Haberler

İstanbullu tehdit altında

Tarih: 12 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Selin Görgüner
Kentlilerin hayat kalitesini düşüren gürültü kirliliği, milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul'da da sorun olmaya devam ediyor. Kentteki gürültü miktarının İstanbulluları ciddi biçimde tehdit ettiğini vurgulayan uzmanlar, gürültü haritaları çıkarılması ve eylem planı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Kurra , Çevre ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol gereği İstanbul'da çeşitli bölgelerde gürültü haritası hazırladıklarını açıkladı.

Gürültü oranının özellikle İstanbul Boğazı, Atatürk Havaalanı çevresi, otoyol kenarları ve köprülerin çevresinde ciddi boyutlara ulaştığını, burada oturan yurttaşların ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kurra, "Otoyol kenarlarında gürültü önleyici ses perdeleri yapılmalı, Atatürk Havaalanı çevresindeki binaların da ses yalıtımı yapılmalı" dedi.

Yerleşim bölgelerinin sanayi tesisleri, havaalanı ve otoyol çevrelerine kurulmasının yanlışlığına dikkat çeken Kurra, nüfusu 250 bini aşan her yerde, sanayi bölgeleri, demiryolu, havaalanı ve karayolları çevreleri için mutlaka gürültü haritalarının çıkarılması gerektiğini, gürültü etki analizlerinin ve eylem planlarının hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) üyesi Korhan Altındal , Türkiye'de gürültü kirliliğinin kontrolüne yönelik yönetmeliklerin ve yaptırımların yetersiz olmasını eleştirdi. Altındal şöyle konuştu:

"2005'te yürürlüğe giren Gürültü ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği birçok yönden eksik. Yönetmelik işletme ve tesislerin çevreye etkileriyle sınırlı kalmış. Örneğin işletmeler arka plan gürültü değerinin 5dB üzerine çıkabiliyor. Bu, gürültü kirliliğini arttırıcı bir faktör. İstanbul'da iki ana arter geçiyor: E-5 ve otoban. Bu kentin gürültü kirliliğini arttırıcı bir unsur. Yeşilköy'deki havaalanının çevresindeki yapılaşma da imara aykırı. İmar planlarına aykırı yapılaşmalar da gürültü kirliliğini besliyor."

Belediyeden gürültü kirliliğine online takip
Gürültü haritalarının hazırlanması gerektiğini kaydeden Altındal, yerel yönetimlerin yeterince çalışma yapmamasını eleştirdi. Gürültü kirliliğinin insan sağlığını tüketen en önemli faktör olduğunu belirten Doç. Dr. Armağan Samancı da gün içinde normalin üzerinde gürültüye maruz kalan bireylerde tükenme sendromu oluştuğuna, isteksizlik, hareketsizlik, can sıkıntısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler yaşandığını kaydetti.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) kentin 30 noktasına kuracağı "online" istasyonlarla gürültü kirliliğini izleyecek. Bu sistemle, gürültünün yoğunlaştığı saatler ve yerler tespit edilerek, işletmeler uyarılacak. Her gece 3, cuma ve cumartesi geceleri ise 4 adet denetim ekibi de Boğaziçi ve Beyoğlu bölgesindeki eğlence yerleri, barlar, gece kulüpleri, açık hava konserleri, açık hava düğün organizasyonlarını karadan ve denizden denetleyecek. İBB ayrıca gürültü kirliliğinin önlenmesine yönelik olarak Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte Atatürk Havalimanı'nın "Gürültü Haritası" nı çıkartmaya da hazırlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.