Haberler

Çanakkale'ye köprü projesine başlandı ancak vali de başkan da karşı çıkıyor

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Muzaffer Altunay
Karayolları Genel Müdürlüğü, yılda ortalama 3 milyon yerli ziyaretçinin geldiği Çanakkale Boğazı'na köprü yapılması için proje üretmeye başladı.

Çanakkaleli yöneticiler ve esnaf ise köprü yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, "Şu anda bir köprüye ihtiyaç duyulmadığını düşünüyorum." diyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da "Çanakkale'ye köprünün kurulmasına kesinlikle karşıyım." diye konuşuyor. Çanakkale'ye köprü inşa edilmesiyle ilgili çalışmalar 1984 yılında başladı. Proje, uzun yıllar tartışıldıktan sonra rafa kaldırıldı. Köprü projesi, aradan 10 yıl geçtikten sonra 1994 yılında tekrar gündeme geldi. Hatta ihaleye bile çıkıldı. 1996 yılında yapılan ihaleyi kazanan firma fizibil olmadığını düşünerek projeyi hayata geçirmekten vazgeçti. Aradan 10 yılı aşkın zaman geçtikten sonra Çanakkale köprüsü çalışmaları yeniden başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü, köprüyü tekrar gündemine aldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili kuruluşların görüş ve önerilerini alacak olan müdürlük, projeyi, onay için Devlet Planlama Teşkilatı'na sunacak. Herhangi bir engel çıkmazsa uluslararası ihale süreci başlatılacak. Karayolları'nın bu çalışmasından haberdar olan yerel yöneticiler ile sivil toplum örgütleri, yaklaşık 600 milyon YTL'ye mal olması planlanan köprünün Çanakkale'ye gerekli olmadığını düşünüyor. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Çanakkale Boğazı'nda şu anda bir köprüye ihtiyaç gözükmediğini söyledi. Vali Kırlı, "İstanbul'da ihtiyaca göre köprü yapılabilir. İstanbul'dan ulaşım zorlandığında Çanakkale'ye köprü ihtiyacı doğabilir. Çanakkale'mizin her iki tarafı da milli park. Getirisi ve götürüsü çok iyi araştırılarak karar verilmelidir. Her zaman doğanın korunmasından yanayız. Şu anda köprüye ihtiyaç duyulmadığını düşünüyorum." dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale'ye yapılması planlanan köprüye karşı olduklarını vurguladı. Doğru olanın 'tüp geçit' olduğunu savunan Gökhan, "Sarıçay üzerinden geçecek olan boğaz köprüsüne karşıyız. Köprünün yapılması ile kent merkezinde karmaşa ortaya çıkacak. Ortaya güzel bir görüntü çıkmayacak. Köprü her yönüyle yanlış, doğru olacağına inanmıyorum. Seçim arifesinde açılan bir konu, zaten biz de karşıyız. Karşısı milli park, diğer ayağı da Sarıçay'ın üzerinden geçecek. Başka bir yere konulabilir; ancak doğru olan tüp geçittir." diye konuştu. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaya göre, Kilitbahir ve Sarıçay arasında yer alacak şekilde projelendirilen asma köprünün uzunluğu kenar açıklıklarla birlikte 2 bin 196 metre olacak. Köprü bağlantı yollarıyla Çanakkale ve Eceabat çevre yollarına bağlanacak. Proje kapsamında Çanakkale Boğazı'nı geçecek asma köprü bin 440 metre açıklığında ve 2 bin 196 metre toplam uzunluğunda olacak. Güzergâhın toplam uzunluğu ise 13.7 kilometreyi bulacak. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımı yer alacak. Yap işlet devret modeline göre gerçekleştirilmesi planlanan proje için, yaklaşık 500 milyon dolar dış, 100 milyon dolar iç kaynağa ihtiyaç bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.