Haberler

Manhattan Planı'na onay

Tarih: 30 Kasım 2007 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Kamuoyunda "Manhattan Planı" olarak bilinen ve Alsancak Limanı'nın arkasından Turan'a kadar uzanan alanı "gökdelen bölgesi" yapacak Yeni Kent Merkezi planları 7 yıl aradan sonra uygulama aşamasına geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, önceki akşamki oturumunda planları onaylayarak, yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımın önünü açmış oldu. Yasaya göre, Valilik, belediye meclis kararına 10 gün içinde itiraz etmezse planlar kesinleşecek ve yatırımcılar belediyelere ruhsat başvurusunda bulunabilecek. Bir aylık askı sürecinde planlara yapılan itirazlar ise yatırımcının ruhsatla ilgili işlerini etkilemeyecek. İtirazlar yine ilgili belediye meclislerinde görüşülüp karara bağlanacak.

Dev oteller yükselecek
Planın uygulamaya geçmesiyle 468 bin 72 hektarlık alanda, turizm ve ticaret merkezleri ile dev oteller kurulacak. Büyükşehir Belediyesi, 2001 yılında açtığı yarışmayı kazanan Alman Johen Brandi'nin projesinden esinlenerek, 2003'te 550 hektarlık alan için 1/5 bin ölçekli nazım imar planı hazırladı. 2006 yılına kadar mülk sahipleriyle görüşülerek, plana son şekli verildi. Plan ilk olarak Mart 2006'da Büyükşehir Meclisi'nin gündemine geldi. Meclis, bölgedeki yoğunluğu 3 ve 3.5 emsalden 4 ve 4.5 emsale, zemin kullanımını da yüzde 25, 30 ve 35'lerden 40, 45 ve 50'lere çıkaran 5 bin ölçekli nazım imar planı revizyonunu kabul etti. İzmir Valiliği, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nün talebi üzerine aynı tarihlerde, meclis kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Valilik, mahkemeye verdiği dava dilekçesinde iptal gerekçesi olarak, revizyon planda yapı yoğunluğunun artırılmasını, yeşil alan ve otoparklar için yeterli yer bırakılmamasını gösterdi. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi de, planın kamu yararına ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığını belirtti. Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yaşanan bu sürecin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir plan hazırladı. Yeni planda yoğunluk artışlarında geri adım atıldı.

İki ilçe ruhsat verecek
Hazırlanan plan, önceki gün düzenlenen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Bu aşamadan sonra yasa gereği planlar, İzmir Valiliği'ne gönderilecek. Valilik adına Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü planları imar mevzuatı açısından inceleyecek. Eğer Valilik, 10 gün içinde itirazda bulunmaz ve meclis kararının iptali için dava açmazsa planlar kesinleşecek. Planlama sürecinin sona ermesiyle yatırımcılar Konak ve Karşıyaka belediyelerine ruhsat için başvurabilecek. Bu arada Valilik'ten gelen planlar 1 ay süreyle askıya çıkacak. Bu süreçte plana yapılan itirazlar yine belediye meclislerinde görüşülüp karara bağlanacak. İtirazlar yatırım sürecini olumsuz yönde etkilemeyecek.

Başkanlar Ne Diyor?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu:

