Haberler

Sulukule projesine Kurul’dan onay

Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: NTVMSNBC

İBB, Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Fatih’te Sulukule olarak bilinen mahallelerde 620 ev, bir otel, bir ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren yenileme projesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından onaylandı.

Projeye ilişkin Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin 2 Kasım 2007 tarihinde Yenileme Kurulu’nda onaylandığını belirterek, “Bu proje, Türkiye’de Yenileme Kurulu tarafından onaylanan ilk yenileme projesi” dedi.

Toplam 91 bin 496 metre kare alanı kapsayan, 10 sokak ve 3 caddeden oluşan proje alanında 620 hak sahibi, 434 kiracı, 45 de dükkan bulunduğunu belirten Demir, 2005 yılı Temmuz ayında başlayan çalışma kapsamında projenin 11 kez revize edilerek son halini aldığını söyledi.

Demir, yenileme alanı projesinin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selim Velioğlu ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer tarafından hazırlandığını belirterek, “Orada oturan Roman vatandaşlarının hayat tarzını devam ettirebilecekleri bir mimari projeye dönüştürdük” dedi.

Projenin Özellikleri
Demir, projeye göre yapılacak evlerin yüksekliğinin surun yüksekliğini geçmeyeceğini belirterek, evlerin mimari özellikleri ve projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sivil Osmanlı-Türk mimari örneğini oluşturacak evler şu anda olduğu gibi bitişik nizam 2, 3 ve 4 katlı olacak. Evlerin dış cephesi taş ve ahşap kaplama olacak. Sokak siluetleri korunacak.

Komşuluk ilişkilerini devam ettirebilecekleri ortak kullanım alanları, eğlenebilecekleri, kültürel etkinlikleri yapabilecekleri arka bahçeler olacak. Dolayısıyla onların hayatlarını zorla değiştirecek, dönüştürecek bir şey yok. Zorlama yok. Bununla birlikte alanda bulunan cami, kilise, çeşme ve konutların da bulunduğu 44 tescilli eser restore edilerek korunacak.

Proje alanında ayrıca bir kültür merkezi ile bir butik otel yer alacak. Sulukule Ticaret Kültür ve Eğlence Tesisi, 1500 metre kare kapalı alana sahip olacak ve burada Roman müziğinin yanı sıra konservatuvar eğitimi verilecek bir mekan olacak.

Kültür merkezinin altında yapılacak 48 dükkandan 45’i hak sahiplerine verilecek. Toplam 1515 metre kare alana sahip 2 katlı inşa edilecek Kervansaray Oteli avlulu olacak, üst kat otel, alt katta restoran, kafeterya ve lobi bulunacak. Otelde, burada yaşayanlar iş imkanı da bulabilecek. Proje kapsamında ayrıca zemin altına 530 araç kapasiteli otopark yapılacak.”

’400 Hak Sahibiyle Protokol İmzaladı’
Mustafa Demir, bugüne kadar 620 hak sahibinden 400 tanesiyle protokol imzaladıklarını, geriye kalanlar için geçen hafta kanun gereği 15 gün verilen uzlaşma süresinin de bittiğini belirterek, “Kanun gereği bizimle gelip uzlaşmayan 220 hane sahibi artık bu projeden yararlanamayacak.

Biz kendi değer tespit komisyonumuzun onların mülkiyetleri için belirlediği rayiç bedelin yüzde 20’sini bankada kendi adlarına bloke ettirip, yolumuza devam ediyoruz. Ondan sonra bizimle uzlaşmayanlar mahkemeye başvuracaklar. Mahkeme ne kadar değer tespiti yaparsa, biz de onlar da karara uyacağız” diye konuştu.

Demir, protokol imzalayan vatandaşların evleri için yapılan değer tespiti ne ise onu peşinat olarak kabul ettiklerini, eğer alacakları ev bu değerin üzerinde ise üstünü 180 ay vade ile ödeyeceklerini, altında ise kendilerinin bunu peşin olarak iade edeceklerini söyledi.

Dairelerin bedelinin aşağı yukarı 100-120 bin YTL olduğunu ve sokak siluetlerine, ada yapılarına göre değişen 17 tip daire bulunduğunu belirten Demir, dairelerin 60, 85, 95 ve 120 metre kare büyüklüğünde olacağını kaydetti.

Demir, dairelerin kura çekilerek verileceğini, hak sahiplerinin hangi ev kendisine düşerse onu alarak artı bedellerini ödeyeceğini söyledi.

Mülk sahipleri evlerini boşalttıktan ve yıkımları tamamladıktan sonra süratle projenin uygulamasına başlayacaklarını belirten Demir, bu arada kendilerine de 400 YTL kira yardımı yapacaklarını vurguladı.

Bu alanda yaşayan 434 kiracıya da TOKİ’nin Taşoluk’ta yaptığı evlerden verildiğini belirten Demir, “Kurasız ve çekilişsiz verilen bu evler için peşinat ödemeyecekler. Eve taşındıktan sonra 180 ay vade ile tahmini ayda 250-270 YTL ödeyerek ev sahibi olacaklar. Ayrıca evlerine taşınıncaya kadar kendilerine ayda 200 YTL kira yardımı yapılacak” dedi.

Bu projede kimsenin mağdur olmamasını istemediklerini ifade eden Demir, “Ama şehre de yazık olmasını istemiyoruz. Gönül isterdi ki, kiracılar da dahil burada oturan herkesi yine aynı yerde konumlandıralım ama böyle bir şansımız yok. Sırf proje realize olabilsin diye bizim bölgede bulunan 13 bin metre karelik arsamızı da bu projeye dahil ettik. Proje Mayıs ayında uygulamaya başlayacak ve 1,5 yılda da bitecek. Toplam 3 bin 400 kişiyi ilgilendiren projenin toplam maliyeti 70 milyon YTL olacak” dedi.

Bu proje içinde Romanların oranının yüzde 17 olduğuna işaret eden Demir, “Sulukule denince sanki burada sadece Romanlar yaşıyor ve biz onları bu bölgeden göndermek istiyoruz gibi algılandı. Bu bizim şehir adına yaptığımız işlere haksızlık olur. Bir proje ile hem çöküntü alanı olmaktan kurtarıyorsunuz, hem de içindeki tarihi eserlerin restorasyonuyla gün yüzüne çıkarıyorsunuz. İstanbul’un kültür turizmi pastasına katkıda bulunuyorsunuz. Bir taşla birkaç kuş vurulacak projeler” diye konuştu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.