Haberler

Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi Onaylandı

Tarih: 27 Eylül 2007 Derleyen: Zeynep Güney


6-7 Ekim 2009’da İstanbul’da yapılacak Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 Yılı Guvernörler Toplantısı için tasarlanan, Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi geçtiğimiz günlerde, İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Tepkilere neden olan karara karşılık aralarında Mimarlar Odası, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen ve Ressam Bedri Baykam gibi isimlerin de bulunduğu kurum ve aydınların; “bölgedeki tüm doğal ve kültürel yapının, yok edilerek yüksek yoğunlukla yapılaşmaya açıldığı” gerekçesiyle projenin iptali için açtıkları davanın sonucu bekleniyor. Yarışma açılmasına gerek duyulmadan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtıkları ihaleyi de iptal ederek, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’e (İMP) kongre vadisi için bir proje hazırlatması diğer bir tartışma konusu olarak öne çıkıyor.

Kongre Vadisi Mimari Tasarım Yarışması
Kongre Vadisi için 2004 yılı Ağustos ayında açılan, 23. UIA Genel Kurulu ve 22. UIA Dünya Mimarlık Kongresi için Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Kongre Vadisi Mimari Tasarım Yarışması’nda; Harbiye Askeri Müzesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Hilton Convention Center ve İTÜ Taşkışla binasını birbirine bağlayan açık alanlarda, çeşitli etkinlikler ve işlevlerin yer alabileceği şekilde, bu alanların bütün olarak Kongre süresince katılımcılar için canlı bir "buluşma" yeri olarak tasarlanması isteniyordu. Böylece, Kongre etkinliklerinin sınırlarını genişletilerek, mimarların tüm kent ve kent halkı ile bütünleştiği bir ortam yaratılması ve dış mekanlarla birlikte giderek tüm kente yayılan bir etkinlik ağı kurulması bekleniyordu. Dikkatleri bu bölgeye çeken, Fatih Erduman’ın birinci olmasıyla sonuçlanan yarışma TMMOB Mimarlar Odası'nın Erduman’la sözleşme imzalamaması üzerine uygulanamamış ve uzun süren tartışmalara neden olmuştu.

IMF Toplantısı için Kongre Vadisi 
Üç yıl içerisinde Kongre Vadisi olarak anılan bölge hakkındaki beklentiler oldukça değişti. Mart ayında basında çıkan haberlerde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) 8 yıldır üzerinde çalıştığı, Dünya Bankası - Uluslararası Para Fonu (IMF) Guvernörler Toplantısı için hazırlanan “Kongre Vadisi Projesi”ne en geç 4 ay içinde başlayacağı yayınlandı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un yaptığı açıklamalara göre 130 milyon Dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilecek çalışma tamamlandığında, 17 bin kişi aynı anda vadide ağırlanabilecekti.

Açıkhava Tiyatrosu’nun üzerinin kapatılması konusunda çıkan tartışmalar konusunda ise Ulusoy, Açıkhava Tiyatrosu'nun sadece yaz aylarında aktif olarak çalıştığını belirterek şunları söylüyordu: "Açıkhava Tiyatrosu'nun üzeri otomatik açılır-kapanır bir sistemle kapatılmalı ve iç düzenlemesi iyileştirilmeli. Açıkhava konserlere ev sahipliğine devam ederken bir yandan da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ne ek kapasite yaratmalı."

Ancak Kongre Vadisi projesi için konsept bir tasarım hazırlayan Arima Mimarlık'ın sahibi Erol Kuzubaşıoğlu ise Açıkhava'nın tescilli bir yapı olduğunu vurguluyor ve "Adı üstünde Açıkhava Tiyatrosu, üstü kapatılırsa Açıkhava olur mu?" diyerek üstünün hiçbir şekilde kapatılmayacağını söylüyordu.