İzmir'de kent merkezinde ilk defa böyle bir planlamaya imza atılıyor. Tüm dünyada yatırımcıları çekmek, istihdam sorununu çözmek için teşvikler veriliyor. Biz de bu düşünceyle yatırımcıyı kente çekmek için birtakım teşvikler vermek istedik ancak yargıdan döndü. Sonuç olarak önceki gün gerçekleşen meclis toplantısında hem 5 binlik hem de 1000'lik uygulama imar planları kabul edildi. Bu planlamanın yatırımcıyı kente çekeceğine, o bölgenin hızlı bir şekilde ayağa kalkacağını düşünüyoruz. Elinizde bir sanayi alanı, OSB ya da serbest bölgeniz yoksa yatırımcıyı niye çağıracaksınız ki. Yatırımcıya sunacak bir ürününüz, bir demetiniz mutlaka olacak. Yeni Kent Merkezi de böyle bir yer. İnciraltı'nın da mutlaka doğru ve acil bir şekilde planlanması gerekiyor. Orada düşük yoğunlukta, dünyaya örnek olacak bir kent merkezi oluşmasını arzuluyoruz. Orasının da kente yeterince yatırımcı çekeceğine inanıyorum.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ:
Şehitler Caddesi'nin girişinde ve Gıda Çarsısı'na doğru olan bölgede ciddi atılımlar getirecek bir plan olduğunu düşünüyorum. Bu planları bekleyen birçok şirket var. Bu planlar bölgeye yatırımın yanı sıra Gıda Çarşısı çıkışı trafiğini de çözecek. Bu konuyla ilgili olarak bizim taleplerimiz doğrultusunda planlarda bir değişiklik de yapıldı. Bu değişiklik sayesinde Gıda Çarşısı'nın tıkanmış olan trafiği de rahatlayacaktır. Bizim sorumluluk alanımız içinde Tariş arsaları mevcut. Buralarda da büyük gelişme beklentisi içindeyiz. İzmir'in terk edilmişlik görüntüsü veren yerlerinde bu planların büyük bir sıçrama yaratacağına inanıyorum.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak:
Planla ilgili mahkeme ve planlama süreçleri tamamlandı. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki yatırımcılar bir an önce gelip orada yapması gereken iş merkezlerini, alışveriş merkezlerini ve otelleri yapacaktır. İzmir'de yatırımcının önünün artık açılması lazım. Bence bu planın onayı onu getirmiştir, yatırımcının önü açılmıştır. Bu saatten sonra yapılacak itirazların da İzmir'in önünü tıkamaktan başka bir şey getirmeyeceğini düşünüyorum. Yeni Kent Merkezi planının Karşıyaka ilçe sınırları içinde kalan bölgesi bu planlarla İzmir'in yeni cazibe merkezi olacaktır, kent şahlanışa geçecektir. Karşıyaka'nın en büyük eksiği olan oteller de böylelikle yapılmış olacak. Oteli olmayan bir kent konumundaki Karşıyaka'nın da bu planla çehresi değişecektir. Karşıyaka yeni turizm ve kültür merkezleriyle geleceğin yıldız kentlerinden birisi olacak.

Bölgenin Görünümü Nasıl Değişecek?
* 1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmaları sırasında Turan bölgesindeki iki turizm ve ticaret adasının bulunduğu bölgede 'belediye hizmet alanı yeri' ve 'bölgesel otopark' belirlendi.

*Bayraklı'daki sosyal ve kültürel tesis alanındaki emsal değeri kaldırılıp alt ölçekte çevre yapı adalarındaki emsal değeri aşılmaması gerektiği plan notu ilavesi getirildi.

*Demiryolu ile Anadolu Caddesi arasındaki sosyal ve kültürel tesis alanı kullanımı belediye hizmet alanı kullanımına dönüştürüldü.

*Karşıyaka Salhane bölgesindeki otopark alanı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Karşıyaka Salhane bölgesinde yer alan park alanının altı, zemin altı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Çınarlı bölgesindeki resmi tesisin kuzeyindeki yeşil alan bölgesel otopark kullanımına dönüştürüldü.

*Liman gerisinde Tariş'in ve Şark Sanayi'nin bulunduğu bölgede 1000 ölçekli uygulama imar planlarında yapılan detaylı ulaşım etüdleri doğrultusunda taşıt yolu bağlantılarında değişiklikler yapıldı.

*Planın güneyinde Yenişehir Gıda Çarşısı'ndan, kuzeyindeki metro ve demiryolu fiziki yapılanması nedeniyle Alsancak, Halkapınar kavşağı yönüne çıkış olmadığı, bu durumun ulaşım ve trafik akışında ciddi sorunlara yol açtığı dikkate alınarak bu bölgede 24.50 metrelik yeni bir ulaşım bağlantısı önerisi getirildi.

*Liman gerisindeki eğitim alanının kuzeyindeki park alanının altı zemin altı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Liman gerisinde Mürselpaşa Caddesi'nin güneyindeki 12 metrelik taşıt yolu 17 metre olarak önerildi.

*Halkapınar'da yer alan DGM alanının mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğundan belediye hizmet alanı kullanımına dönüştürüldü.

*Atatürk Stadı'nın batısında yer alan otopark alanı bölgesel otopark kullanımına dönüştürüldü.

*Planda trafo merkezi ve belediye hizmet alanı ibareleri eklendi.

*Alsancak'tan gelen Mimar Sinan Caddesi'nin plan alanı ile bağlantı kısmı zemin altına alınarak ve 24.50 metreye çıkarılarak sağlandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.