Haberler

Prefabrik Eğitim

Tarih: 27 Kasım 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Şükran Pakkan
Türkiye'yi yasa boğan Marmara depreminden büyük yaralarla çıkan Adapazarı'nda 300'e yakın okul hasar gördü. Çocuklar, yıkılan veya büyük tehlike arz eden 68 okul yerine, eğitimin aksamaması için geçici olarak prefabriklere sığındı. Ömrü beş yıla kadar olan bu prefabriklerin amacı, kalıcı binalar yapılana kadar çocuklara ev sahipliği yapmaktı.

Aradan sekiz yıl geçti, ancak Adapazarı prefabriklerden vazgeçmedi, çocuklar bir türlü kalıcı binaya kavuşamadı. Bugün Adapazarı'nda, deprem için yapılmış 68 prefabriğin 26'sında eğitim halen ve ağır koşullarda sürüyor. Durumları içler acısı.
Çocuklar, çatıları akan, zeminleri yürürken sallanan, elektrik saçan prizleri sallanan, tuvaletleri girilmeyecek durumda olan, kışın soğuk yazın aşırı sıcak sınıflarda ders görüyor. Güvenliği olmayan binalar, hırsızlar için biçilmez kaftan. İşte Milliyet ekibinin yerinde gözlemlediği bazı okulların durumu:

Müdürler de dertli
İlde en kötü durumda olan prefabrik okullardan biri Eser İlköğretim Okulu. Ahşap prefabrikteki okulda yerler adım attıkça sallanıyor. Okul Müdürü Feride Ekşioğlu, "8 derslikte 600'e yakın öğrencimiz var. Ara bölmeler çok zayıf, sesler birbirine karışıyor. Havalandırma çok kötü. Yazın aşırı sıcak, yerler sallanıyor. Tuvaletlerde tıkanmalar oluyor ama belediye hemen geliyor" diyor.

Beşköprü İlköğretim Okulu'nda da durum benzer. Tuvaletleri girilecek durumda değil, prizler ortada, yağmur çatıyı kırmış. Hatta geçenlerde tavandaki dev panolardan biri çökmüş, kimseye zarar gelmemesine rağmen büyük korku yaşanmış. Kapı kilitleri kolay kırıldığından, okula hırsız girip bilgisayarları çalmış. Okul Müdürü Cahit Yaralı, "Eğitim sağlıklı değil" diye yakınıyor.

Berna Yılmaz İlköğretim Okulu'nun ömrü de çoktan dolmuş. Okul Müdürü Kurtuluş Ergün, "Derslerde hiçbir teknolojik sistemi kullanamıyoruz. Ağırlıktan çökme yapmasından korkuyoruz" diye anlatıyor.

Yaklaşık 300 öğrencinin eğitim gördüğü Şehit Mustafa Özen İlköğretim Okulu'nda, ilkokul 1 ve 2. sınıflar prefabrikte. Büyük sınıflar ana binada. Müdür Yardımcısı Fevzi Gökcan şunları anlatıyor: "Havalandırma kötü, tavan sürekli akıyor, tamire yetişemiyoruz. Geçen yıla kadar çok ciddi ısınma sorunumuz vardı. Ses geçirgenliği çok yüksek. Sınıflar küçük, mevcut ise en az 40 kişilik."

Arifiye Neviye İlköğretim Okulu da ayakta durmaya çalışıyor. Müdür Yardımcısı Mehmet Taşkınar, kışın soğuk, yazın çok sıcak olan prefabrikte çok zor şartlarda eğitim verdiklerini söylüyor. Esenler 50. Yıl İlköğretim Okulu, artık kullanılamayacak duruma geldiği için boşaltılmış. Öğrenciler geçici olarak başka binada...

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, eğitimin prefabrik yapılarda çok sağlıklı olmadığını doğrulayarak şöyle dedi: "Programa aldık, iki yıl içinde hepsinin tamamlanacağına söz veriyorum. Eğitimin başarısını da olumsuz etkiliyor. OKS başarısında Türkiye sıralamasında 17. veya 18. olurken, 26. sıraya düştük. Prefabriklerin bu gerilemede etkisi var."

Milli Eğitim İl Müdürü Murat Yazıcı, okulların yapımının önümüzdeki yıllarda tamamlanacağını söyledi. Yazıcı, "Acil durumda olan 8 okulun inşaatı en kısa zamanda başlayacak" dedi.

10 milyon YTL'ye olimpik yüzme havuzu yapıyorlar
Sakarya'da 26 prefabrik okul, parasızlık yüzünden kalıcı binaya dönüştürülemezken, İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bakanlığın desteğiyle şehrin ilk olimpik yüzme havusu için temel attı. Havuz, 10 milyon YTL'ye mal olacak. Vali Atak, "İlimizde bir havuzumuz yoktu. Sonuçta, eğitime ayrılan bütçe de bu yıl 30 milyon YTL'dir" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.