Haberler

'Sedef Adası temiz enerji cenneti olacak'

Tarih: 30 Ocak 2008 Kaynak: Sabah
Enerji Bakanı Güler, "Sedef Adası'nda yapacağımız proje ile hem rüzgâr hem güneş enerjisiyle bu bölgenin enerjisini üretme amacındayız" dedi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, çevre dostu olarak nitelendirilen hidrojen enerjisini ciddi şekilde desteklediklerini belirterek, "Sedef Adası'nda başlatacağımız proje ile hem rüzgâr türbini hem de güneş enerjisiyle bu bölgenin enerjisini üretmek amacındayız. Ortaya çıkacak hidrojenle de adada kullanılacak arabaların çevreyi kirletmeden çalışmasını sağlayacağız" dedi. Enerji Bakanlığı ve ABD Enerji Bakanlığının desteğiyle, DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi, Amerikan-Türk Konseyi ve TÜBİ- TAK'ın işbirliğiyle düzenlenen Temiz Enerji Konferansı'nda konuşan Güler, Türkiye'nin hidrojen enerjisi alanında ciddi projeler üretmek istediğini bu amaçla İstanbul'da kurulan Hidrojen Enerjisi Teknoloji Merkezi'nin çalışmalarına bağladığını ifade etti. Güler, bu alandaki ilk somut projenin Sedef Adası'nda hayata geçirileceğini vurgulayarak şunları söyledi: "Burada hem rüzgâr türbini hem de güneş enerjisiyle bu bölgenin enerjisini üretmek amacındayız. Ortaya çıkacak hidrojenle de adada kullanılacak arabaların çevreyi kirletmeden çalışmasını sağlayacağız. Kendimize rol model olarak hem jeotermal hem rüzgâr hem de hidrojen enerjisini birlikte kullanan İzlanda'yı görmekteyiz." Güler, güneş ve rüzgâr enerjilerinin birlikte ele alınacağı, uygun yerlerde jeotermalin de devreye gireceği Sedef Adası Projesinin başarılı olması halinde benzer çalışmayı Bozcaada'da da yapacaklarını bildirdi. Güler, Türkiye'nin 40 bin megavatlık kurulu gücü bulunmasına karşın 48 bin megavatlık da potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini söyledi. EPDK tarafından yapılacak ayıklamanın ardından en az 10-15 bin megavatlık gücün devreye gireceğini ifade eden Güler, Türkiye'de rüzgâr türbini imal etmeyi amaçladıklarını kaydetti. Güler, "Türbin 10-15 milyar dolarlık bir yatırım. Otomotiv sektöründen bile büyük" dedi.

Koç: Artık ABD tek alternatif değil
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkan Yardımcısı Ali Koç, Türkiye'nin artık ABD ve batı dışındaki ülkelerle de enerji alanında işbirliğine gidebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Bugün Çin ve Hindistan gibi Batı dışındaki sermayeler Türkiye'de yatırım için bekliyor" dedi. Ancak ABD ve Türkiye gibi iki müttefik ülkenin güçlerini birleştirerek Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip olduğunu belirten Koç, iki ülkenin enerji alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir yatırım alanında birlikte çalışabileceğini söyledi. Koç, "Türkiye güvenli bir enerji koridoru olmak için gerekli tüm adımları atıyor. Şu anda 110 milyon ton petrol ve 40 milyon ton rafine ürün Türkiye topraklarından başka ülkelere aktarılıyor. Bu miktarlar yakın zamanda çok daha artacak. Bu da bizim için büyük fırsat ve bunun kaçırılmaması gerekir" dedi

"İran'la sorun yaşamanız doğal"
ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji Politikaları'ndan Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Alan Hegburg, İran'ın Türkiye'nin doğalgazını her kış kesmesiyle ilgili olarak, "Enerji alanında sorunları olan bir ülkeye bu kadar bağlanırsanız, sizinde sorun yaşamanız doğal" dedi. Hegburg, İran'ın çıkardığı doğalgazın önemli miktarını petrol rezervlerini dengelemek için tekrar yeraltına pompaladığına dikkat çekti. İran'da bir siyasi sorun olduğun sandığını, iç enerji sorunları olduğunu belirten Hegburg, "Böyle sorunları olan ülkeye bu kadar bağlanırsanız, bu sorunları da yaşamanız doğal" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.