Haberler

Tasarım dünyası Block Sergisi'nde buluşuyor

Tarih: 19 Kasım 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Sabiha Kurtulmuş
Dünya çapında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcı ve sanatçıların Türk mermerinden tasarladıkları 'limited edition' ürünlerin sergileneceği Block Sergisi, dün Karaköy Antrepo No:3'te ziyarete açıldı.

İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) sponsorluğunda, Doğal Taş Üreticileri ve İhracatçıları'nın desteği ile gerçekleşen sergiye, dünyada örnekleri yalnızca MoMA ve Tate Modern gibi kurumlarda görülen türde bir organizasyon ile Türkiye'nin ilk tasarım üssü Haaz Galeri imza atıyor.

Haaz Galeri'nin yapımcılığı ve küratörlüğündeki proje sayesinde tasarımcılar, Marmara yarımadasında dünyanın en geniş doğal taş rezervlerine sahip olan Türkiye'nin kaynaklarından yararlandı. Türk taşlarından ilham alarak tasarlanan limited edition ürünler, Türk Doğal Taş Üreticileri tarafından üretilecek.

Tasarımın Güçlü İsimleri
Sergiye MoMA'nın koleksiyonunda eserleri yer alan Campana Brothers ; daha önce Jean Paul Gaultier 'in defilesi için de tasarımlar yapan Jurgen Bey ; 100% Design Tokyo'nun bu seneki kreatif direktörü Michael Young ; Centre Georges Pompidou koleksiyonunda yer alan Konstantin Grcic ; dünyaca ünlü Türk sanatçımız Haluk Akakçe 'nin yanı sıra; dünya çapında pek çok koleksiyonda eserleri bulunan ve sergilenen; Aziz Sariyer, Defne Koz, Marcelo Rosenbaum, Autoban, Marcio Kogan, Arthur Casas, Tanju Özelgin, Paola Navone, Matali Crasset, Arif Özden, Gökhan Avcıoğlu, Simon Heijdens ve Jason Miller gibi önemli isimler katılıyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Haaz Galerinin kurucusu Murat Patavi 2000 yılında Rebublica ajansıyla reklam dünyasında yer edinmiş. Tasarım ağırlıklı vizyonu dünyada 40 şehirde satılan 34 dergisinin oluşumunu getirmiş. Hepsinin birbiriyle ciddi bir network içinde olduğunu söyleyen Patavi ile "Block" sergisinin konseptini ve Türk tasarım dünyasını konuştuk...

Haaz Gallery showroom mu, galeri mi?

"Haaz showroom ve galeri mantığında çalışıyor. Zaman zaman geçici sergilerin yer aldığı ama ağılıklı olarak showroom özelliğini sürekli koruyan, zaman zaman da değişim gösteren sergiler açıyoruz."

Türk sanatçıları da sergiliyor musunuz?

"Konsept olarak Türk-yabancı ayırt etmeksizin tasarım dünyasının güçlü isimlerini Haaz'da bulabileceğiniz bir alt yapı var. Haaz, global yaratıcı dengeler yaratmada kültürel bir köprü görevini görüyor. Biz burada gerek dünyadaki, gerek Türkiye'deki yapının elemanlarının, tasarım ya da sanatçıların buradaki iletişim paylaşım noktası olarak görev yapıyoruz."

Mermer kültürel evrimi yüksek bir malzeme
Yabancı tasarımcıların Türk piyasasına bakış açısı nasıl?

