Haberler

BM bahçesine "küresel ısınma köprüsü"

Tarih: 19 Aralık 2007 Kaynak: NTVMSNBC
New York’ta BM merkezinin binasının bahçesinde, dünyadaki küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla buzdan köprü inşa edildi.

Norveçli sanatçı Vebjorn Sand’in “Antarktika: İnce Buzun Üstünde” adı altında sergilediği ve ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci’nin Haliç için 1502 yılında tasarladığı köprünün aynısı olan buz köprü, Antarktika’daki buzulların iklim değişikliği nedeniyle eridiğine dikkat çekiyor.

Sergi için BM’de düzenlenen resepsiyonda konuşan Sand, köprünün aynısını geçen yıl Antarktika’da yaptığını ve o köprünün erimemesi gerektiğini belirtti.

New York’taki buz köprünün ise zamanla erimesi bekleniyor.

Buzdan köprünün yaratıcısı Norveçli sanatçı Sand, sergi sırasında Türk gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türkiye’ye karşı özel hislerinin olduğunu belirten Sand, Antarktika’da ve New York’ta inşa ettiği köprünün Leonardo da Vinci tarafından 1502 yılında Osmanlı Sultanı II. Beyazıd’ın isteği üzerine Haliç için tasarlandığını anlattı. O zamanın teknolojisinin köprünün inşa edilmesine fırsat vermediğini ve köprünün hiç inşa edilmediğini belirten Sand, 2001 yılında köprünün bir kopyasını Oslo’da yayalar için yaptığını kaydetti.

Köprünün tasarımının “güzelliğinden” çok etkilendiğini belirten Sand, 2006 yılında Antarktika’ya gittiğini ve orada buzulların üzerinde Da Vinci’nin köprüsünü buzdan yapmaya karar verdiğini ve bunu başardığını anlattı.

“Antarktika’da yaptığım buzdan köprü eridiği gün, bizim medeniyetimizin de büyük bir parçası sulara gömülecek” diye konuşan Sand, Antarktika’daki köprünün aynısını New York’ta BM’de yapmak istediğini, çünkü küresel ısınmanın tüm insanlığı etkilediğini vurguladı.

Sand, “Antarktika’dan getirdiğim su ve malzemelerle yaptığım buradaki köprü zamanla eriyecek, bu köprünün erimesi bize Antarktika’nın da aslında eridiğini gösterecek” dedi.

Sand, neden Leonardo da Vinci’nin tasarladığı köprüyü inşa etmek istediğinin sorulması üzerine, Da Vinci’nin belki de tüm zamanların en büyük dahisi olduğunu söyledi. Sand, ileri görüşlü Da Vinci’nin dünyaya bütüncül bir açıdan baktığını ve onun neredeyse tüm bilim ve sanat alanlarındaki yeteneğinden, bakış açısından çok şey öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Sand, şöyle konuştu:

“Bugün dünyanın bu hale gelmesinde bizim materyalist bakış açımız büyük rol oynuyor. Da Vinci’nin vizyonu geleceğin vizyonu, ayakta kalmamız için gerekli. Sanatın gücü olduğuna ve insanları pek çok noktada etkileyebileceğine inanıyorum, bu anlamda sanat siyasetçilerden ve bilim adamlarından daha farklı bir şekilde insanları etkiliyor. İklim değişikliği gibi konularda sanatçıların sorumluluğu olduğuna inanıyorum.”

"Köprüyü İstanbul'da Yapmayı Çok İsterdim"
Sand, buzdan köprü projesini devam ettirmek istediğini, “Canlı Buz” adını vereceği bu proje çerçevesinde dünyanın çeşitli şehirlerinde köprüyü inşa etmek istediğini söyledi.

Köprüyü İstanbul’da yapmayı çok istediğini belirten Norveçli sanatçı, ‘İstanbul’da Da Vinci’nin köprüsünü sadece buz olarak değil, gerçek haliyle de inşa etmeyi çok isterim, çünkü köprü zaten Haliç içintasarlanmış. Bu köprü, köprülerin Mona Lisa’sı, tüm köprülerin kraliçesi” dedi.

Buzdan köprünün resmi açılışı nedeniyle BM’de düzenlenen ve Norveç’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan L. Lovald’ın sunduğu törene, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un iletişim ve enformasyondan sorumlu yardımcısı Kiyo Akasaka ve Princeton Üniversitesi profesörlerinden Michael Oppenheimer da katıldı.

BM giriş lobisinde “Antarktika: İnce Buzun Üstünde” ismiyle bir de resim ve fotoğraf sergisi açıldı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.