Haberler

'Tarihi Kentler'in Kadıköy buluşması

Tarih: 14 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet
"Küresel kültür, yöresel değerlerimizi yok etmeye çalışıyorsa daha duyarlı olmalıyız. Bize ait ne varsa korumamız lazım..."

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 'nin bu sözleriyle başlayan TKB Kadıköy Buluşması'ndaki tema "Geleceğe Miras: Kent Çarşıları" ydı.

Caddebostan Kültür Merkezi'nde 26 Mayıs 2007 günü yapılan oturumlarda, geleneksel çarşı ve pazarlarımızdaki binlerce yıllık "yaşama kültürümüzün yaşatılması" ele alındı. Buluşmanın "sonuç bildirgesi" nde de antik "agora" ve "arasta" larımızdan gelen bu zenginliğimizi acımasız "rekabet" leriyle yok eden alışveriş merkezleri için şunlar vurgulandı:

"Önemle belirtiriz ki kent merkezlerinde yuvalanmış büyük iş merkezleri ve hipermarketlerin, kent dışına taşınarak tarihimizin, tarihi çarşılarımızın rakibi olmaları engellenmelidir. Ayrıca çıkması beklenen büyük mağazacılık yasasında bunların da çalışma günü ve saatlerine sınırlama getirilmesini TBMM'den dilemekteyiz..."

Ali Coşkun'un 'İtirafı'
Peki, özellikle şu son 4 yıllık "muhafazakâr" dönemde, imarla ilgili onca "kâr" amaçlı düzenlemeye rağmen geleneklerimizin "muhafaza" sını da sağlayacak süpermarket yasası neden tavsatıldı?

Kabinenin yeniden aday gösterilmeyen tek üyesi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun 'un yanıtı "açık" ve "net" ti: "Büyük mağazaların tepkisi nedeniyle geri çektik..." (10 Eylül 2004-Ekonomi)

Bu tepkilerin ardındaki "yatırım" lar ise dur durak bilmiyor. 20 yılda 115 mega alışveriş merkezi açılırken 2008'e kadar 37'si daha eklenecekmiş. Sadece İstanbul'da ise Cevahir ve Akmerkez gibi iki devin toplamından 17 kat fazla alanlı yeni "shopping center" lar planlanmış!

Acaba süpermarket yasası, küresel tüketim sektörünün ülkemizdeki bu büyük "istila" sını tamamlamasını mı bekliyor?

Belediyeler Konuşuyor
Buluşmanın ev sahibi Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk dedi ki: "Yerel yaşamı en iyi bilenler yerel yöneticilerimizdir. Çarşılarımız ise birlikte yaşamanın güvenceleridir. Anadolu'nun dünyadaki bu en zengin kent kimliğini korumak zorundayız..."

Başarılı restorasyonuyla özgün işlevi korunduğu için 2006 yılı TKB ödülünü alan "Süreyya Operası" nın Kadıköy çarşısıyla kültürel birlikteliğini anımsatan Öztürk, şunları ekledi: "Sanatın da merkezi olan eski çarşımız kentin ruhudur; toplumsal bilincin mayasıdır..."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de aynı ödülü paylaşan "Bakırcılar Çarşısı" projesini şöyle özetledi: "16. yy'dan beri yaşayan çarşıyı sağlıklılaştırmak ekonomiyi de canlandırdı. Artık herkes burayı görmek ve alışveriş yapmak istiyor; esnaf da sanatlarının tarihsel ustalığını ve zarafetini yeniden gösteriyor..."

TKB üyesi belediyelerin, tarihten gelen alışveriş mekânlarımızın "süpermarket yasası" nı durduranlara karşı "direnişini güçlendiren" bu anlamlı projeleri karşısında, Prof. Dr. Metin Sözen de şunları söyledi:

"Bu örnekler, Türkiye'nin unutmaya başladığı geçmişine bakmayı yeniden hatırlatıyor. Düne kadar bilim insanları konuşuyor, bilgilerini aktarmakla yetiniyorlardı... artık yerel yöneticiler konuşuyor. Yaptıklarını, birikimlerini anlatıyorlar ve destek istiyorlar. Onlara vereceğimiz en büyük destek, İstanbul'un Anadolu'yu artık fark etmesini sağlamaktır..."

...Ve İstanbul da TKB'de
Metin Sözen'in "İstanbul" dan kastettiği, kuşkusuz öncelikle bu kenti yönetenler olmalı... Çünkü "küresel tüketim merkezleri" ne karşı insanlık mirası olarak yaşatılmaları gereken tarihsel çarşılarımız, hatta dünya güzeli Kapalıçarşımız bile "pazar günleri de açık tutulan" şımarık rakiplerine karşı adeta "sahipsiz" ler...

Yöneticiler ise kente saygısız "alışveriş hangarları" nı sınırlamak yerine, daha da "özendiren" ayrıcalıklı imar olanaklarını sunuyorlar.

İşte bu umarsızlığın "Anadolu erdemliliğini fark edebilmesi" için İstanbul Büyükşehir Belediyesi de TKB ailesine kabul edildi.

Kadıköy Buluşması'nın ardından toplanan TKB Meclisi, başvuruları danışma kurulunca da olumlu görülen Şehitkamil (Gaziantep), Samsun, Beyoğlu (İstanbul), Çankaya (Ankara), Mersin, Ereğli (Konya), Didim (Aydın), Darende (Malatya), Eyyüpnebi (Şanlıurfa), Tomarza (Kayseri), Adıyaman, Lapseki (Çanakkale) ve Vezirköprü (Samsun) ile birlikte İstanbul'un da üyeliğine karar verdi.

Böylece 2600 yıllık metropolümüz de "geçmişine saygılı kentleşme sözü" vermiş 200'ü aşkın TKB üyesi arasına katılmış oldu.

Bakalım, 2000 yılından bu yana belediyelerin "yerel kimlik" leriyle bir araya geldikleri bu onurlu üyeliğe ait "sorumluluk" lar, İstanbul'daki kültür yoksunu imarcılığı durdurabilecek mi?

Şerifler Yalısı
TKB Meclisi'nin Kadıköy gündeminde "seçim" de vardı... Encümen üyelerinden Rıza Yalçınkaya , milletvekilliği adaylığı için Bartın Belediye Başkanlığı'nı bıraktığından, TKB yöneticiliğinden de ayrıldı.

Boşalan encümen üyeliğine Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal seçildi. Böylece, kentlerindeki "mimarlık mirası" nı korumak için bir araya gelen belediyelerin birlik yönetiminde bir "mimar" da görev almış oldu...

Meclisin ardından Emirgân'daki tarihi Şerifler Yalısı'nın TKB genel merkezi olarak açılışı da yapıldı. Harem Dairesi günümüze gelemeyen, sadece Selamlık bölümü korunabilen yalının bahçesinde, 2006 yılı koruma ödüllerini kazanan üye belediyeleri kutlama töreni gerçekleştirildi.

Maliyeden kiralanan ünlü yalı, 1782'de yapılmış ve Boğaziçi'ndeki barok mimari örneklerinden... Ülkemizde "tarihi dokuları sahiplenen belediyecilik" anlayışının gelişmesine eşsiz katkılarda bulunan TKB'ye de doğrusu çok yakışıyor...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.