lerde elinde sazıyla Anadolu'dan kopup gelen binlerce insanın ilk durağı oldu.

* İbrahim Tatlıses’ten Küçük Emrah’a, Mahsun Kırmızıgül’den Özcan Deniz’e kadar bir çok isim bu çarşıdan çıktı.

* 2000'lere gelindiğinde bazı plak firmaları görkemli binalarının yolunu tutarken korsana yenilen şirketler ise kapandı.

* Halen 6 blok ve 2 bin 300 işyeri bulunuyor.

* 20 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

* Bölgenin bugünkü saltanatını ise perdeciler sürüyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.