Haberler

"Huysuz komşu" engeline son

Tarih: 21 Kasım 2007 Kaynak: Hürriyet

Kat Mülkiyeti Kanunu değişiyor tadilat ve binalara deprem zırhına "huysuz komşu" engeli kaldırılıyor. Artık, olası bir depreme karşı binasını güçlendirmek isteyen apartman sakinleri, oybirliği yerine oyçokluğu ile binada büyük çaplı tadilat ve tamirat yaptırabilecek.

Bahçelievler, Emek, Çankaya Ankara’nın en eski semtleri.Bu semtlerde, 35-40 yıllık bazıları iki üç katlı birçok eski apartman var hala. Çoğunun olası bir depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyor.

8 daireli apartmandan 7’si büyük çaplı tadilat ve olası depreme karşı binanın güçlendirilmesine "evet" dese de birinin çıkıp "hayır" demesi bu tadilatı imkansız hale getiriyordu. Çünkü Kat Mülkiyeti Yasası bu tip değişikliklerde oybirliği şartı arıyordu. Ana yapıda "acil" ihtiyaç olsa bile komşulardan birinin huysuzluğu apartmanda adamakıllı tadilatı da binanın deprem tehlikesine karşı zırhlı hale getirilmesini de mümkün kılmıyordu.

Şekil Değişikliği İçin De Rıza Şartı Vardı: Apartmanın rengi ve şekli aynı kalacaksa da oyçokluğu yeterli oluyordu. Ama renk ve şekil değişikliği isteniyorsa, örneğin mermer kaplanacaksa, mozaik yapılacaksa ve kırmızı apartman maviye boyancaksa yine tüm komşuların onayı yani oybirliği şartı aranıyordu. Bu konuda bana mail atan tüm okuyucularıma da hep "malesef oybirliği aranıyor" yanıtı veriyordum. Ama, huysuz komşusundan dertli tüm okuyucularıma iyi bir haberim var. Kat Mülkiyeti Kanunu değişti ve artık "huysuz komşu" engeli yasayla kaldırıldı. 14 Kasım’da Meclis’ten geçen yasa, 19 Kasım’da Köşk’e gönderildi. Köşk onayının ardından da Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Bakın yeni yasa neler getiriyor:

Oyçokluğu Yeterli: Bir apartmanda artık depreme veya muhtemel afetlere karşı bir güçlendirme yapılmak istendiği zaman, oybirliği değil, 5’te 4 oyçokluğu aranacak.

Harcamaları Genel Giderlere İlave Edildecek: Muhtemel afetler ve özellikle depreme karşı yapının güçlendirilmesi için yapılacak harcamalar, ana gayrimenkulün genel giderlerine ilave edilecek. 

Kapıyı Açmak Zorundasınız: Kat malikleri, yapı güvenliğiyle ilgili teknik inceleme ve çalışmalar sırasında, kendilerine ait bölümlere girilmesine izin verecek. 

Ödemeyene de Yüzde 5 Gecikme Tazminatı: Bu gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödeyecek. Kat malikleri, yapı güvenliğiyle ilgili teknik inceleme ve çalışmalar sırasında, kendilerine ait bölümlere girilmesine izin verecek. 

Kiriş Ortak Yer: Binalardaki, kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi taşıyıcı sistemin parçaları, ana gayrimenkulün ortak yerleri sayılacak. Ana yapının tamamını etkileyen sonuçlar doğurabilecek yerlerde, kat malikleri bağımsız hareket edemeyecek.

Ana Yapıya Zarar Vermeme Şartı: Ana gayrimenkullerin ortak yerlerinde yapılacak değişikliklerde, "bütün kat maliklerinin" yazılı rızası olmadıkça değişiklik yapılamayacağına ilişkin düzenleme değiştirildi. Kat maliki, kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişikliğe gidemeyecek.

Beşte Dört Yazılı Bina Şartı: İnşaat, onarım, değişik renkte dış badana veya boya yapması için tüm daire sahiplerinden yazılı izin alması gerekmeyecek. Ancak, daire sahiplerinin beşte dördünün yazılı rızası ile bu tür değişiklikler yapılabilecek.

Yan Komşu Rızası ile Tadilat: Tavan, taban veya duvar ile bağımsız bölümlerin birbirine bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızasıyla, ana yapıya zarar vermeyecek şekilde değişiklik yapılabilecek. 

Kat Mülkiyetine Geçişte Sorun Çıkarana Ceza: Kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgelerden eksik olanları tamamlamaktan veya imzalanması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahipleri, her bağımsız bölüm için bin YTL para cezası ödeyecek.

Dava Hakkı: Kat malikleri kurulu kararlarına aykırı oy kullanan veya toplantıya katılmayanlar, ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine, kararın iptali için dava açabilecek.

Adını Asmayan Yöneticiye de Ceza: Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresi, ana gayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere asılacak. Bu yapılmazsa, yönetici veya yönetim kurulu üyelerinin her biri ilgilinin başvurması üzerine, mahkemece para cezasına çarptırılabilecek.

Site Yönetimi 3 Ay İçinde Yenilenecek: Site yönetimi üç ay içinde yenilenecek. Kanundan önce kat irtifakı kurulmuş ve yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu olacak. Belirtilen süre içinde, kat mülkiyetinin kurulması için gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahipleri bin YTL para cezası ödeyecek.

Kat malikleri değişik renkte dış boya yaptıramaz
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun rıza getiren 19. maddesi şöyle değişti: "Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.

Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.