Haberler

'Kentsel dönüşüm şehre dönüşü hızlandıracak'

Tarih: 5 Eylül 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan
Gaya'nın patronu Murathanoğlu, şehir dışında yaşayanların kentsel dönüşüm projesiyle şehir merkezlerine geri döneceğini, şirketlerin orta gelirliler için daha ucuza ev yapacaklarını söyledi.

Gayrimenkul geliştirme, araştırma ve yatırım şirketi Gaya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Murathanoğlu, kentsel dönüşüm projesinin şehir dışına yerleşenleri orta ve uzun vadede kent merkezlerine döndüreceğini söyledi. Murathanoğlu, "İstanbul'da iki tane aks var. Biri Şile-Çekmeköy otoyolu, diğeri de Bahçeşehir aksı. İstanbul bu zamana kadar güney-kuzey yönünde gelişti ve orası şişti. Önümüzdeki yıllarda Silivri ile Tuzla-Gebze hattında 2'şer milyonluk şehirler oluşacak. Sanayi ve kent oraya doğru kayacak" dedi.

* Yatırımcıların en çok tercih ettiği bölgeler neresi?

İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege en fazla hareketin olduğu bölgeler. Zincir yatırımcılar ülkenin her tarafında olmayı tercih ediyor. Ankara, İzmir ve İstanbul'da ne yapıyorlarsa Urfa, Trabzon, Malatya'da da yapmak istiyorlar. Tabii seçilecek bölgelerde en çok dikkat edilen, o bölgelerin alım gücü. İç Anadolu, Doğu Anadolu ya da Karadeniz ile ilgili bir şey söylemem spekülatif olur.

* İstanbul'da yeni yatırımların yoğun olduğu bölgeler neresi?

İstanbul'da iki tane aks var. Birisi Şile-Çekmeköy otoyolu, diğeri ise Bahçeşehir aksı. Bunun ötesinde yine Asya yakasında Gebze-Tuzla aksıyla Avrupa yakasında Silivri aksı en çok gelişen bölgeler. İstanbul bu zamana kadar kuzey-güney yönünde gelişti ve şişti. Önümüzdeki yıllarda Silivri'de ve Tuzla-Gebze hattında, sanayinin de bulunacağı ikişer milyonluk şehirler üretme planı var. Yatırımcıya verilecek diğer bir tüyo da şehir merkezleri. İstanbul'da kentsel dönüşümle muazzam bir değer yaratılacak. Niteliksiz yapıları ortadan kaldırıp konsepti, teması olan iş ya da konut alanları yapıldıkça şehrin varlık değerleri yükselecek. Bu arada yeni talepler de üretilecek. Şehir merkezi dışında oturanlar kente geri dönecek.

* Türkiye'de emlak fiyatları Avrupa'yı ne zaman yakalayacak?

Bugün Türkiye'de orta ve üst gelirlilere satılan konutların metrekaresi, bin 500 ile 2 bin dolar arasında değişiyor. Avrupa'daki metropollerden o kadar uzağız ki rakamlar beşte bir oranlarda. Sunduğumuz ticari alanlar ve fiyatlar itibarıyla çok gerilerdeyiz. Tabii bu arada Boğaz'daki rezidansları kastetmiyorum. Türkiye'nin ve İstanbul'un rakamlarda daha gidecek çok yolu var.

* Türkiye'de yabancılara satılan konutlar, yabancı fonları da buraya çekti. Yabancı fonların Türkiye'ye girişini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yabancı fonların Türkiye'de büyük alımlar yapmasının sektörü olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Dünyada bir varlık artışı var. Bu artan varlıklar değişen ekonomilere yatırım yapıyorlar ve o ekonominin de varlıklarını arttırıyorlar. Türkiye de bu sayede önümüzdeki birkaç yıl içinde bir varlık artışına girecek.

'Arsadan projeye ve yönetime kadar tüm hizmetleri veriyoruz'
Arazinin bulunmasından mimari projenin oluşturulmasına kadar her süreçte hizmet üreten Gaya, Bakü'de büyük bir proje için kolları sıvadı..

* Gaya olarak projelerin hazırlanmasında nasıl çalışıyorsunuz?

