Haberler

Tarihî eser ve mekanlar tehlikede

Tarih: 6 Haziran 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Cahit Eroğlu
01-02 Haziran 2007 günlerinde Haliç üzerinde kurulan, bir hava-yer parkurunda, 12 pilot uçakları ile yarıştı.

Formula-1 gibi kara yarışlarında bile hemen her seferinde nice büyük kazalar yaşandığı, otomobillerin parçalanıp ölümler olduğu herkesçe bilinmektedir.

Son iki senedir Red Bull Air Race World Series’nin düzenlediği Akrobatik hava gösteri ve yarışları, binlerce meraklı tarafından Haliç kıyısından heyecanla seyredilmektedir.

Zaten insanın tabiatı gereği seyirlikler hep prim yapar.

Yarışlar sırasında, TV muhabiri bir kadıncağıza soruyor; “Efendim bu gösterileri nasıl buldunuz?”

Kadıncağız gayet safiyane “Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Pilotlarımızın koluna kuvvet versin”!!!

Ben işin bu tarafında değilim. İstanbul Suriçi bölgesi, tarihi eser yoğunluğu yönünden dünyada en önde gelir.
Bu mekanlarda gösteri ve yarışlar tertiplenmesi ve bunun sonucunda her an olabilecek kazalar; bu yüzlerce ve hatta binlerce senelik tarihi eserleri tehdit etmektedir.

Örnek aldığımız Batıda böyle mekanlarda değil yüksek ses desibelli yani gürültülü araçlar ve uçaklar; insanları bile yüksek sesle konuşturmazlar.

Bu yarışların parkuru 1400 metre. Yaklaşma yolları ile en az boydan boya 5000 metre.

Mısır Çarşısı önüne de harekat merkezini kurmuşlar.. Yani Eminönü’ndeki 350 senelik Yeni Caminin neredeyse dibine.
Bir yanda Süleymaniye gibi dünyada eşi olmayan 1000 kubbeli 500 seneyi doldurmuş bir külliye, bir yanda Sultan Bayezid 520 senelik ve Sultan Ahmet gibi 450 senelik camiler ve diğer tarafta 1600 seneyi geçmiş tarihi eser Ayasofya ve yanında 575 sene dünya siyaset ve idaresinin merkezi Topkapı Sarayı. Galata yakasında ise 1500 senelik Galata kulesi. Eyyüb Sultan külliyesi de cabası.

Sahi bu parkur, bu kadar hassas bir bölgede yoksa bilerek mi kuruldu.

Aslında bu bölgenin hava sahası derhal her türlü uçuşlara kapatılmalıdır.

Nitekim seneler önce Haliç’e bir helikopter çakılmıştı. Bu helikopter pekala Süleymaniye veya Ayasofya’ya da çakılabilirdi.
Böyle tarihi mekanlara yakın yüksek desibelli müzik yapılması da yasaklanmalıdır. Bu gün davul ve bazı üflemeli borulu müzik aletlerinin gürültüsü 120 desibeli buluyor.

Bunun çevredeki insanları geçici sağır edebileceği bir tarafa, yakındaki tarihi yapıları beklemediğimiz bir anda yıkabilir.
Bir çok kültür konularında hassasiyetini yakından bildiğimiz Kültür ve Turizm bakanımız Sayın Atilla Koç’tan, böyle etkinlikleri tarihi mekanların uzağında tertipletmek için kesin çözümler beklemekteyim.

Denecek ki “efendim İstanbul’u dünyaya tanıtıyoruz. Bu kadar da tutucu olma.” Peki olmayayım. Ama bu eserler zarar gördüğünde dünyaya İstanbul’un ve ülkemizin hangi güzelliklerini tanıtacağız? Sanki güzellik mi kalacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.