Haberler

'Yabancı yatırımcı konut fiyatlarını artıracak'

Tarih: 14 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Esra Özsümer
Eston İnşaat Genel Müdürü Salih Kuzu, 2006 yılının mayıs ayında yaşanan dalgalanmadan bu yana iç piyasada yaşanan durgunluğa rağmen inşaat faaliyetlerinin satışlardan bağımsız olarak çok hızlı ilerlediğine dikkat çekti. Kuzu, bu dönemde yapılan yabancı yatırımların konut sektöründe yaşanabilecek bir krizin önüne geçtiğini söyledi.

Önceki yıllarda alışveriş merkezi ve ticari gayrimenkul yatırımı yapan yabancıların son bir yıldır yoğun olarak konut yatırımına yöneldiğini ifade eden Salih Kuzu, "Yabancı yatırımcı şimdi karını realize etmek istiyor. Bu da konut fiyatlarını bir miktar yukarı çekecek" dedi.

Yabancıların konuta olan ilgisinin yoğun bir şekilde devam ettiğini anlatan Salih Kuzu Milliyet'in sorularını yanıtladı:

'Faizler düşmeye devam ediyor'
Temmuz ayındaki genel seçim ve sonuçları konut sektörünü nasıl etkileyecek?
Seçimin öne alınması iyi oldu diyebiliriz. Emlak sektörü için ölü geçen yaz ayları, seçim, hükümet kurma gibi süreçlerle geçecek. Sonbaharda seçimler bitmiş, yeni hükümet kurulmuş olacak ve herkesin daha ileriye baktığı bir döneme gireceğiz.

Ben artık Türkiye'de kimin hükümet kurduğunun da çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü şu an Türkiye'de ekonomi belli bir büyüklüğe ulaştı ve siyasetten bağımsız hareket etme noktasına geldi. Yabancıların Türk ekonomisindeki büyük ağırlığı bir sigorta gibi oldu. Bu sonbaharda terkar bir erken seçime gidilmezse gayrimenkul sektörü hareketlenir.

Önümüzdeki dönemde konut kredi faizlerinin düşmesini bekliyor musunuz?
Konut kredi faizleri şu an düşme eğiliminde zaten. Seçime kadar bu düşüş böyle küçük küçük gider ama seçimden sonra istikrarlı bir hükümet kurulur da geleceğe doğru sağlam bir politika açıklarsa daha büyük düşüşler meydana gelir.

Yüzde 1'in altına düşer mi?
Bunun için enflasyonun yüzde 4 - 5'ler düzeyine gelmesi gerekiyor. Bu da olabilir. Geçen mayısta olan faiz sıçramasının etkileri enflasyonda çok net gözüküyor. İki ay sonra etkiyi üzerinden attığında enflasyon radikal bir şekilde düşmüş gibi gözükebilir, faizlerin düşüşü için bir doping etkisi yaratabilir.

'Türkiye'ye hafif beton sistemini getireceğiz'
Eston'un yeni projelerinden ve gelecek hedeflerinden bahseder misiniz?
İstanbul'da 4 bin 500 konutluk Eston Şehir ve 3 bin konutluk Eston Deniz olmak üzere iki çok büyük projemiz var. Bunların tamamlanması 7 - 8 sene sürecek. Ayrıca 2008'de Reşitpaşa Evleri'nin ikinci kısmını devreye sokacağız. Bunun dışında anons edebilecek kadar neticelenmiş bir projemiz yok.

Ama hedefimiz Eston deniz ve Eston Şehir gibi büyük, uydu kent ölçeğinde yerleşim yerleri oluşturmak. Ayrıca bu yıl hafif beton sistemi üzerinde çalışıyoruz. Eskişehir'deki prefabrik fabrikamızı dönüştürmeye çalışıyoruz. Türkiye'de ilk defa hafif betonla evler yapacağız.

Hafif beton dünyada, özellikle Almanya ve Japonya'da çok kullanılıyor. Çoğunlukla köprüler ve yüksek binalar hafif betonla yapılıyor. Hafif olduğu için özellikle deprem açısından çok avantajlı bir sistem.

Metreküp ağırlığı 800 kilogram. Yani sudan hafif bir malzeme. İzolasyon özelliği de çok fazla. Türkiye'de bunun her türlü malzemesi var. Biz üretim için ön çalışmaları ve araştırmaları yaptık. Türkiye'deki hazır beton fabrikaları bunu üretebilir.

'Dövizle kredi alanlar eksi faizle ödedi'
Kredi yoluyla ev almak isteyenler hemen alsın mı, beklesin mi?
Bugün aylık yüzde 1.20 - 1.30'dan kredi alanlar ileride faiz düştüğü zaman düşürme şansına sahipler. Eski anlaşmalarla belki bir sene yüksek ödeyecekler ama ilerde aynı fiyatla o evi alma şansları olmayabilir.

Hangi tip konut kredisini öneriyorsunuz?
Ben 4 - 5 yıldır bütün müşterilerime dövizle kredi almalarını öneriyorum. 4 yıl önce dövizle kredi alanlar bugün eksi faiz ödüyor. Onların faizi yüzde 0'ın altında. O günlerde döviz 1 milyon 450 bin TL idi. Bu gün 1.30 YTL'den geri ödüyor. Ben hâlâ dövizle konut kredisi alınmasını öneriyorum.

Dövizdeki düşüş devam edecek mi? Dövizle alınan krediler için risk nedir?
Ben iktisatçı değilim ama Türkiye'nin 1970'den bu yana döviz hareketlerine ve enflasyondan arındırılmış değer endeksine baktığımızda görüyoruz ki Türk lirası hep değer kazanmış. Kazanmak zorunda zaten. Paramız değer kazanmadan bin - 2 bin dolar milli gelirden 20 bin dolara çıkmamız mümkün değil.

Dövizin dalgalanma dönemlerini karşılayacak kadar bir döviz birikimine sahipseniz korkmanız gereken bir şey yok. Bu miktar da 10 yıllık kredi aldığınızda kredi taksitinizi 1 - 1.5 yıl ödeyecek kadar bir miktar olmalı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.