Haberler

Trilyonluk Metro İstasyonu Alt Geçit Olarak Kullanılıyor

Tarih: 20 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Elektro mekanik sistemi için yeterli kaynak bulunamadığı gerekçesiyle yarım kalan Kızılay-Çayyolu arasındaki metro hattında bulunan istasyonlar, şimdi vatandaşlar tarafından alt geçit olarak kullanılıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından üç yıl önce kaba inşaatı tamamlanan Kızılay-Çayyolu arasında raylı sistemle ulaşımı sağlayacak metro hattının, elektro mekanik sistemine ilişkin çalışma yapılamayınca bu hattaki istasyonlar vatandaşlar tarafından alt geçit olarak kullanılıyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Karaduman, büyükşehir belediyesinin ulaşım vizyonunda "araç odaklı" sistemin yer aldığını savunarak, Avrupa ülkelerinde ise "yayalara öncelik veren" sisteme ağırlık verildiğini söyledi. Kızılay-Çayyolu, Keçiören-Kızılay ve Batıkent-Sincan arasında raylı sistemle ulaşımı sağlanmasının, trafikte rahatlama getireceğini belirten Karaduman, katlı kavşaklı ve üst geçit ağırlıklı oluşumların, bir süre sonra trafikte yeni sorunları doğuracağını kaydetti. Kentte sadece özel aracı olanların yaşamadığının farkına varılması gerektiğini ifade eden Karaduman, şöyle devam etti:

Çok Geç Kalındı: "3 hatta yapılması gereken metro projesine çok geç kalınmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ’kaynak yok’ diyor. Kaynağını kendi bütçesinden yaratması gerekirdi. Şu an sadece sistemin yüzde 30’luk bölümünü oluşturan inşaatın bir bölümü bitirildi. Bazı hatlarda istasyon ve tünel yapımında eksikler bulunuyor. Örneğin Çayyolu-Kızılay arasında istasyonlar tamamlanırken, Batıkent-Sincan ile Keçiören-Kızılay hattında ise istasyon ve tüneller bitirilemedi. Alt-üst geçit ve köprülü kavşaklara harcanan para ile 3-5 metro hattı yapılabilirdi." Vatandaşların Kızılay-Çayyolu hattındaki istasyonları alt geçit olarak kullandıklarını öne süren Karaduman, "Bakımsız ve kötü görüntüsü de içler acısı bir durum" dedi.

İnşaat Aşamasında Kaldı
CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fazıl Güleken de, 13,5 yıl önce başlanılan metro projesinde gelinen noktanın, projenin çok gerisinde kaldığını öne sürerek, "3 yıldır Kızılay-Çayyolu, Keçiören-Kızılay ve Batıkent-Sincan arasındaki metroda gelişme sağlanamadı. İstasyonlar yapıldı gerisi inşaat aşamasında kaldı" dedi. Kente yapılan, alt-üst geçit ve köprülü kavşaklara hiç gereksinim olmadığını iddia eden Güleken, "Metro demek Avrupa kentlerindeki ulaşımın ana odağı demektir. Türkiye’nin başkentinde de kaynaklar doğru ve yerinde kullanılarak bunun sağlanması gerekirdi" dedi. Metro inşaatının devamı için bir milyar dolarlık krediye ihtiyaç olduğunu bildiren Güleken, "EGO iflas noktasına getirildi. Önümüzdeki aylarda özelleştirilecek. Kurumu çok büyük bir firmanın satın alması lazım. Metro da yap-işlet-devret modeliyle de tamamlansın" diye konuştu.

Hazine Kaynak Sağlamadı 
Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri ise, metro inşaatının elektro mekanik aksamının tamamlanabilmesi için gerekli olan kaynağın, Hazine tarafından sağlanamadığı için çalışmaların inşaat aşamasında kaldığını bildirdiler. Büyükşehir Belediye Başkanlığının maddi imkanlarının yapım çalışması için yeterli olmadığını ifade eden yetkililer, EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde gözüken metro çalışmalarının, kurumun önümüzdeki aylarda özelleştirilmesiyle birlikte, yeni gelecek firma tarafından yapılmasının beklendiğini kaydettiler.

Yeni Tesis Önümüzdeki Ay Hazır
Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, kent olarak su sıkıntılarının sözkonusu bile olmadığını belirtirken, yeni arıtma tesisinin yapılması ile birlikte vatandaşların tatlı suyu çeşmeden içeceğini söyledi. Korkmaz, arıtma tesisi için yer tespitini bu ayın başında yaptıklarını hatırlatırken, "Hem İller Bankası, hem biz, hem de alan firma şu an işe başladı. Pilot tesisimiz de bu ay içerisinde bitmiş olacak. Bugün itibariyle firma yurtdışı bağlantılarını bitirmiş oluyor. Bu ay pilot bölge suyunu içebileceğiz. Bu şekilde bir tesis Türkiye’de ilk. 13 bin ton depomuz vardı. 3 bin tonunu eski olduğu gerekçesiyle iptal ettik, diğerleri de bitti. Karacalı’dakini ise önümüzdeki ay kullanmaya başlarız. 65 bin ton depomuz oldu. Günlük tüketimimiz ortalama 45 bin ton civarında. Ayrıca yer altında yaklaşık 105 bin ton suyumuz var" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.