Haberler

Vakıflar, camileri restorasyona alıyor

Tarih: 19 Şubat 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Mükremin Albayrak
Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'da çoğunluğu cami olmak üzere 35 tarihî eseri restorasyona alıyor.

Vakıflar Bölge Müdür Vekili Ahmet Tanyolaç, "Camilerin onarımına başlanması ile İstanbullu, merkezdeki tarihî camilerde namaz kılamayacak." dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelindeki tarihî eserleri tepeden tırnağa restorasyona alıyor. Bu yıl çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere yüzlerce tarihî eserin yenilenmesine başlanıyor. Vakıflar Bölge Müdür Vekili Ahmet Tanyolaç, İstanbul'da bu yıl 52 eserin proje ihalesinin yapıldığına ve mart ayı sonunda da 35 eserin restorasyon ihalesinin yapılacağına dikkat çekti. Şu anda Fatih, Bezm-i Alem Valide Sultan, Dolmabahçe, Aksaray Pertevniyal ve Süleymaniye camilerinin onarımına başlandı. Nuruosmaniye Camii'nin onarımı için ihaleye çıkılacak. Bunların yanında diğer camilerin de onarımına başlanması ile merkezde namaz kılacak cami kalmayacağına işaret eden Tanyolaç, "Bunu söylerken onarıma aldığımız eser sayısının çok olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Bu, tarihî eserlerin restorasyonu için bir şanstır ve bizim için de şanslı bir dönemdir. Eserlerimizi onaralım, halkımızın istifadesine sunalım." diye konuştu. Vakıflar'ın Anadolu'daki tarihî eserleri yenileme bakımından girmediği nokta kalmadığının altını çizen Tanyolaç, İstanbul'un ise ihmal edildiğine dikkat çekti. "İstanbul'da çalışmak da zor. Kurullarda yüzlerce dosya var. Bir restorasyon dosyasının çıkması bazen yıllar sürebiliyor." diyen Tanyolaç, "Buna rağmen eserlerimizi restore etmemek için hiçbir mazeretimiz yok. Beş yıl önce 40 trilyon bütçemiz vardı, geçen yıl ve sene 400 trilyon lira olarak belirlendi. Harcamalarımızı kendi gelirlerimizden yapıyoruz." dedi.

"Bu işi yapabilecek elemanlara ihtiyacımız var. Üniversitelerimizin, mimar ve mühendis odalarının yardımına ihtiyacımız var." diyen Tanyolaç, şöyle konuştu: "Bunların yanında dışarıdan meslek lisesini bitirmiş veya okuryazar olup inşaatlarda çalışan kimselere yönelik iş imkanı sağlayacak kurslar düzenliyoruz. Bunun tek amacı restorasyonların doğru ve düzenli yapılması. Kursların iş garantisi var. Elinde sertifikası olanların zaten işleri hazır. Kurslarımız 12 ay olacak. Üç ayı teorik, 9 ayı ise şantiyede geçecek."

Tarihî eserlerin restore edilmesinin çok masraflı bir iş olduğunu ifade eden Tanyolaç, bu konuda kamu kurumları, belediyeler ve derneklerle ortak çalışma yaptıklarını kaydetti. "Bizim ulaşamadığımız yerlerde derneklerin ve diğer kurumların katkısı oluyor." diyen Tanyolaç, "İyi niyetler çerçevesinde hayırsever vatandaşımız eline bir kilo boyayı alıyor, o canım mihrabı bir güzel boyuyor. Biz restorasyona başladığımızda o boyayı çıkarmak ve aslına uygun tamirat yapabilmek için bir ay zaman harcamak zorunda kalıyoruz." dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.