Muhsin Ertuğrul İttifakı
Gelişmeleri endişeyle takip eden, aralarında Şehir Tiyatroları yönetim kurulundan isimlerin de bulunduğu tiyatrocular, “Muhsin Ertuğrul İttifakı” adı altında bir grup kurdular. Amaçları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni bağımsız bir sahne olarak koruyup, Şehir Tiyatrosu'nun yönetim binasını da şehir merkezindeki başka bir yere taşımaktı. Bu nedenle Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımının durdurulması içinse belediyeye yapılan itirazlara rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 5 Nisan 2007 Perşembe günü saat 10:00’da, Harbiye Kongre Vadisi'ni ihaleye çıkarma kararı aldı. Kongre binasını kapsayan 110 bin metrekare inşaat alanı ile 35 bin metrekare açık alan düzenlemesi ve bağlantı yollarına ait projenin ihalesi, en düşük fiyat esasına göre tüm isteklilere açık olması belirlendi. Ancak ihaleye teklif veren tek firma sanat ve mimarlık camiasının tepkisini çeken projesiyle Arima Mimarlık oldu.

Projeye göre Kongre Vadisi tesisleri, İstanbul’un siluetini bozmadan yer altında inşa edilmesi, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin üstünün kapatılmaması fakat Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun yıkılarak yerine yenisinin yapılması düşünülüyordu.

Tarihsel ve Kentsel Sit Alanı Kararı
İhalenin ardından proje eleştirilere hedef olurken, beklenmedik bir gelişmeyle, Nisan ayında İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Harbiye'yi Tarihsel ve Kentsel Sit Alanı ilan etme kararı aldı. Bu kararla birlikte basında Divan Pastanesi, Hilton Oteli, TRT Binası, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı ve Açıkhava Tiyatrosu'nu kapsayan geniş alanda herhangi bir yıkım ya da yapılaşma olanağı kalmadığı haberleri yayınlandı.

İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı mimar Korhan Gümüş'se İstanbul'da tescillenmiş birçok yerde yıkım ve yapılaşmaya gidildiğini hatırlatarak “koruma kurulunun kararına çok güvenmemek lazım” diyor ve kararın proje sürecini önleyemeyebileceğini belirtiyordu.

Birkaç gün içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, karara rağmen projelerini sunacaklarını açıkladı ve kurulun doğru kararı alacağına inandığını belirtti. 5 Nisan 2007 tarihinde yapılan ihalenin iptal edilmesi ve bölgenin sit alanı ilan edilmesi projenin gerçekleştirilmesini zora sokmuştu fakat Koruma Korulu’nun aldığı karar da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından henüz onaylanmamıştı. İstanbul'un kongre merkezine ihtiyacı olduğunu ve bunun da ulaşım, konaklama gibi nedenlerle kent dışında yapılamayacağını belirten Topbaş, Harbiye Kültür Vadisi Projesi'nin gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyordu.



Koruma Kurulu’ndan Ani Bir Kararla Projeye Onay
Bölgenin Tarihsel ve Kentsel Sit Alanı ilan edilmesinin üzerinden 5 ay geçmişti ki, geçtiğimiz günlerde 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yeni ve ani bir kararla Harbiye Kongre Vadisi Projesi için onay vermesi kafaları karıştırdı. Başkan Topbaş, bir açıklama yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’ne (İMP) hazırlattığı “Harbiye Kongre Vadisi Avan Projesi”ne, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onay verdiğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, avan projenin onaylanmasının ardından uygulama projesini Kurul’a sunarak Harbiye Kongre Vadisi için inşaat çalışmalarına başlayacak.

Mimarlar Odası, Koruma Kurulu’nun projeye baskı sonucu karar verdiğini öne sürüyor. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu, projenin onaylanmasını "AKP, Koruma Kurulu'nun savunmadığı bir projeyi baskı yaparak onaylatmak gibi bir yola gitmiştir. Koruma Kurulu üzerinde birkaç aydır yoğun bir baskı var" diyerek açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre projenin son durumu şöyle: Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yıkılarak yerine yeni bir tiyatro inşa edilecek. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonu, Hilton Convention Center ve Gümüş Caddesi, Harbiye Orduevi ve Askeri Müze ile Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ve Taşkışla Caddesi arasında kalan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Şişli’deki 17 bin metrekarelik alanı kapsayan projede, toplam inşaat alanı 83 bin 695 metrekare olacak. Projede, araç trafiği Taşkışla Caddesi Rumeli Salonu’nun ön kısmından itibaren yeraltına alınarak Hilton Convetion Center hizasında yüzeye çıkarılacak. Açıkhava Tiyatrosu’nun üzeri açık bırakılacak ve inşaat sınırına giren ağaçları taşınacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.