Haberler

Kapadokya'nın 8 katlı yeraltı şehri Çukurören turizme açılacak

Tarih: 17 Eylül 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Yayıldığı alan itibariyle Kapadokya bölgesinin en büyük yeraltı şehri 8 katltı Çukurören'de kazı ve temizleme çalışmalarında, 6'ncı kata ulaşıldı. Kazı ekibi belediye imkanlarını da kullanarak yer altı şehrini turizme kazandırmak için çalışmaları hızlandırdı

Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde bulunan, kapladığı alan itibariyle Kapadokya'nın en büyük yeraltı şehri olduğu belirtilen 8 katlı Çukurören'de yapılan kazı vet emizleme çalışmalarında, 6'ncı kata ulaşıldı.

Edinilen bilgiye göre, Aksaray Müze Müdürlüğü başkanlığında ilk kez geçen yıl aralık ayında 10 günlük çalışmanın yapıldığı Çukurören yer altı şehrinde bu yıl martta başlayan kazı ve temizleme çalışmaları, eylül ayında sona erdi.

Gülpınar Belediye Başkanı Nizamettin Uğur, yaptığı açıklamada, Çukurören yer altı şehrinin, Gülağaç'ın 10 kilometre kuzeyinde ve eski Roma yoluna yakın olduğunu söyledi.

Çukurören'in yayıldığı alan itibariyle Kapadokya bölgesinin en büyük yeraltı şehri olduğunu belirten Uğur, "Yer altı şehrinin 30 bin metrekarelik bir alana yayıldığını düşünüyoruz. Açılmayan birçok alanvar, bunların da açılıp turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Yer altı şehrini temizleme ve turizme açma çalışmalarını Gülağaç Kaymakamlığı ile ortaklaşa yürüttüklerini bildiren Uğur, şöyle konuştu:"Aksaray İl Genel Meclisi tarafından yer altı şehrinin temizleme çalışmalarında kullanılmak üzere 40 bin YTL'lik ödenek sağlandı. Bu yılİl Özel İdaresince yer altı şehrinin stabilize yolu yapıldı ve elektrik çekildi. Ayrıca belediye imkanlarını da kullanarak yer altı şehrini turizme kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. "Çukurören kazı başkanlarından Alev Yeğen ise Çukurören yer altışehrinin, Kapadokya'nın en eski ve en büyük yer altı şehri olduğunu belirtti.

Yer altı şehrinde MÖ 100'lü yıllarda yaşandığını bildiren Yeğen, şunları söyledi: "Dönem olarak Geç Roma, Selçuklu ve Osmanlı Devleti zamanlarındakullanılmıştır. İlk zamanlarda kalıcı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeise geçici bir mekan olarak kullanılmıştır. Burada bulunduğumuz seramikparçaları, yer altı şehrinin Osmanlılar zamanında da kullanıldığını kanıtlamaktadır. "Yer altı şehrinde kazı ve temizlik çalışmalarında 6'ncı kata indiklerini belirten Yeğen, şöyle devam etti: "Kapadokya bölgesinde Nevşehir'deki Derinkuyu ve Kaymaklı yer altışehirleri ünlüdür. Bu yer altı şehirleri, tek blok halinde kat katinerken, 8 katlı Çukurören çok geniş bir alana yayılmıştır. Geçmişi daha eskiye dayanır. Çukurören, Kapadokya'nın en büyük ve en eski yer altı şehridir. "Yer altı şehrinin birinci katında kilise, bezirhane, şırahane, hayvan barınakları, toplantı salonu, depo ve su kuyuları bulunduğunu belirten Yeğen, şunları kaydetti: "2'inci katta küçük hayvanlar için hayvan barınakları ve yaşam alanları olan mekanlar bulunuyor. Birinci ve ikinci katta ısınma amaçlı kullanılan alanlar da dikkat çekiyor. Dehlizler ve tünellerden ulaşılan 3, 4, 5 ve 6'ncı katlarda, irili ufaklı odalar bulunuyor. Ayrıca 6'ncı katta su kuyusu da yer alıyor. Ancak hala yüzeyde ve aşağıda açılmayan birçok alan var. "Buranın en büyük özelliğinin, korunmaya çok elverişli şekilde yapılması olduğunu bildiren Yeğen, şöyle dedi:"Tüm yer altı şehirlerinde korunma özelliği vardır. Ancak Çukurören'de, dolambaçlı yollar, kilitli taşlar, kaçış ve sığınmaya çok müsait koridorlar öne çıkmaktadır. Dışardan gelen bir kişinin de içerde kaybolma ihtimali çok yüksektir. "
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.