Haberler

Özdoyuran yalısı satışa çıkarıldı

Tarih: 20 Haziran 2007 Kaynak: Akşam
İstanbul Boğazı Kandilli kıyılarındaki Abut Efendi Yalısı satışa çıktı. Yapımı 1853 yılına uzanan yalının mimarı, Dolmabahçe Sarayı’nı da inşa eden Karabet Balyan. Yalıyı o yılların büyük tüccarlarından Altunizade Necip Bey yaptırmış. Yalıyı iki yıl sonra, 1855’te Baron Van Doeuvre satın almış. Ondan da 1900 yılında zamanın İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Abut Efendi satın almış. Yalı 80 yıl Abut Ailesi’nde kalmış. 1980 yılında da Salat Yağları’nın da kurucusu olan sanayici İsmail Özdoyuran ve eşi Meliha Özdoyuran tarafından satın alınmış.

Satın alma ile eskiyen yalıya tadilat başlatılmış. Restorasyon 11 yıl sürmüş. Yenilenmeyi 4 mimar yönetmiş. Kaba ve ince işleri Yılmaz Peyzan yapmış ve tüm değişim 1991 yılında tamamlanmış. Özdoyuran Ailesi’nin yıllarını geçirdiği, çocuklarını büyüttüğü, duvarına aile resimlerinden tablolar astığı, dönemin sanayicilerinin toplantılar yaptığı bu yalı şimdi satışa çıkarıldı.

3 taliple görüşülüyor
Yalının satışını Golden Royale Real Estate şirketi yürütüyor. Şirketin sahibi Korhan Kongaz, yalının fiyatı hakkında net bir açıklamada bulunmadı. Fakat uzmanlar Boğaz’daki bu tür bir yalının 30-40 milyon dolar civarında bir rakama el değiştirebileceğini belirtiyorlar. Kongaz, yalının satışı için üç ayrı yatırımcı ile görüştüklerini belirterek, şunları söyledi: “Kazak bir yatırımcı alıcı oldu. Hemen ardından iki Körfez kökenli yatırımcı kapıyı çaldı. Üçü ile görüşmeler sürüyor. Alıcıların niyeti, alım sonrasında yalıyı izin alabilirlerse butik ultra lüks bir otele dönüştürmek olarak görünüyor. Kısa süre içinde satışın gerçekleşeceğini sanıyorum.” Yalıya Türk alıcı çıkmadığını da söyleyen Kongaz, “Bu tür yapılar sadece İstanbul’da değil tüm dünyada nadir eserler olarak kabul görüyor. Alıcılar arasında bir Türk yatırımcı yok. Bunun nedenini bilmiyorum” dedi.

30 metrelik rıhtımı var
Zamanında sobalı olarak yapılan ve odunluk-kömürlük gibi bölümleri bulunan yalı daha sonra kalorifer kazanına da kavuşmuş. Bu arada kayıkhaneler iptal edilmiş. Bahçesinde 200 metrekare müştemilatı da olan yalının 10 araçlık otoparkı var. Bazı bölümler altın varakla süslü olan yalıda yüzme havuzunun büyüklüğü 100 metrekare. Yalının rıhtım uzunluğu 30 metre.

İç kısımlar Dolmabahçe özentisi
1850’lerde İstanbul’un Koşuyolu Caddesi’nde hamam, dükkan ve konaklar yaptıran Abdülmecid devri tüccarlarından Necip Bey, kendisi için Dolmabahçe Sarayı’ndan esinlenerek, sarayın mimarı Karabet Amira Balyan’a bu yalıyı yaptırmış. Fakat yalı iki yıl içinde el değiştirmiş ve 80 yıl için Sultan II. Hamid’in döneminde ticaret odası başkanlığı da yapan Mehmet Abut Efendi’ye geçmiş.

3 talibi çıktı
Yalı, tek bir yapı içinde mükemmel bir plan orijinalliğine sahip bir yalı olarak kayıtlarda yer alıyor. Boğaziçi’nde 19. yüzyıldan kalan ender yapılardan. Üst kat dekorasyonda bir iddia söz konusu. Tüm tavanlar ve sofaların duvarları resimlerle süslü. Yalı 18 odalı ve 2 sofalı. Üst kat yarım dikdörtgen bir sofa etrafında dönüyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.