Haberler

Bir sihirli değnek dokundu Gelibolu'ya

Tarih: 24 Aralık 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Yüzak
Bir sihirli değnek dokunuyor ve Çanakkale Savaşlarının yapıldığı destansı, tarihi Gelibolu Yarımada'sının 6 köyü birden kendini bambaşka bir ortamda buluyor. Evlerin hepsinin dış cepheleri yenilenmiş, köy meydanı güzelleştirilmiş, eski binalar onarılıp kültür evleri ve müzeye dönüştürülmüş, okullara bilgisayar laboratuarı ile kütüphane yapılmış, köylerin alt yapı sorunu bütünüyle çözülmüş, ağaçlandırılıp yeşillendirilmiş. Köylüler şaşkın ama bir o kadar da mutlu. Sihirli değnek dokunmaya devam ediyor. Köylülerin gelirlerinin arttırılması için çalışmalar yapılıyor. Ev pansiyonculuğu, İngilizce, ardından da el sanatları ve bilgisayar üzerine eğitim çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yöreyi tanıtıcı broşür, CD, film, kitap ve bir internet sitesi hazırlanıyor. Satış standları, çöp kutuları, banklar ve tuvaletler yenileniyor. Masal gibi değil mi?

Ama gerçek. 1.5 yıl bir kısa bir zamanda Eceabat ilçesi ile Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyük Anafartalar ve Küçük Anafartalar büyük bir değişim geçiriyor. Sihirli değnek OPET'in "Güzel Bir Gelecek İçin Tarihe Saygı Projesi". Değneği tutan el ise OPET'in Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk .

Bilinçli Toplum
Öztürk artık son safhaya gelen projeyi anlatırken gözleri heyecandan ışıl ışıl parlıyor. Öylesine benimsemiş, öylesine iç içe geçmiş ki proje ile tanıtım filmlerini metinlerini kendisi yazmış, seslendirme hatta şiirler bile kendisinin eseri. Tabii bunda öğretmen geçmişinin de büyük bir payı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Nurten Öztürk öğretmen. Biyoloji öğretmeni. Eşi de fizik. Karı-koca sevdikleri mesleklerini bırakıp, 1992 yılında OPET'i kuruyorlar. Uluslararası akaryakıt dağıtım devleri karşısında ayakta kalmayı başarabilen bu küçük şirket yıllar içinde giderek büyüyor, üstüne üstlük yüzde 100 yerli kalmayı başarıyor. Kuruluşundan 10 yıl sonra Koç ile "eşit" bir evlilik yapıyor. Öztürk, 1984 yılında bıraktığı öğretmenliği aslında, "Opet Bilinçli Toplum Projeleri" çatısı altında sürdürüyor.

"Güzel Bir Gelecek İçin Tarihe Saygı" projesi de, OPET'in yaklaşık 5 yıldır sürdürmekte olduğu "Bilinçli Toplum Projeleri"nin devamı niteliğinde. Ancak daha önce "Temiz Tuvalet Kampanyası", "Yeşil Yol" projeleri ile Mardin-Dara, Gaziantep -Yesemek ve Bolu Pazarköy'de hayata geçirilen projeler, tarihe saygı bağlamında Çanakkale'de bambaşka bir boyuta taşınmış durumda.

Sosyal sorumluluk projelerini seçerken can alıcı noktaları yakalayan Nurten Öztürk, bölgesel kalkınma ve bilincin sürdürülebilirliği için farklı bir yöntem uyguluyor. Projenin uygulandığı köylerde, 5 kadın ve 5 erkek ile muhtarlar ve ihtiyar heyetinden seçilen "yönetim biriminin" kontrolünde, "özel idare fonu" oluşuyor. Bu kişiler halkın da katkısı ile alanları korumaktan, esksikliklerin tespitinden ve sürekli iyileştirmeden sorumlu.

Sonuçta, yaklaşık beş milyon dolarlık bu yeni proje, toplumu bilinçlendirmeye, tarihi, turistik, kültürel ve doğal zenginliği koruyup güzelleştirmeye yönelik. 9 bin kişinin yaşadığı bölgede, 5 bini aşkın kişi doğrudan veya dolaylı olarak projeden yararlanacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.