Haberler

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Araştırma, Tasarım, Planlama ve Uygulama Merkezi

Tarih: 4 Temmuz 2007 Yazan: Şebnem Şoher

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde, bugüne kadar farklı adlar taşıyan çeşitli oluşumlar dahilinde gerçekleştirmekte oldukları farklı çalışmaları çatısı altında toplayacak tek bir merkez oluşturuldu. Çalışmalarını Mimarlık Fakültesi’ne bağlı olarak sürdüren araştırma merkez ya da oluşumları, bu merkezin alt birimlerini meydana getiriyorlar. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Pamir, merkezin oluşumu ve çalışmaları ile ilgili metninde, fakülte bünyesinde yapılan çalışmaları, projelendirmeye yönelik araştırmalar, çeşitli ortamları destekleyen uzman sistemler üzerindeki araştırmalar ve tasarım ve planlamanın epistemolojisi, tarihi ve geleceğinin kestirimi ile ilgili kuramsal araştırmalar olarak sınıflandırıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Araştırma, Tasarım, Planlama ve Uygulama Merkezi’nin öncelikli amacı, fakülte çatısı altındaki farklı disiplinlere ait bu araştırmaların ve farklı alanların hem birbirileri hem de fakülte dışındaki değişik disiplin ve ortamlarla ilişkileri üzerine yapılan çalışmaların biraraya getirilmesi ve Mimarlık Fakültesi’nin dışarıya dönük, kamusal yüzünün oluşturulması.



Bu arayüzü oluştururken, elbette çeşitli ara mekanizmaların devreye girmesi gerekiyor. MATPUM eski yöneticisi Doç.Dr. Abdi Güzer’den aldığımız bilgiye göre, bu oluşum bünyesinde, tasarım alanında faaliyet gösteren bazı firmaların Merkez’de yapılan araştırmaları desteklemesi anlamına gelen firma asistanlığı gibi destekleyici düzenekler bulunuyor. Konum olarak da Mimarlık Fakültesi ve Teknokent arasında yer alan Mimarlık Fakültesi Araştırma, Tasarım, Planlama ve Uygulama Merkezi, işleyiş olarak da bir köprü görevi üstleniyor. Aynı şekilde çeşitli kamu kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yürütülüyor. Örneğin Türkiye Kızılay Derneği, MATPUM içinde kendine ait bir araştırma merkezine ve yapı içinde daimi temsilcilere sahip.

Henüz yeni bir oluşum sayılabilecek Merkez’in genel işleyişinin sağlanması ve sürdürülmesine yönelik çalışmaların yanı sıra, Tasarım Merkezi Dergisi adı altında süreli bir yayına da imza atılıyor.

Merkez’in yapılanmasıyla ilgili en önemli özelliği, Mimarlık Fakültesi’ne bağlı olduğu halde, çalışan kadronun yalnızca fakülte bünyesinden oluşmaması, aksine çeşitli disiplinlerden bağımsız araştırmacılar ve farklı kurumlardan kişilere de açık olması. Merkez araştırma çalışmalarının yanı sıra, konferans, atölye çalışmaları, çeşitli gösterimler, tanıtım faaliyetleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Abdi Güzer, bu tür organizasyonlar konusunda, herkese açık olduklarını belirtiyor. Güzer, Merkez’le ilgili beklentilerinin, çalışmalarının çok boyutlu olarak ortamda tanınmasını ve öğrencilerin araştırmacılarla yüzyüze gelmesini sağlayan bir fikir ortamı oluşturmak olduğunu sözlerine ekliyor.

Tüm bu içeriğe ev sahipliği yapan MATPUM binası da, tıpkı Merkez’in kendisi gibi deneysel olma durumunu içinde barındırıyor. Yukarıda da bahsedildiği üzere bir köprü vazifesi gören yapı, üst kotta yer alan Fakülte ile bir alt kottaki Teknokent yapıları arasındaki geçişi sağlayacak biçimde tasarlanmış. Projelendirilmesi dahil olmak üzere 5 ayda tamamlanan merkez yapısında, esneklik kavramı ön planda tutulmuş. Zaman içinde ön görülemeyecek bir takım çalışmalara ya da değişik boyutlarda araştırmalara ev sahipliği yapabileceği düşünülen yapının iç mekanlarında kuzey çephesinde daha sabit ofis mekanları yer alırken güney cephesinde araştırmacılara ayrılmış açık ofis alanları bulunuyor. Binanın içinde yer alan büyük boşluk, fakülte tarafına yerleştirilmiş bu açık çalışma alanları ile alt kottaki toplantı salonlarını ve sabit ofis mekanlarını fiziksel ve görsel olarak birbirine bağlıyor.



MATPUM’a ait yapı, tıpkı merkezin kendisi gibi öncü bir oluşum. Güney cephesi tamamen saydam ve güneş kontrol elemanlarıyla mevsimsel koşullara göre farklı kullanımlara olanak sağlıyor. Kuzey cephesi ise oldukça kapalı. Yapının çift cidarlı çatısı, kuzey ve güney arasında bir ısı geçişine olanak sağlıyor. İklimlendirmenin denetlendiği yapıda aynı zamanda bilgisayar tarafında kontrol edilen güneş kontol elemanları sayesinde birçok ölçüm yapılabiliyor. Hem başlı başına bir araştırma konusu olması, hem de yapım sisteminin olabildiğince net bir şekilde okunabilmesi nedeniyle öğrenciler için önemli bir örnek teşkil etmesi nedeniyle, yapının MATPUM’u temsil etmek konusunda son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.