Haberler

TÜBİTAK, Marmara Denizi'ni inceleyecek

Tarih: 19 Nisan 2005 Kaynak: CNN Türk Yazan: Göksel Özköylü

Marmara Denizi'ne 30 sismometre yerleştirilecek
2001 yılından bu yana deprem laboratuvarına dönüşen Marmara Denizi'nde araştırmalar yeniden başlıyor. Bu kez Almanya ile ortaklaşa yürütülecek çalışmayla deniz tabanına fay hattı boyunca 30 sismometre yerleştirilecek.

Marmara Denizi'nde 1999 depreminin ardından başlatılan çalışmalar uzun bir aradan sonra yeniden hareketleniyor.

TÜBİTAK, bir kez daha deniz tabanından geçen fay hattının nabzını ölçecek. Bu amaçla deniz tabanına 30 sismometre yerleştiriliyor.

Çalışma önceki araştırmaların ışığında yürütülecek. Geçmişte yine TÜBİTAK şemsiyesi altında deniz tabanına sismometreler yerleştirilmiş ancak yalnızca üç ay süreyle gözlem yapılabilmişti. İnceleme bu kez altı ay sürecek ve çalışmalar deprem üretmeyen bölgede yoğunlaşacak.

TÜBİTAK Deprem Araştırmaları Merkezi'nden Doç. Dr. Serdar Özalaybey, Yeşilköy açıklarıyla Silivri arasında sismik etkinlik üretmeyen bir bölge olduğunu ve bu nedenle de çalışmaları orada yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Deprem Araştırması
Marmara'da beklenen depremin zamanı ve büyüklüğü konusunda vefat eden Prof. Dr. Aykut Barka'nın aralarında bulunduğu ABD'li bir ekibin yaptığı araştırmaya göre, Marmara'da önümüzdeki 10 sene içerisinde 7'nin üzerinde bir depremin olma olasılığı yüzde 22.30, 20 sene içerisinde yüzde 30 ve 30 sene içerisinde yüzde 62.

Özalaybey, "bir depremin nerelerden patlak vereceğini anlamaya çalışıyoruz" dedi. TÜBİTAK'ın Marmara Denizi'nde yapacağı çalışma haziran ayının ilk haftasından itibaren deniz tabanına 30 sismometrenin yerleştirilecek.

İstanbul'a deprem uyarısı
Geçtiğimiz şubat ayında Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde, 'Uzay ve uydu teknolojileri kullanılarak depremlerin izlenmesinde erken uyarı sistemleri' konulu bir çalıştay düzenlenmişti.

Bu çalıştaya katılan ABD California Üniversitesi'nden Prof. Dr. John Rundle, önümüzdeki 10 yıl içerisinde İstanbul'un 30-40 kilometre yakınında 5.0'in üzerindeki büyüklükte bir deprem öngördüklerini söylemişti. Rundle, ''İstanbul'un yakınlarında Yalova ve Kumburgaz'da iki sıcak fay hattı var. Buralarda önümüzdeki 10 yıl içinde 5'in üzerinde büyüklükte bir deprem olabilir. İstanbul'a dikkat etmek gerekir'' açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye'nin depremselliği
Türkiye dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde bulunuyor. Türkiye topraklarının hemen hemen tamamı deprem riski altında. Ülkenin çok büyük bir kesiminde geçmişte büyük depremler yaşandı. Bu depremlerden en yıkıcı olanları ise Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olanlardı. Geçtiğimiz yüzyılda bu fay üzerinde yaşanan en büyük iki deprem ise 1939 Erzincan depremi ile 1999 Gölcük depremi.

17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. Verilere göre, Türkiye nüfusunun ve sanayisinin önemli bir kısmını elinde tutan İstanbul çevresi bugün ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.