Haberler

Türban mimariyi etkiler mi?

Tarih: 20 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Türkiye’nin bir sürü öncelikli sorunu varken bir türban davası aldı gidiyor. İkiye bölündük; türbanlılar ve türbansızlar. Laikciler ve dinciler. Toplumun ve TBMM’nin 3/4’ü türbanın üniversitelerde serbest kalmasını destekliyor, 1/4’ü ise çeşitli kaygılarla buna karşı çıkıyor.

Ben bu konuda fikrimi ifade etmeyeceğim. Rahmetli Türkeş’in 1994 yılında beni MHP İstanbul Başkan adayı olarak siyaset kazanı içine bıraktığından bugüne kendi uzmanlık alanım dışında ne konuştum, ne yazdım. Bilen bilmeyenin akla gelen her konuda ahkam kestiği bu ülkede kişilerin yetiştikleri konularda kelam etmesinden yanayım. Ancak şu kadarcık ipucu vereyim. Dünyanın dört bir yanını gezmiş, yaşamış biri olarak türban konusuna hoşgörüyle yaklaşabilirim, yeter ki yanlış amaçlara alet edilmesin.

Mimari ve şehirsel psikoloji alanında doktora yapmış bir projeci-düşünür olarak ise bu aşamada ilgimi çeken husus türbanın, diğer bir deyişle dini inançın Ülkemizde momentum kazanmasının mimari ve şehirciliği ne kadar, ne şekilde etkileyecebileğidir.

Kars’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TOKİ konutları içine inşa ettirilen ilköğretim okulunun camiye benzeyen motifler içermesi dikkat çekmiş. Kars Eğitim-Sen ’son dönem okullar camiye, külliyeye, tekkeye benzetiliyor’ şeklinde beyanat vermiş. TEM’den Pendik yönünde giderken sağ tarafta izlenen azametli Sultanbeyli Belediye Başkanlığı binası da bu gruba girer herhalde.

Yabancı kaynaklı bir bilisel araştırma binaların mimarisinin bina sahiplerinin kişiliğini, kimliğini, sosyal statüsünü yansıttığını savunuyor. O zaman türban konusunda çarpışan AKP, MHP ve CHP’nin yeni inşa ettirdikleri Genel Merkezlerinin mimari usluplarına bakmak anlamlı olabilir.

3 Genel Merkez
CHP binası çağdaş bir stili yeğlemiş. Ancak öne doğru bastırılmış çatısı bu yapının en büyük zaafiyeti. Kafasına yumruk yemiş gibi olmuş. Belki de CHP’nin güncel sıkıntılarını yansıtıyor.

AKP binası klasik bir uslubu benimsemiş, geçmişe dönük.

MHP Genel Merkezi ise geçmişle geleceği sentezlemiş, teknolojik uslupla geleneksel mimarimizden öğelerini meczetmiş. Şadırvanla taçlandırılmış dairesel Başkanlık bloğu Osmanlı mimarisinden, ana giriş portali Selçuklu mimarisinden esinlenilmiş. Bu benim projem. Başbuğ’un bana vasiyetiydi bu proje... Zor bir sentez. Doğru dengeleyemezseniz bir hilkat garibesi ortaya çıkabilir. Doğru tasarlayabilirseniz zengin ve dinamik bir eser olur. Bence MHP Genel Merkezi’nin mimari mesajı ülkemiz siyaseti açısından en doğru yaklaşımı yansıtıyor. Mozaik değil, Ebru sanatı gibi: Çokluktan birlik. Çağdaşlığa hedeflenmek, ancak özgün kimliğimizi kaybetmemek.

Bence Genel Merkezler iyi kötü partilerin ideolojilelerini yansıtıyor.

Türkiye için en doğru mesaj MHP Genel Merkezinin mimari dili... Ancak, MHP binasının mimari mesajı doğruda, bugün içinde oturanlar bunu özümseyebilmişler mi, içselleştirebilmişler mi, bu da sizin takdiriniz.

Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP-Mimar kentbilimci
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.