Haberler

“Kadıköy Belediyesi’ne Cevabım Olsun”

Tarih: 7 Aralık 2007 Yazan: Zeynep Güney

Kaynak: Mimarlara Mektup - 102, Özgür Gürbüz

Göztepe Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Arsası için Taşyapı tarafından hazırlanan 49 katlı 4 bloktan oluşan rezidans projesinin inşaat çalışmaları geçtiğimiz haftalarda başladı. Maksimum 10 – 12 katlı konut bölgesinin ortasında yükselecek projenin oturma alanı hesabı olması gerektiği gibi net 19.338 metrekarelik inşaat alanı üzerinden yapılırken, toplam inşaat alanı hesabı arsanın net inşaat alanı yerine, 44.738 metrekarelik brüt alanıyla 2,07’lik emsal değeri çarpılarak ölçüldüğü için; ortaya 49 katlı, bodrum katlarıyla birlikte yaklaşık 156 m yüksekliğe ulaşan gökdelenler çıkıyor.

117 m yüksekliğindeki Levent İş Bankası Kuleleri’nden daha yüksek olması beklenen rezidans projesi için Mimarlar Odası, Kadıköy Belediyesi ile birlikte ihale iptali için dava açmıştı. 17 Aralık 2004 tarihinde yargı, yürütmeyi durdurma kararı almıştı, ancak daha sonra bu karar 31 Mart 2006 tarihinde temyiz edilmişti. Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan’dan aldığımız bilgiye göre, Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge Temsilciliği’nden ÇED Raporu ve Damgası ile geçirilen projelerdeki imar durumunda, Kadıköy Belediyesi’nin yargıdan yürütmeyi durdurma ile ilgili karar gelinceye kadar inşaat ruhsatı vermeyeceği notu bulunuyordu.


Göztepe Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Arsası'nda inşaat çalışmaları başladı.
Kaynak: Arkitera Mimarlık Merkezi


Buna rağmen dava açtığı projeye Eylül ayında ruhsat vermek zorunda kaldığını ifade eden Kadıköy Belediyesi, ruhsat verildikten sonra yaptığı açıklamada, kendi davasıyla ilgili olumlu bilirkişi raporu verildiğini duyurdu. Ancak bilirkişi raporunun tarihi açıklanmadı.

Bu durumda, “İstanbul İli, Kadıköy İlçesi, 9 Mart 2005 onanlı, 1/5000 ölçekli Kadıköy Merkez ile E-5 (D100) Otoyolu Ara Bölgesi Nazım İmar Planı’nın Göztepe (Meteoroloji Arazisi) 421 ada 161 parsele ilişkin kısmının uygun olmadığı hususunda oybirliği ile oluşan kanaatimizi saygı ile sunarız” şeklinde biten bu bilirkişi raporunun Kadıköy Belediyesi’ne 15 Eylül 2007 tarihli ruhsattan önce gelip gelmediği sorusu önem kazanıyor.

Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan bilirkişi raporunun ruhsatın verilmesinden önce Kadıköy Belediyesi’ne gelme olasılığının inşaat sürecini nasıl etkileyebileceğini şöyle değerlendirdi:

“Basında, Göztepe Meteoroloji Arsası ve Mühürdar Oteli’yle ilgili çıkan haberlerden sonra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk bir takım demeçler verdi ve Mimarlar Odası’nın bu konularla ilgili davasının olmadığını, kendi davalarının ise sürdüğünü söyledi. Oysa biz her iki konuya da dava açtık ve davalarımız hala sürüyor.

Eylül ayında bu bilirkişi raporu ortaya çıktığında ise, Kadıköy Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığına dair söylentiler çıkmıştı, hatta o sıralar inşaat da bir süreliğine durdu ve biz bu haberlere çok sevindik. Ancak sonradan bilirkişi raporunun verildiği ancak yürütmeyi durdurma kararının alınmadığı ortaya çıktı.



Belediyenin verdiği imar durumunda, yürütmeyi durdurmayla ilgili yargıdan karar çıkıncaya kadar ruhsat verilmeyeceğine dair not bulunuyordu. Oysa bu belediyeyi bağlayacak bir durum değildi, imar durumu verildikten sonra yasalara göre ruhsatı bekletemezsiniz. Böyle bir not sadece işi biraz yokuşa sürmeye yarar. Neticede imar durumu verildikten sonra ruhsatın verilmesi zorunludur ve 15 Eylül 2007 tarihinde bu projeye ruhsat verilmiştir. Ancak burada sorulması gereken soru, “bu konularla asıl biz uğraşıyoruz, bizim davamız sürüyor” diyen Kadıköy Belediyesi’nin, yine kendisinin ortaya çıkardığı bilirkişi raporuna rağmen ruhsatı verip vermediğidir. Eğer bilirkişi raporu ruhsat tarihinden önce alındıysa, bu raporla yürütmeyi durduma kararı rahatlıkla alınabilirdi.

Bizim davalarımız devam ediyor ancak diğer yandan inşaat da başladı. Davalar ne zaman sonuçlanır belli değil ve inşaat tamamlandıktan sonra dava lehimize sonuçlansa bile, Gökkafes örneğinde olduğu gibi, o binanın yıkılması çok zor. Ancak Fenerbahçe Parkı’ndaki Piramit Kültür Merkezi gibi küçük inşaatları yıktırabiliyoruz. Biliyorsunuz orası için de dava açmıştık ve dava olumlu sonuçlandığı halde inşaatın başlamasından 10 – 12 sene sonra yıktırabildik.

Sonuçta artık davaların bir an önce olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu bizim davamız da olabilir, Kadıköy Belediyesi’nin davası da olabilir. Eğer onların davası sonuçlanır da bu inşaatın önüne geçilebilirse çok seviniriz ve Belediyeyi kutlarız. Mimarlar Odası’nın amacı, çarpıklıkları önleyenin ille de kendisi olması değildir. Mimarlar Odası olarak biz, çarpıklıkların olmamasını ve başkalarına da bu azmi aşılayabilmeyi istiyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.