Biz işimizi dört aşamada yapıyoruz. Arazi bize getiriliyor ya da biz bir arazi buluyoruz. Ardından bunun üzerindeki en iyi kullanım fonksiyonu ne olabilir diye bir araştırma yapıyoruz. Çevre, ulaşım, hedef kitle analizi yapıyoruz, demografik yapıyı inceliyoruz. Rekabet ölçümleri yapıyoruz. Bölgenin gelişim trendlerine bakıyoruz. Sonuçta o arazide konut, alışveriş merkezi, otel ya da okul, ne olabileceğine karar veriyoruz. Bu planı gidip yatırımcının önüne koyuyoruz. Yatırımcıyla anlaşmamızı takip eden ikinci aşamada, uygun mimarın ve reklam pazarlamasını yapacak ajansın tayinini gerçekleştiriyoruz. İmar ve ruhsat işlerini hallediyoruz. Üçüncü aşamada pazarlamasına başlıyoruz. Bu süreç, inşaatla birlikte yürüyor. Sonrasında da binaların işletmesini alıp yönetimlerini organize ediyoruz.

'Yönetim sürecinde de yer alıyoruz'
* Tüm bu süreç ne kadar sürüyor?

İlk aşama 45-60 gün arası sürüyor. İkinci aşama projenin özelliğine göre 3-10 ay arasında değişiyor. Pazarlama ve inşaat süreci genellikle 18 ay civarında sürüyor. Ama sonrasında eğer yaptığımız proje alışveriş merkezi ise biz elimizi hiçbir zaman çekemiyoruz. Yönetiminde bir şekilde yer alıyoruz, pazarlaması da her zaman devam ediyor. Yaptığınız şeyi iyi yönetemezseniz başınıza yıkılabilir.

* Burada Gayabank'ın işlevi ne?

Yatırımcısını bulamamış bir yığın projemiz var. Bunun için bir portföy oluşturduk. Bu projeler Gayabank'ta saklanıyor ve yatırımcıyı bekliyor. Mortgage oturduğunda ve fonlardan kredi alınmaya başlandığında insanların bilgiye ve danışmanlığa ihtiyacı olacak. Bu konuda da hizmet vereceğiz.

* Bu zamana kadar hangi projelerde bulundunuz?

Profilo Alışveriş Merkezi, Selway Alışveriş Merkezi, Eltes Güneşi ticari birimler, Safranbolu Outlet Park, Antalya'daki Kemerağzı projelerimizden bazıları.

* Önümüzdeki dönemde sizi hangi projelerde göreceğiz?

İstanbul genelinde kentsel dönüşüm projelerine bir hazırlık yapıyoruz. Biz hizmet üretiyoruz. Mimarların ve şehir plancıların yer aldığı 10 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Türkiye'de ve yurtdışında da pek çok alışveriş merkezi hazırlığımız var. Ümraniye tarafında bir alışveriş merkezi projemiz var. Çekmeköy-Şile yolu üzerinde üç projemiz olacak. Birisi Eltes Güneşi ile onun önünde ticari birimlerin yer alacağı bir bina olacak. Yine Eltes Gold Residence'ın altında 6 bin metrekare net alanı olan küçük bir alışveriş merkezi yapacağız. Aynı bölgede yine bir büyük alışveriş merkezi projemiz var. Öte yandan Bakü'de birinci aşaması bitmiş önemli bir projemiz var. Mevcut arazide bazı yapılar olduğu için daha ikinci safhasına geçemedik. Burası içinde alışveriş merkezi, otel, rezidans olan 400-500 bin metrekarelik büyük bir kompleks olacak. Yakın Asya'da daha fazla proje yapmak istiyoruz. Azerbaycan ve Kazakistan'da büyük bir pazar var.

* Türkiye'de alışveriş merkezlerinin sayısında büyük artış var. Bu trend devam edecek mi?

Alışveriş merkezleri konusunda, herkes İstanbul'un içindeki reel alım gücü yüksek yerlere yöneldi. Bu belli bir zaman sonra birbirine çok yakın bir sürü alışveriş merkezi yarattı. Bu yanlış değil. Her yeni alışveriş merkezi, pazarı büyüten bir etki yapıyor; yeter ki doğru kurgulansın. Tabii yan yana yapılan çok fazla orta ölçekli alışveriş merkezleri de var. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Burada kastettiğim Levent bölgesi değil. Levent, iki alışveriş merkezini daha rahatlıkla kaldırır.

* Konutta fiyatların makul düzeylere çekilmesi mümkün mü?

Fiyatların düşeceğine inanmıyorum. Ama yeni üretilecek konutların orta gelir grubuna daha fazla hitap etmesi gerekecek. Piyasa ancak böyle hareketlenir. Mortgage'la sadece bankalar değil başka fonlar da kredi verebilecek. Türkiye'de ucuz evlerin de çok fazla satılacağını düşünmüyorum. Bir dönem bir şirket çok ucuz evler yaptı; satılmadı. O zaman şimdiki gibi kredi yoktu. Ne zamanki o evler allanıp pullandı, lüks hale getirildi, fiyat iki misli arttırıldı, hepsi satıldı. Bu 15 yıl önce Türkiye'nin durumuydu. Ama bugün de bir değişiklik yok.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.