Haberler

Loft'a 22 katlı kardeş geliyor

Tarih: 3 Aralık 2007 Kaynak: Sabah
Türkiye'nin loft konseptli ilk projesine talep yoğun olunca hemen arkasına ikincisi yapılmaya başladı. Levent Loft'un ortağı Akfen'in patronu Hamdi Akın, "Bu işten çok keyif aldım. Birinci sınıf arsa bulduğum sürece devam ederim" diyor.

Geçtiğimiz yıl Akfen Grubu ile Sağlam İnşaat, Türkiye'nin loft konseptli ilk projesine imza attı. İstanbul Büyükdere Caddesi'nde inşa edilen Levent Loft'un satışlarının tamamlandığı ve projede yaşamın başladığı şu günlerde ise projenin hemen arkasındaki arazide ikinci loft için hafriyat çalışmaları başladı. Otel yaşamı ile ev hayatını bir araya getiren küçük daireleri İstanbul'un elit kesimi o kadar tuttu ki, başlangıçta hesapta olmayan Levent Loft 2'nin inşasına karar verildi. Projenin yatırımcılarından Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da proje tamamlanır tamamlanmaz en üst katta kendisine ofis açtı. "Biz bu işi çok sevdik. Başka yer bulursak yenilerini de yapacağız" diyen Hamdi Akın ile Levent Loft'u ve gayrimenkul yatırımlarını konuştuk.

"Deva Binasını Kaptırdık"
* Loft konsepti çok tutulmuş olmalı ki ikinci projeyi de yapıyorsunuz...

Ben kendi adıma konuşursam Loft'u yapmaktan büyük keyif aldım. Proje çok da rağbet gördü. Güzel bir yer buldu kendisine. İstanbul'un creme de la creme (kaymak tabaka) diye tabir edilebilecek tabakasını oluşturanların hemen hepsi projeden birer daire almak için talepte bulundu. İyi, kaliteli, kendine has bir yaşamı olacak buranın. İstanbul'da oda servisi olan ve hem otel hem ev konseptindeki birkaç yatırımdan biri. 24 saat boyunca evinize yiyecek servisi yapılacak bir yaşam. Başlangıçta böyle bir şey yapmayı düşünmüyorduk. Tek proje olacaktı; Deva'nın ve Fako'nun da yerlerini alıp alışveriş merkezli karma bir proje yapacaktık. Levent Loft da bunun tam ortasında kalacaktı. Ancak sonra Deva'yı Zorlu aldı, plan suya düştü. Sonra talep iyi olunca, ilk daireleri de çok ucuza sattığımızı görünce Levent Loft 2 başladı.

* İkinci proje şu anda ne aşamada?
Hafriyat başladı. Birkaç güne temel atılır. 22 katlı bir bina olacak. Yani ilkinden daha yüksek. 80 daireden oluşacak. Satışlarına kısa süre sonra başlamayı düşünüyoruz. İyi gideceğini de düşünüyorum. Bu bölgede başka alan olmadığı, İstanbul'da trafik yoğunluğu giderek arttığı için insanlar ev ve iş arasındaki mesafeyi kısaltmaya bakıyor. Birçok işyeri de burada. Bu bölgede yaşayan insanlar hayatlarının önemli kısmını burada geçiriyorlar. O nedenle hem evlerinin hem ofislerinin burada olması kolaylık getiriyor. Hem ofis hem ev fiyatlarının arsa yokluğu nedeniyle yukarı çıkması çok doğal. Çünkü burası hakikaten İstanbul'un Manhattan'ı.

'İlk daireler ucuza gitti fiyatları artıracağız'
* Yeni daireler daha pahalı olacak. Düşündüğünüz fiyat nedir?

İlk daireler ucuza gitti. Satışlara metrekaresi 2 bin 900 dolardan başladık, 4 bin dolar ile bitti. Oysa ikinci el satışlar ve el değiştirmeler başlayınca metrekare fiyatları 8-9 bin doları buldu. Yan tarafımızdaki Sapphire'de metrekaresi 10 bin dolara daire var. Fiyatı talep belirler. Şimdi 10 bin dolar derim, 15 bine çıkarız, düşük kalır. Bir kriz olur bundan aşağı da düşebilir, piyasanın durumu ne olur bilinmez. Bunlar taşıdığımız riskler. Rakamı telafuz etmek zor ama çok daha pahalı olacak.

'Türkiye korunuyor ama kriz olmaz diyemiyorum'
* Kriz de Türkiye için kolay telafuz edilmeyen bir kelime aslında...

Ben de küçük bir ihtimal gözüyle bakıyorum. Fakat ABD'de kriz oluyor Türkiye'de neden olmasın? Olabilir. Ama şu sırada dünyanın yaşadığı durgunluk ne kadar daha sürecek bilemiyoruz. Mesela, ABD'deki mortgage krizi olmasaydı buraların fiyatı 10 bin doların üstüne çoktan çıkmıştı. Bu durgunluk ve bazı kredilerin gelişmekte olan marketlere gelmesindeki gecikme ve duraklama bugün bu piyasalarda da yavaşlamaya sebebiyet verdi. Onun için bunların hepsi olabilecek şeyler; olmaz gözüyle bakmıyorum. Fakat, Türkiye bu ekonomik yapısıyla yine en korunan, en iyi gelişen bölgedir. Artık bir hayli yabancı sermaye ülkeye yatırım yaptı. Paralarını yatırdılar. Ellerini taşın altına soktular. Onun için eskiden olduğu kadar korumasız değiliz. Parasını buraya yatıran Türkiye'yi korumaya mecbur. Türkiye'ye geçtiğimiz 4-5 yıl içinde para yatıran kimse pişman olmadı. Herkes kazandı. Gerçekten büyüyen bir talep var. Buna cevap verildiğinde para kazanıldığını herkes bilir. O sebeple artık Türkiye'de birtakım sudan sebeplerle ekonomik krizlerin yaratılmasına o finans sahibi ülkeler izin vermeyecektir. Kendilerini, sermayenin kendini korumasıdır bu. Görmezden gelirler sudan sebepleri.

2 yılda 180 milyon Euro yeni otellere yatırılacak
* Accor ile otel yatırımlarınız hangi şehirlerde devam edecek? Ne kadar bütçe ayırdınız?

Şu anda Trabzon, Kayseri, Gaziantep, İstanbul, Eskişehir, Kıbrıs projelerinde çalışmalar devam ediyor. Çoğunun açılışları seneye olacak. İzmit yatırımı da başladı. 7-8 tane otel projesi de planlama aşamasında. İstanbul'da Beylikdüzü'ne yapacağız. Anadolu şehirleri arasından netleşenler ise Adana ve Urfa diyebilirim. 2008 yılında oteller için 80 milyon Euro yatırırız. 2009'da da bu rakam 100 milyon Euro'ya çıkar. Yani, gelecek 2 yıl içinde 180 milyon Euro'luk bir yatırımdan söz edilebilir.

* Akfen GYO'nun portföyü ne büyüklükte? Halka arzın zamanı belli mi?
Akfen GYO'nun portföyü şu anda 250 milyon Euro civarında bir büyüklüğe ulaştı. 500 milyon Euro olunca şirketi halka arz etmeyi düşünüyoruz. Ben bunun 2.5 yıl içinde olacağını düşünüyorum. Tabii bunun için beslemek gerekiyor. Levent Loft'u mesela satışları tamamlandığı için portföyden çıkardık kısa süre önce. Ağırlık otellerde ama bu şekilde dolmaz. Otellerin yanına ofis binası veya alışveriş merkezi koyabiliriz.
Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.