Haberler

Kaz Dağı'ndan sonra sıra Istrancalar'a geldi

Tarih: 22 Ekim 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Güngör Karakuş, Murat Savaş
Longoz Ormanları'nın ev sahibi doğa harikası Istranca Dağları'nda tepkilere karşı çimento fabrikasının inşaatı sürüyor. TEMA inşaatın durdurulması için iki dava açtı.

Doğa harikası Istranca eteklerindeki Vize ilçesi Evrencik köyünde 1.5 yıl önce 350 dönümlük yeşillik arazi üzerinde başlatılan çimento fabrikası inşaat çalışmaları, bölge halkının büyük tepkisine neden oluyor. Çevreciler haziran 2008'de tamamlanacak olan ve Soyak Holding A.Ş ile TBS Taşıma Beton ve Ürünleri A.Ş ortaklığı ile kurulan Traçim Çimento A.Ş. fabrikasının inşaatı tamamlanıp faaliyete geçtiğinde, Istranca Dağları'ndaki doğal hayatın tamamen değişeceğini söylüyor.

TEMA Tepkisi
İnşaat çalışmaları nedeniyle yeşillik alanlar beyaz kum örtüsüyle kaplanırken, çevreciler ise çevre için mücadelelerine devam ediyor. Trakya bölgesinde TEMA adına çalışmalar yürüten Endüstri tasarımcısı Hakan Dedeoğlu, yıllardır fabrikanın kurulmaması için mücadele ettiğini söylüyor. Fabrikanın doğal hayatı yok edeceğini anlatan Dedeoğlu, fabrikanın ruhsatını Kırklareli Belediyesi Meclisi'nde 25 kişinin oyu ile aldığını belirterek, "Ben TEMA temsilcisi olarak belediyeye itiraz dilekçesi verdim. Tekrar oylama yapıldı. 14 evet, 11 hayır oyuyla yine inşaat izni çıktı" dedi. Bölgede yeraltı su kaynaklarının çok yoğun bulunduğunu belirten Dedeoğlu, şöyle konuştu: "İstediğiniz yeri 4 metre kazın, su çıkar. Bu fabrika üretime başladığı zaman patlayıcı maddelerle ham maddesi olan kalker ve kil çıkartacak. Yeraltı suları en ufak sarsıntıyla yön değiştirebiliyor. Ve bu çalışmalarda yeraltı suları kirlenecek. Çimento üretimi sırasında hava kirliliği üst düzeyde olacak. Çevresinde çok geniş alanı etkileyecek. Trakya'nın akciğeri olan Istranca ormanlarını yavaş yavaş yok edecek." Traçim Çimento Fabrikası ile ilgili olarak TEMA 2006 yılında açtığı iki dava sürüyor. Maden fabrikasının inşaatının yasadışı olduğunu iddia eden Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da onayladığı Ergene Havzası'nda, Trakya Alt Bölgesi Çevre Düzeni Planı'na göre, özellikle su havzası olan yerlerde çimento fabrikası kurulmasının mümkün olmadığını söyledi. Ancak bakanlığın planda değişiklik yaparak "Hammaddenin çıktığı yerlerde fabrika yapılabilinir" maddesini eklediğini kaydeden Prof. İnci, "Bakanlık böyle bir değişikliği, planı yapan Trakya Üniversitesi'ne sormadan yapamaz" dedi.

"Çevreye Duyarlıyız"
Traçim Çimento Fabrikası Genel Müdürü İrfan Yorulmaz, son teknolojiyi kullanacaklarını kaydederek, "Çevreye zarar veriyor düşüncesi yanlıştır. Öyle olsa, İstanbul'da şehrin göbeğindeki Ak Çimento gibi fabrikalar faaliyetini sürdüremezdi. Fabrikamız bakanlık deklarasyonuna göre Avrupa üretim standartlarına uygun yapılıyor. Makineler Avrupa'dan getirilecek. Eski fabrikalara göre daha az toz emisyonu yayacağız" dedi.

