Haberler

Amerika'da çöken köprü gözleri Galata'ya çevirdi

Tarih: 6 Ağustos 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk


ABD'deki köprü felaketi, beş yıl önce Galata Köprüsü için verilen "çökebilir" raporunu gündeme taşıdı. Rapora göre, köprü açılıp kapanırken titreşimden kaynaklanan gerilim ciddi risk yaratıyor.

ABD'de Mississippi Nehri üzerindeki çelik köprünün çökmesi, beş yıl önce İTÜ'den dokuz uzman tarafından hazırlanan "çökebilir" yönündeki raporu yeniden gündeme getirdi. Köprü inşaatında 18 yıl baş mühendislik yapan Sancar Özalp ve denetimleri yürüten müşavir firmanın sahibi Göncer Ayalp, köprünün her an çökme tehlikesi yaşadığını belirterek, konuyu savcılığa taşıyacaklarını söyledi. Yeni Galata Köprüsü, Karayolları tarafından inşa edilerek 1996'da trafiğe açıldı. Ancak Sancar Özalp ile Göncer Ayalp, hatalı yapım gerekçesiyle 2002'de İTÜ'den rapor istedi. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Karadoğan'ın başkanlığında kurulan heyetin raporunda, köprüde açma kapama sırasında titreşimden kaynaklanan gerilmelerin sıkıntı doğurabileceği belirtildi. Bu rapor üzerine köprüyü Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edemeyen Karayolları Genel Müdürlüğü ise, İstanbul 2. Sulh Hukuk Hâkimliği'ne başvurarak bir rapor daha istedi. Doç. Dr. Mustafa İnsel, Dr. Mehmet Çevik ve Murat Öztürk'ün hazırladığı bu ikinci raporda "risk yoktur" denildi. Ancak heyetinin İTÜ ile ilgisi olmadığını açıklayan dönemin rektörü Prof. Gülsün Sağlamer, "raporun bilimsel verilerden uzak olduğunu" belirtip soruşturma açtırdı. Fakat raporun mahkemeye ulaşmasının hemen ardından Karayolları köprüyü belediyeye teslim etti.

"Risk Her An Daha Artıyor"
Köprünün baş mühendisliğini yapan Sancar Özalp tehlikeyi şöyle özetliyor: "Çelik konstrüksiyonun doğal titreşim frekansıyla, arabaların geçişinden rözenans (titreşim genliği) oluşuyor. Açma kapamada yorulmalar daha da hızlanıyor ve çökme riski artıyor." Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürü Safa Şahbatoğlu ise, köprü için şu an herhangi bir risk bulunmadığını belirtti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.