Haberler

Beyoğlu’nda iz bırakan mekanlar

Tarih: 23 Kasım 2007 Kaynak: NTVMSNBC

Beyoğlu Belediyesince, ilçenin eski çehresi ve kültürel kimliğini canlandırma amacıyla “Beyoğlu’nun Belleği” adlı proje başlatıldı. Projenin tanıtımı dolayısıyla eski Markiz Pastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, mimarisi, mabetleri ve yaşayanlarıyla her yerinde farklı bir tarih yatan Beyoğlu’nu güzelleştirmek için sürekli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bunlardan birinin İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ile hayata geçirdikleri “Beyoğlu’nun Belleği” projesi olduğunu kaydeden Demircan, kültürel tarihinden izler taşıyan ve bugün birçoğu iz bırakmadan ortadan kaybolan mekanları belirleyerek, bunların birer plaketle topluma anımsatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bunun basit bir tabela çakma olayı olmadığını ve dünyada örnekleri bulunduğunu vurgulayan Demircan, şunları kaydetti: “Proje kapsamında ilk etapta 63 tane, tanınmış yazar ve sanatçının yaşadığı ve mimari üslubuyla belirgin bir karakter taşıyan bina ya da çeşitli yönleriyle toplumsal hayatta iz bırakmış atölye, stüdyo, pastane, sinema, tiyatro ve mağaza gibi yer belirlendi. Bu binaların cephesine bilgilendirme plaketleri yerleştirilecek. Bu projeyle kimileri belleklerini tazeleyecek ama asıl önemlisi genç kuşaklar kültürel değerlerimiz hakkında bilgilenecek ve belki de merak edecek, konulan plaketlerdeki bilgilerden daha fazlasına ulaşmak için araştırmaya başlayacak, tarihini sahiplenecek ve koruyacak.”

Kendilerinin gözden kaçırdığı mekanlar olabileceğini, o nedenle de gelecek önerilere göre koyacakları plaket sayısının artabileceğini belirten Demircan, “Bu aynı zamanda Beyoğlu’na karşı da bir ahde vefadır” dedi.

Proje danışmanı mimar Hasan Kuruyazıcı da projeyle insanların belleğini tazelemeyi amaçladıklarını belirterek, “Örneğin eğer o binayı ünlü bir mimar yapmışsa plakette mimarın adı, doğum ve ölüm yıl dönümü ile binanın yapılış yılı yer alacak ya da ünlü bir sanatçının atölyesi varsa plakete o sanatçının adı, hangi tarihlerde orada yaşadığına ilişkin gibi bilgiler yer alacak. Plaketlerde İngilizce olarak da bu bilgilerin yer alması doğru olacaktır” diye konuştu.

Proje, Foto Süreyya, Botter Apartmanı, Markiz ve Lebon pastanelerine çakılan ilk plaketlerle başlatıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.