Haberler

Yeni ev alanlar mobilyaya yılda 5 milyar dolar ödüyor

Tarih: 29 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Gayrimenkul sektöründe yaşanan proje patlaması, ’yeni konutla beraber yeni mobilya’ anlayışının büyümesini sağlıyor. Yeni konut projelerine taşınma döneminin de gelmesiyle birlikte mobilya sektörü 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. İhracatla birlikte bu rakam 6 milyar doları buluyor. Sektörün 2007’de yüzde 15 büyümesi beklenirken, yeni konutların etkisini 2008-2009 yıllarında daha çok hissettireceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle TOKİ’nin konut yaptığı yerlerde mobilya satışları artarken, İstanbul’da Kemerburgaz, Çekmeköy, Kurtköy gibi yeni yerleşim merkezlerindeki konut projelerinden gelen mobilya müşteri sayısı özellikle son bir yılda ciddi artış gösteriyor.

İnşaat sektöründe yaşanan patlamanın ’yeni konutla beraber yeni mobilya’ anlayışını getirmesi mobilya sektörünü büyütüyor. Yeni konutlarına taşınırken mobilyalarını değiştirmeyi ihmal etmeyen ev sahipleri, pazarı 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştırdı. Yeni konutlar, Türkiye’de 10 yıl olan mobilya değişim süresini de 6 yıla kadar düşürdü. Yapım aşamasında birçok yeni bina olduğu düşünüldüğünde sektörün gelecekte ev değişimlerinden yine olumlu etkileneceği görülüyor.

Lüks inşaat projelerinin artmasıyla evler, eski çekyatlardan kurtulup trendin öne çıktığı mobilyalara yöneliyorlar. Büyük bir potansiyele sahip olan mobilya pazarı, geçen yıl 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildi. Pazarın büyüklüğü, perakende rakamlarıyla 6 milyar dolar civarında. Sektörün 2007’de de yüzde 15 büyüme göstermesi bekleniyor.

Asıl etki 2008’de görülecek 
İstikbal Mobilya Pazarlama Müdürü Mustafa Büyükkatırcı, mobilyanın inşaat sektöründeki gelişimden olumlu etkilendiğini belirterek, bu doğrultuda 2007 yılında sektörün yüzde 15 oranında büyüme göstereceğini söyledi. Büyükkatırcı, yeni konutların satışlarına etkisini daha çok metropoller, il merkezleri başta olmak üzere genel anlamda Türkiye’nin birçok yerinde özellikle TOKİ’nin konut yaptığı yerlerde hissettiklerini vurguladı.

Mustafa Büyükkatırcı, "İnşaat sektörünün ivme kazandığı günümüzde konutların bitmesi, bunlara yönelik mobilya taleplerinin oluşması 2008-2009 yıllarında kendini daha çok hissettirecek. 2008’in ikinci yarısı ve 2009 yılında satışlarımız bu yıldan daha olumlu etkilenecek" dedi.

Yeni ev sahiplerinin günün trendlerine ve yaşam tarzına uygun olarak genelde modern tarzda mobilyalar tercih ettiğini anlatan Büyükkatırcı, yeni konutların konumları ve mobilyada trendlerin daha kısa sürede değişmesinin Türkiye’deki mobilya değişimini 10 yıldan daha aza indirdiğini belirtti. Türkiye’de mobilya, markalı ve markasız üreticilerin yer aldığı bir sektör olarak kendini gösteriyor. Büyükkatırcı, Boydak Holding mobilya grubunun markalı üreticiler arasında yüzde 20, markasız üreticiler arasında ise yüzde 35’lik paya sahip olduğunu dile getirdi. Sektörün yüzde 5-6’lık kısmının ithal üretim yapan firmalardan oluştuğunu, yüzde 95’ini ise yerli üreticilerin teşkil ettiğini kaydetti.

İç dekorasyon talebinde artış
İstanbul’da, Kemerburgaz, Çekmeköy, Kurtköy gibi yeni yerleşim merkezlerindeki konut projelerinden gelen mobilya müşteri sayısı özellikle son bir yılda artış gösterdi. Ayrıca şehir içinde gerçekleşen rezidans projelerinden de mobilyacılar olumlu geri dönüşler alıyor.

Koleksiyon Mobilya yetkilileri ise, konut sektöründeki büyümeye paralel eve yapılan yatırımlarda artış olduğunu kaydederek, İstanbul, Ankara ve Adana’nın bu gelişimin en çok hissedildiği şehirler olduğunu vurguladı. Konut projelerinin teslim edilme dönemleriyle birlikte mobilya sektörünün önemli bir ivme kazanacağını dile getiren Koleksiyon Mobilya yetkilileri, konut teslim dönemlerinin 2007 bahar dönemi ve 2008 yılı olduğu düşünüldüğünde bu dönemlerde iç dekorasyon taleplerinde belirgin bir artış olacağını vurguladı.

Koleksiyon mobilya yetkilileri, yeni konutların mimari çizgilerinin iç dekorasyon tarzını da az çok belirlediğini vurgulayarak, "Bu mimariyi tercih eden konut sahiplerinin de iç dekorasyon beklentileri aynı oluyor. Yeni ve modern konut projelerinde yaşayanların günlük yaşamın ihtiyaçlarına yönelik akıllı ve fonksiyonel çözümler sunan mobilyalar talep ettiklerini görüyoruz" bilgisini verdi. Koleksiyon Mobilya, özel konut projeleriyle inşaat aşamasından başlayan örnek daire çalışması ve ev sahiplerine sunulan ayrıcaklıklara uzanan iş ortaklıkları da gerçekleştiriyor. Milleniumpark, Avrupa Konutları, Ataköy Konutları, Arinnapark(Ankara), Evidea, İstanbul Bis, Aytek Göktürk Evleri bu projeler arasında yer alıyor.

Yeni taşınanların yüzde 50’si mobilya değiştiriyor
Yeni konut projeleri çocuk ve genç odası gruplarının satışını da artırdı. Çilek Mobilya yetkilileri, tatil dönemine girilmesi ve karne sonrasında insanların evlerine taşınmaya başlamasıyla 0-24 yaş grubu için üretilen mobilya satışlarında yüzde 15’lik artış yaşandığını belirtti. Yeni konutların mobilya sektörüne asıl etkisinin birkaç yıl içinde görüleceğini aktaran yetkililer, yeni konutlara yönelik koleksiyonlarda ürettiklerini dile getirdiler. Yeni evlerine taşınan insanların yaklaşık yüzde 50’sinin mobilyalarını yenilediğini dile getiren Çilek mobilya yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Tüketiciler artık mobilyada sağlıklı, güvenli ve özgün tasarımı olan garantili ürünleri seçiyor. Mobilya değiştirme süresi de 5-6 yıla indi." Türkiye’de markalı mobilya pazarı içerisinde çocuk ve genç odaları yüzde 3’lük bir pazar oluşturuyor. Çilek ise, bu pazarda yüzde 36’lık bir pazar payı hedefliyor."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.