Haberler

Tarım arazisine kaçak santral

Tarih: 27 Şubat 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mustafa Kozak
Antalya’da doğalgazdan elektrik santralı kurmak için uzun bir arayıştan sonra Kovanlık Köyü ile Selimiye Köyü arasında 80 dönüm nar bahçesi ile 50 dönüm kadar ekin tarlası satın alan Aksa Enerji, inşaata başlamak için ilgili kurumlara müracaat etti. Ancak Tarım İl Müdürlüğü, santral projesininin bulunduğu alanın tarım arazisi olduğu için tarım dışı uygulamaya onay vermedi. Bu durum karşısında ruhsat alamayan firma, buna rağmen santral inşaatına başladı.

OSB Tercih Edilmedi
Öte yandan, Aksa Enerji’nin rezerv alanda yer olduğu halde Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) tercih etmediği ortaya çıktı. OSB Müdürü Süleyman Demirtaş, “Bu firma OSB’ye gelip bizden bilgi aldı. Fakat yazılı bir müracaatları olmadı. Oysa ki kendilerine rezerv alanımızdan istedikleri kadar yer verebileceğimizi söylemiştik” dedi.

Eğer firma OSB’de yatırım yapsaydı, elde edeceği kârdan belli bir miktarı ve küçük hisseyi OSB’ye vermek durumunda kalacaktı.

Santrala Gerek Yok
ATSO’dan bir yetkili ise, Antalya’ya doğalgazdan elektrik santralı kurmaya gerek olmadığını iddia ederek, şunları söyledi: “Antalya’nın enerji sıkıntısı çektiği doğru. Ama bu sorunu çözmek için santral yapmak çok daha maliyetli. Çünkü şu anda OSB’de bir çevirim santralı var. Bu santral, Antalya’ya gelen doğalgazdan 52 megavatlık elektrik üretiyor. Eğer yeni bir doğalgaz çevirim santrali yapılırsa, Antalya’ya gelen doğalgaz yetmeyecek. Yani ikinci santral için özel bir boru hattı demek, maliyet demek. Oysa ikinci bir boru hattına gerek yok. Çünkü, Antalya’ya iki ayrı elektrik iletim hattı çekiliyor. Bu hatlar da önümüzdeki yıl hizmete girecek. Bu hatlar hizmete girince Antalya’nın iletimden kaynaklanan sorunu kalmayacak. Bir doğalgaz için ikinci bir boru hattına gerek kalmaz. Antalya’yı santral çöplüğüne kurban etmemek lazım.”

Cevap Vermediler
Üç muhtarın Antalya Valiliği’ne verdiği dilekçede ise, inşaat ruhsatı almadan Aksa Firması’nın kaçak olarak bu inşaata başladığına dikkat çekildi. Dilekçede; “Bu durumun, 4 şubat 2008 tarihinde 1743 numaralı dilekçe ile Antalya İl Özel İdaresi İmar ve İskan Dairesi Başkanlığı’na bildirilmesine rağmen dilekçemize cevap verilmemiştir. Dolayısıyla bu kişilerin görevlerini yapmadığı aşikardır. Kaçak olarak yapılan inşaat durdurulacağı yerde, daha da hız kazanmıştır” denildi. Ayrıca 24 Ocak 2008 tarihinde 2321 numaralı dilekçe ile Tarım İl Müdürlüğü’ne söz konusu parsellerin bir kısmının köy merası olduğunu da bildirdiklerini açıklayan muhtarlar, dilekçelerine

şöyle devam etti. “Bu tecavüzün önlenmesini istememize rağmen, bu dilekçemize de bugüne kadar herhangi bir cevap verilmemiştir.”

Araziyi Büyüttüler
Tarım arazisine santral inşa eden Aksa Enerji’nin, inşaata başladığı alanın bitişiğinde arazisi olanlar, “Aksa firması dönümü 40 bin YTL’den 80 dönümlük nar bahçesi satın aldı. Sonra bu arazi yeterli gelmeyince, bitişiğindeki tarla sahiplerini de tapu kayıtlarından bulup arazilere talip oldu. Böylece arazi miktarını yaklaşık 130 dönüme çıkardılar. Nar ağaçlarını söküp, santral inşaatına başladılar. Başka arazileri de satın almak istiyorlardı. Dönümüne 30 bin YTL değer biçtikleri bu arazileri birçok vatandaş satmadı. Devletin tarım arazisine bir santral iznini nasıl verildiğini düşünürken, santral inşaatının ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Eğer bu santral projesine onay verilirse ve vatandaşların arazileri kamulaştırılırsa, devlet eliyle kaçak inşaat meşrulaştırılıp binlerce insan mağdur edilir. Ayrıca bazı vatandaşlar da Aksa’nın sınır ihlali yaptığını düşünerek tapudan tespit istediler” şeklinde konuştular.

Suç duyurusunda bulundular
Firmanın kaçak santral inşaatına tanık olan köylüler ayağa kalktı... Selimiye Köyü Muhtarı Metin Yaraşçı, Kovanlık Köyü Muhtarı Bekir Şimşek ile Karataş Köyü Muhtarı Abdi Yaraşçı, kaçak santral inşaatının bir an önce durdurulup kaldırılması için Antalya Valiliği’ne, İçişleri Bakanlığı’na ve Tarım Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Yaraşçı, enerji üretim sahası olarak planlanması talep edilen parsellerin çoğunun vatandaşlara ait olduğunu, bu sahanın arasında köy merasının yer aldığını söyledi. Şimşek de kaçak santral inşaatının bulunduğu yerde Antalya’yı besleyen su kaynaklarının olduğunu savundu. Bölgede sondaj kuyusu açıldığında kuyulardan tazyikli su çıktığını bildiren Şimşek, “Bu bölgenin altında su kaynakları var. Burada böyle bir santral, her açıdan tehlikeli. Ayrıca firmanın enerji üretim sahası olarak planlanmasını talep ettiği yerin 14 dönümü köy merası” dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.