Haberler

16 Milyon Dolarlık Bütçeyi Eleştirdim, Gelin Durumu Görün Dediler, Gittim Çankaya'yı Gördüm

Tarih: 19 Kasım 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Doğan
Yerlerdeki halılar yer yer lekeli ve siyah. Yıkanmaktan artık yorgun düşmüşler ve renkleri atmış. Duvarlarda birkaç noktada su sızıntıları, patlama, çatlamalar görülüyor. İstanbul’da, Sirkeci’deki eski otelleri andırıyor.

Kullanılan malzemeler, örneğin TV monitörleri, telefonlar, koltuklar, faks ve fotokopi makineleri Nuh nebiden kalma. Loş koridorlar, kasvetli salonlar. İnsanın içine fenalık geliyor. Eski Sovyetler’in ruhunu çağrıştırıyor. Yine de, 16 milyon dolara yenilemek yerine, yenisini almak daha ucuza çıkmaz mı?

Gül seçilmesinden on gün sonra, yeni Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa İsen görevine başlıyor. İlk toplantıda Gül talimatını veriyor: "Çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda, köşkü elden geçirelim. Buna göre bir bütçe hazırlansın."

O arada Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’le Gül telefonla konuşuyor. Telefon, teknik arıza nedeniyle üç kez kesiliyor. Bu olay kamuoyuna yansıdığında, telefon santralını kuran şirketin yöneticileri Çankaya’ya başvuruyor: "Şirket olarak kötü durumda kaldık, ama köşkün santralı kurulduğundan beri (yani on dört yıldır) hiç yenilenmedi." Ya da örneğin Kızılay’a giden Köşk arabalarından biri arıza yapıyor ve sokak ortasında kalıyor.

Gül’ün talimatı doğrultusunda, Çankaya’da bir çalışma başlıyor. Bütün ihtiyaçlar masaya yatırılıyor. Bir bütçe hazırlanıyor. Bütçe, Maliye Bakanlığı’na gönderiliyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geçen yıla göre artış oranı yüzde 68. Yüksek bir artış oranı. Maliye Bakanlığı hiç ses çıkarmadan artışı onaylıyor ve önerilen rakam genel bütçeye aynen giriyor.

Yeni bütçenin dağılımı
2008’de çeşitli onarım, araç ve gereç yenileme, yeni mefruşat alımları için toplam yatırım ödeneği 18.7 milyon YTL olacak. Bunun kullanımı şöyle:

GAP uçağının rutin esaslı revizyonu 3 milyon 150 bin YTL (2.5 milyonu 2007 masrafı).

Ankara ve İstanbul’daki hizmet binalarının onarımı 3 milyon 745 bin YTL.

Pembe Köşk ve Camlı Köşk’ün onarımı 3 milyon YTL.

İş göremez durumdaki makine-teçhizat onarımı, otomasyon sistemi, güvenliğe yönelik tesisat alımı 2 milyon 175 bin YTL.

Tüm hizmet binalarının tefriş ve demirbaş alımı 1.5 milyon YTL.

Ekonomik ömrünü tamamlamış ve hizmet göremez taşıtların yerine yeni taşıt alımı 4 milyon 150 bin YTL.

Bilgisayar yazılımı ve donanımı 875 bin YTL.

Cumhurbaşkanlığı bütçeleri
1924’ten günümüze kadar, bazı yıllarda Cumhurbaşkanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki oranları şöyle. 1924’te binde 15, 1939’da binde 16, 1950’de on binde 7, 1961’de on binde 2, 1967’de on binde 3, 1972’de on binde 2, 1984’te on binde 3, 1990’da on binde 1, 2001’de on binde 3, 2007’de on binde 2 ve 2008’de on binde 25. Genellikle yeni cumhurbaşkanlarının seçildiği yıl, küçük de olsa, belli bir artış gözleniyor. Ancak, Gül’le birlikte, en yüksek artış oranı yakalandı. 2007 bütçesine göre, artış oranı yüzde 68. Tartışılan da, zaten bu.

Basın Merkezi Müdürünün Loş Korşdorda Yankılanan Sözleri
Yeterli TV alıcısı yoktu evden getirdik tuvalet kağıdı bitince kendimiz aldık. Çankaya Köşkü’nde basın merkezine giriyorum. Faks çok eski, fotokopi makinesi ve TV alıcıları da öyle. Basın Merkezi Müdürü Figen Türkvan: "Burada haber kanallarını sürekli izliyor ve kayda alıyoruz. Kayıt için yeterli TV alıcısı yoktu, yenisini de aldıramadık. Bunun üzerine bazı arkadaşlar evlerindeki TV’leri getirdi." Yok, artık o kadar da değil! Ama, Türkvan devam ediyor: "Gece bazen 24’e kadar çalışıyoruz burada. Çay-kahve için sıcak su lazım. Ama su sebili aldıramadık, aramızda para toplayıp aldık." Hatta, şunu anlatıyor: "Tasarruf edelim, tamam ama, mesela tuvalet kağıdı kalmadığında da kendimiz alıyorduk." Bu gibi şikayetler loş koridorlarda yankılanıyor.

471 Personel Var
Cumhurbaşkanlığına bağlı her meslekten toplam 471 kişi çalışıyor. 400’ü Çankaya’da, kalanı İstanbul’daki Huber Köşkü ile Okluk Koyu’nda. Abdullah Gül ile birlikte üst düzey yönetim şöyle oluşuyor: Genel Sekreter Mustafa İsen, Genel Sekreter Yardımcıları Nadir Alpaslan, Mehmet Emin Kuz. Devlet Denetleme Kurulu Başkan Vekili Süreyya Turgut. Özel Kalem Müdürü Zergün Korutürk. Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Gürcan Türkoğlu. Başyaver Kurmay Albay Metin Özbek. Ayrıca kara, hava, deniz ve jandarmadan dört yaver. Devlet Denetleme Kurulu’nun beş üyesi. Basın ve Halkla İlişkiler Başdanışmanı Ahmet Sever.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.