Haberler

Çin'de mozaik üretip Amerika'ya satacak

Tarih: 13 Mart 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan
Silkar Yönetim Kurulu Başkanı Akbulak, Çinli bir firmanın ortaklığıyla üretim yapacaklarını belirterek Akdo markasıyla ABD ve Avrupa'ya satacaklarını söyledi.

Silkar, bu aydan itibaren Çin'de mozaik üretimine başlayacak. Çinli bir firmayla ortak oldukları Pekin yakınlarındaki tesise Türkiye'deki tasarımı ve bilgi birikimini taşıyacaklarını dile getiren Silkar Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, burada üretecekleri mozaikleri, ABD ve Avrupa'ya satacaklarını söyledi. Çin'deki projenin bir pilot çalışma olacağını kaydeden Akbulak'la yeni yatırımlarını ve orta vadede şirketin hedeflerini konuştuk.

* Çin'deki yeni tesis ne zaman üretime başlayacak?
Çin'de bu ay sonunda üretime başlayacağız. Bu yatırımı bir pilot çalışma olarak düşünüyoruz. Sonuçta Çin, bilmediğimiz bir ülke. Oradaki kuralları, kanunları tam olarak bilmiyoruz. Çinli bir firmayla ortaklık yaptık, tesis Pekin yakınlarında olacak. Ortak olduğumuz firma zaten bu işi yapıyor ve geri dönüşleri alıyorlar. Bizse, teknolojimiz, know-how'ımız ve bilgi birikimimizle orada olacağız. Yani aslında Çinlilerin alıcısı olacağız ve yarattığımız tasarımlarla, hem Avrupa hem de ABD'ye mozaik satacağız.

* Çin'de üretilen mozaik, Türkiye'de de satılacak mı?
Türkiye'deki mozaik alışverişi zaten çok az. Buradaki üretimin de yüzde 90'ını Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Mozaik üretimi, dünya piyasasında rekabetçi kalabilmek açısından önemli. Bu nedenle Çin'deki tesisi, Körfez ülkelerindeki büyük projelere mozaik sağlamak için kullanabiliriz diye düşünüyorum. Tabi Çin'de üretim yapmanın bir de şöyle bir yanı daha var; Fuarlara gittiğimiz anda orada sergilediğimiz ürünleri Çinliler zaten kopyalayıp satmaya başlıyor ve biz onlarla rekabet edemiyoruz. Bu üretimi kendi memleketlerinde yapmaya başladığımızda maliyet açısından da onları yakalamış olacağız. Bunun üstüne bir de organize dağıtım kanallarımızı ve var olduğumuz bölgeleri koyduğumuzda, Çinliler bizimle rekabette oldukça zorlanacaklar.

* Önümüzdeki dönemde Çin'de doğal taş ya da mermer gibi üretimlerin yatırımlarını da öngörüyor musunuz?
Mermer olarak Çin'de bir üretim düşünmeyiz. Çünkü Türkiye zaten mermer ülkesi. Dünya rezervlerinin yüzde 30'u burada. Dolayısıyla önce kendi mermerimizi çıkarmamız lazım. Granit olarak ise Türkiye'ye baktığımızda yataklarımızda şimdilik az bulunur renkte granit yok. Ama Çin'in de kendi birkaç tane çok ucuz graniti var. Katma değerli bir ürün yaratamamak adına onlara ortak olmayı çok da anlamlı bulmuyoruz. Tabi diğer yönden baktığımızda, granit ve mermeri hammadde olarak dünyanın her yerinden ithal eden Çin pazarının çok büyük olduğunu görüyoruz. O anlamda, işbirliği yaptığımız Çinli firmaya, kendi ocaklarımızdan doğal taş satmaya başladık. Yani Çin, bizim için bir yandan ihracat yaparken diğer yandan artı değer yaratacak bir operasyon olacak.

* Maliyetleri düşürmek satışlarınızı nasıl etkileyecek?
Doğal taşta, emeğin çok yoğun olduğu ürünler oluyor. Bunları Türkiye'de yaptığımızda, fiyatları çok yüksek olduğu için satılır olmaktan çıkıyor. Bu tür ürünleri biz Çin'de üretmeye başladığımızda malzemeleri de oradan kullanacağımızı düşünürsekfiyatları ucuzlayacak. Diğer yandan, bir kere oraya adımımızı atmış olursak dünyadaki projelere birçok malzemeyi verme şansımız da olacak. Çin, bizim için bir lojistik merkezi olacak. Her ne kadar orada üretmeyecek olsak da burada ürettiğimiz granitleri de projelere verebiliyor olacağız.

"Kriz olursa Türkiye 6 ayla 1 yıl arasında dayanabilir"
* 2008'i inşaat sektörü açısından nasıl görüyorsunuz? Hangi yeni projelerde yer alacaksınız?

Şu anda yapılan ve yapılacak olan inşaatların hemen hemen hepsini takip ediyoruz. Sadece İstanbul'da değil, Türkiye çapında araştırıyoruz. Bence şu anda inşaat sektörüyle ilgili olan herkes biraz temkinli hareket ediyor. Şirketler, mortgage krizinin Türkiye'nin iç piyasasını da olumsuz etkileyebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Başlanmış işler tabi ki bitecek. Bu kriz 6 ay ya da 1 yıl kadar sürerse, Türkiye o kadar dayanır diye düşünüyorum. Öte yandan yabancıların ilgisi hâlâ devam ediyor. Bu geçiş süresini, biz de 'devam edenlerle' bitirirsek herhalde mortgage krizinin etkisini azaltabiliriz. Buradan gelecek kaybı ise Körfez ülkeleriyle Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelere ağırlık vererek geçmeyi düşünüyoruz.

* 2008 ciro hedefiniz ne?
50 milyon YTL.

"Yurtdışında Silkar markasını kullanamıyoruz"
* Çin'deki ürünlerin markası da Silkar mı olacak?

Maalesef Silkar markasını kullanamayacağız. Almanya'da "Silka" diye bir marka çıktı karşımıza ve başımıza bela oldu. Bu nedenle, ABD'de de bilinen markamız Akdo olarak dünya pazarlarına açılmak zorunda kalıyoruz. Markanızı başkalarının kullanmamasını istemiyorsanız, ayrı ayrı tüm ülkelerde tescil ettirmeniz gerekiyor. Alman şirket, bunu Singapur'da bile yapmış. Kutularımız Silkar olarak gidiyor, ama yakında onu da kullanamayacağız. Hukuki süreci araştırdık ve bir şey yapamayacağımızı anladık.

* Kısa dönemde işleteceğiniz yeni ocaklar olacak mı?
Kütahya ve Aydın'da iki ocağa bakıyoruz ama hâlâ bazı tereddütlerimiz var. Biraz çalışma yaptık ama net kararımızı veremedik. Bir yandan daha iyi şeyleri araştırıyoruz, daha uygun, daha fizibıl seçenekler çıkarsa ona döneceğiz.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.