"Her konuda olduğu gibi bir çekinceleri var. Merak da ediyorlar, burada neler yapabilirim diye, ama dediğim gibi Türkiye'den dünyaya üretim yapabilecek güç ve dengelerin ne denli gelişmiş olduğunun farkında değiller. Sonuçta bir tarafta Amerikan pazarı var, İtalyanlar çok hakim ama bir Türkiye hem bütün dünyaya bu pazarı sağlayabilecek nitelikte, hem de satış kabiliyeti adına bunu sağlayabilecek güçte mi, buna bakmak lazım. Deneme yanılma yoluyla bir takım şeyler yapılacak. Bugün Çin'i rakip görüyorlar ama Çin'in de bu kalite ve anlayışla bir ürün yapamama gibi bir riski ortaya çıktı. Türkiye çok büyük bir kültüre ait ama zaman gerektiriyor o hizmeti verebilmek için. Nasıl şu an tekstildeki açıkları kapatabiliyorsak gün gelecek tasarımda da aynı anlayış oturacak. Uluslararası anlamda çok güçlü tasarımcılarımız var. Aziz Sarıyer olsun, Autoban olsun, Defne Koz olsun bunlar güçlü isimler. Ayşe Birsel, Haluk Akakçe sanatla tasarım arasında gidip gelen isimler."

Sanatla tasarım nasıl örtüşüyor?

"Dünyada da en sorulan bir soru. Net olmayan bir durum söz konusu. Fakat ben şuna inanıyorum, sanat sanat, tasarım tasarımdır. Sonuçta sandalye yapılıyorsa oturmak için yapılıyor. Fonksiyon çok önemli.Tabii ki içerisinde çok sanatsal bir takım şeyler var ama sanat her zaman sanat olmak adına yapıldı.Tasarımın kendine ait fonksiyonu yerine getirmesi gerekiyor. Bir sandalye ne kadar tasarım, ne kadar sanattır onu düşünmek lazım. Fonksiyonu olan bir sandalye her zaman hoş bir tasarımdır. Sanatın yeri bambaşkadır."

Siz hangi tasarımcılarla çalışıyorsunuz?

"Haaz Gallery'de Campana Brothers'in, Patricia'nın ürünlerini görebiliyorsunuz. Tord Boontje gibi tasarım dünyasının en önemli isimlerini de Haaz'da bulmanız mümkün."

"Block" sergi fikri nasıl oluştu?

"Türkiye'deki kaynakları ve üretim tekniklerini işaret edinmesi konusunda bir çok çalışmalar yapıyoruz. Burada bizim kaynaklarımızı, bizim üretim teknolojilerimizi nasıl dünyaya açabiliriz diye üzerinde durduk. Tasarımcılarımızı sunmaktansa kaynak ve üretim adına Türkiye'ye işaret etmeyi misyon edindik. Ve bu noktadan çıkarak ciddi anlamda tarihi ve kültürel evrimi yüksek bir malzemeyi, 'mermeri' tasarım dünyasına sunduk. Baktığımız zaman bize ait olsun, tasarım anlamında tasarımcıya yeni bir vizyon getirecek malzeme olsun istedik. Türkiye dünyadaki en önemli doğal taş madenlerine sahip ülkelerinden biri. Mermerin gerek ısı, gerek ışık, gerek yalıtım gibi farklı özelliği olması gibi ağırlığı, hafifliği, basitliği bir şekilde karmaşası adına ve çok farklı dönem repliği açısından yola çıkarak tasarımcıya farklı bir açı getireceğini düşündük."
Sanatçılar buradan çıkan taş üzerinde mi tasarımı gerçekleşktirdiler, yoksa mermer üzerine çalışan sanatçıların mı işi seçildi?

"Tamamen Türkiye'den çıkan mermer için özel tasarımlar ilk defa ve tek sayıda yapıldı."

En zor parçalar hangileri?

"Valla çok değişik parçalar vardı.Taşa göre de farklılık gösterdi çünkü hayalinizdeki tasarımlar onların düşündüğü taşlardan olmuyor. Taşın direnci, kırılma kabiliyeti ve dayanıklılığı sebebiyle farklı tasarımlar farklı noktalara geldi, ama sonuçta hepsinden keyifli işler çıktı ortaya."

Konsepti Türkiye çıkışlı olan bu sergi dünyayı da gezecek mi?

"2008 de gezmesi planlanıyor." 
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.