Haberler

'Led'li aydınlatma cihazları yüzde 90 tasarruf sağlıyor

Tarih: 25 Aralık 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mustafa Yüksel
Dünyada gelişen teknoloji olan 'led'li aydınlatma sistemleri, enerji tasarrufu sebebiyle birçok turistik tesisin aydınlatılmasında kullanılıyor. İsmi İngilizce "Light Emitting Diode" kelimelerinin baş harflerinden oluşan led, ışık yayan diyot anlamına geliyor.

Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre de denilen led aydınlatma ampulleri yüzde 90 tasarruf sağlıyor. Çok iyi bir ampulün ömrü 2 bin saatken bir ledin ömrü 100 bin saatten fazla. Ledler araba alarm sistemlerinde, televizyonda, bilgisayarda, reklam panolarında, turistik mekanlar ve dekoratif aydınlatma istenen yerlerde tercih ediliyor. Ledli aydınlatma, bazı belediyeler tarafından güneş enerjisiyle (solar) birlikte kullanılıyor. İstanbul Bağcılar Belediyesi, Koca Yusuf Parkı'nda denemeye aldığı sistemi önümüzdeki yıllarda sokak aydınlatmasında kullanmayı planlıyor. Safir Aydınlatma Genel Müdürü Necati Yumuk, ledli ürünlerin dünyada en çok ABD, Tayvan, Hindistan, Çin gibi ülkelerde imal edildiğini, bir üretim tesisinin en az 2 milyon dolara malolduğundan Türkiye'de işadamlarının buna yanaşmadığını söylüyor. Ledli aydınlatmaların kurulum maliyetinin yüksek, işletim maliyetinin ise düşük olduğunu ifade eden Yumuk, "50—60 YTL'lik bir floresan ampul 900, 1 wat led ise 90 lümen ışık verir. 10 ledi biraraya getirirseniz, floresanın verdiği ışığı alabilirsiniz. Bu da maliyeti artırır." diyor. Egeled Süper Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özcan ise ledlerin şu anda dekoratif amaçlı düşünüldüğünü, oda ya da sokak aydınlatmasında kullanılmadığını ifade ediyor. Özcan, ledlerin gerçek renkleri verdiğini de hatırlatıyor. Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Aydın da ledli aydınlatmayı güneş enerjisiyle denemeye aldıklarını belirtiyor. Aydın, aydınlatmaya yıllık 5—6 milyon YTL bütçe ayırdıklarını hatırlatarak, "Led ampullü ve güneş enerjili aydınlatmalara bir de rüzgar enerjisini dahil ederek denemeye aldık. Ciddi tasarruf sağlarsak bütün aydınlatmaları bu sisteme çevirmeyi düşünüyoruz." diyor.

Şehirlerde belediyenin caddelere koyduğu günün tarihini, sıcaklığı ve saati gösteren mesaj panolarında yüzlerce led kullanılıyor. Otomobillerin üzerinde, çeşitli ebat ve renklerde 400 adet led bulunuyor. Araba alarm sisteminde, televizyonların üzerinde bulunan yeşil veya kırmızı lambalar, modem ve müzik setindeki küçük renkli lambaların tamamı led. Ledlerin çeşitli ebat ve renklerde üretilmesi, çok düşük voltajlarla çalışması ve darbelerden etkilenmemesi gibi özellikleri kullanım alanlarını genişletiyor. Ledlerin en önemli özelliklerinden biri de flamansız olması. Ampullerin içinde bulunan ve ışık vermeye yarayan ince tel, ledlerde kullanılmıyor. Bu sayede ledler, darbelere ve sarsıntılara karşı dayanıklı oluyor. Bir led, ortalama bir floresan ampulün yüzde 10'u kadar enerji harcıyor. Mağazaların vitrinlerine konulan 500 watlık bir projektör, günlük 10 saat çalışması halinde yılda 273 YTL'lik elektrik harcarken led ise sadece 54 YTL harcıyor. Ledli lambaların gücü, 0.2 ile 50 wat arasında değişiyor. Piyasada bulunabilen hazır ledli lambaların fiyatları ise 25 YTL civarında.

Çok iyi bir ampulün ömrü 2 bin saatken bir led'in ömrü 100 bin saatten fazla. Ledler araba alarm sistemlerinde, televizyon, bilgisayar ve reklam panolarında, turistik mekanlar ve dekoratif aydınlatma istenen yerlerde tercih ediliyor. Ledli aydınlatma, bazı belediyeler tarafından güneş enerjisiyle (solar) birlikte kullanılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.