Bu Maden Kanunu'yla nice Kaz Dağı yok olur
TEMA Vakfı, Maden Yasası'nın yeniden düzenlenmesi için ilgili tüm kuruluşlara mutabakat çağrısı yaptı. Maden Kanunu'nda 2004'te yapılan değişikliklerin maden arama ve işletme ruhsatı talebinde patlamaya neden olduğunu belirten TEMA Vakfı, son altı ayda 95 ayrı noktadan ihbar aldıklarını bildirdi. Kanun aleyhine TEMA Vakfı'nın da 31 Mayıs 2007'de dava açtığı hatırlatılarak, dünyadaki 200 en önemli ekolojik bölgeden biri olan Kaz Dağı'nda ve en önemli fıstık çamı üretim bölgesi olan Kozak Yaylası'nda yaşanacak doğa katliamının buzdağının sadece görünen ucu olduğu ifade edildi. Vakıf Genel Müdürü Uygar Özemsi, "İnsanımızın da doğamızın da Maden Kanunu'na sırtını dayayarak gerçekleştirilen yağmaya, tahribata tahammülü kalmamıştır. Ne Kaz Dağı'nın ne Balıkesir Kozak Yaylası'nın ne de başka bir doğal varlığımızın tahribine toplum olarak müsaade etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

İzin Talebi Patladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2004'te 3 bin 984 izin talebinde bulunulurken, 2005'te 15 bin 149, 2006'da 18 bin 208, 30 Eylül 2007 itibariyle de 13 bin 908 izin başvurusu yapılmış.

Zengin bitki örtüsü 
Istranca Dağları'nda birçok akarsu ve dere bulunuyor. Bu alan Alabalık Koruma Bölgesi ilan edildi. Kıyıköy'de bulunan 329 hektarlık Kasatura Körfezi de Tabiatı Koruma Alanı. Trakya'nın nadide karaçam ormanlarının bulunduğu bu alan değişik bitki türlerini kapsıyor.

Onlarca hayvan barınıyor
Koruma alanında karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan gibi hayvanlar yaşıyor. Sulak alanlarda sazan, mercan, levrek, kerevit balıkları var. Saka Gölü Tabiatı Koruma Alanı'ndaki orman eko sistemine Avrupa çapında da büyük önem veriliyor.

Turizmcilerden madenciye tepki
Kaz Dağı'nda onlarca şirkete maden arama ruhsatı verilmesine turizmcilerden de tepki geldi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesi Başkanı Hasan Erdem, yıllar önce Uludağ'ın zirvesinde yapılan maden arama çalışmalarını anımsatarak, "Uludağ'ın zirvesini tahrip ettiniz. Elimizde Kaz Dağı kaldı, bari Kaz Dağı'na dokunmayın" diye konuştu. Uludağ'ın zirvesinde uzun yıllar açık kalan volfram madeninin terk edilmesinden sonra bölgenin moloz yığınına döndüğünü belirten Erdem, "Bölge molozlar ve atıklarla dolu. Kaz Dağı'nda rehabilitasyon yapmadan bırakıp gidecekleri kesin. Yeraltından çıkartılmış o topraklarda bitki bile yeşermiyor. Durum içler acısı. Kaz Dağı'nda milyonlarca metreküp toprak dışarı çıkarılacak, kullanılan kimyasal maddelerden dolayı bitki örtüsü ve toprak kirlenecek. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi. Kaz Dağı'nın bir oksijen deposu olma özelliği dışında tarihiyle de önemli bulunduğunun altını çizen Erdem, Anadolu'nun en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapan bölgede meydana gelecek bir hasarın telafisinin mümkün olmayacağına dikkat çekti. Erdem, "Maden ocakları plansız ve programsız şekilleniyor. Her yerde terk edilmiş mermer, kireç ocakları var. Halbuki Çanakkale bizim için önemli bir turizm bölgesi. Her yıl onlarca İngiliz ve Anzak geliyor. İç turizm açısından da çok önemli. Buraya gelen turistler günlük gezilerle Kaz Dağı'nı geziyor" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.