Haberler

İmparatorluğa sanal dönüş

Tarih: 13 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Dünyanın dört bir yanından uzmanlar antik Roma kentinin 320 yılındaki halini sanal ortamda canlı tutabilmek için 10 yıl çalıştı. Bu, aynı zamanda bugüne kadar yapılmış en geniş tarihi kent simülasyonu.

Roma'nın tarihi yapıları turist yığınlarıyla kaynıyor, zamana ve kirliliğe yenik düşüyor olabilir. Ama bu antik imparatorluk kentinin parıltılı günleri, artık sanal ortamda yaşamaya devam edecek. Roma'yı dijital olarak yeniden yaratan çalışma, dünyanın dört yanından uzmanların katılımıyla bugüne kadar yapılmış en geniş tarihi kent simülasyonu olarak açıklandı.

Virginia Üniversitesi'nden Bernard Frischer simülasyonun kenti MS 320'de İmparator Konstantin zamanında, 7 bin yapı ve 1 milyon vatandaşla gösterdiğini açıkladı. Simülasyon Senato, Colosseum ve İmparator Maxentius'un yaptırdığı bazilika da dahil, yaklaşık 30 binanın içini de freskleri ve dekorasyonuyla gösteriyor.

Antik Romalıdan fazlası
Sanal Roma'nın ziyaretçileri, şehirde antik Romalıların yaptığından çok daha fazlasını yapabiliyor: Aslan kafesleri ve ilkel asansörlerle dolu Colosseum'un sütunları arasında dolaşabiliyor, kenti detaylı bir şekilde tepeden inceleyebiliyor. 2 milyon dolara mal olan 'Rome Reborn' adlı simülasyonu uluslararası bir arkeolog, mimar ve bilgisayar uzmanı ekibi 10 yılda yapabildi.

Simülasyon, antik binaların kaldıracağı insan kapasitesi gibi soruları yanıtlamak için bilim insanlarının deney yapmasına olanak sağlayabilecek. Frischer, çalışmanın Roma'yı ziyaret eden turist ve öğrencilere de faydalı olacağını söylüyor: "Bu, sanal bir zaman makinesi oluşturmamız için atılmış ilk adım. Böylece çocuklarımız ve torunlarımız Roma ve dünyadaki diğer büyük tarihi kentler üzerine bilgi sahibi olabilecek."

Simülasyonun bazı bölümlerine www. romereborn.virginia.edu internet sitesinden ulaşılabiliyor, ancak site sadece simülasyonun görüntü ve videolarını içeriyor.

Kente giriş izni vermenin, binlerce kullanıcının aynı anda girmeye çalışması anlamına geldiğini, bu durumda devasa bilgisayar gücüne ihtiyaç duyulacağını söyleyen Frischer, simülasyonun tamamınına 'Second Life' sitesi üstünden ulaşılabilmesi için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Özel şirketlerden oluşan bir grup da Nisan 2008'de Colosseum'un yanına bir sinema salonu açarak, interaktif ve üç boyutlu animasyonlar oynatmayı planlıyor. Orjinal simülasyonda karakterler yer almıyor ancak ticari projede onlar da bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.