Haberler

Japon uzman: Felaket olabilir

Tarih: 14 Mart 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Figen Yanık
İstanbul'da iki yıldır zemin etüdü yapan Japon Tanaka: Büyükada arkasındaki fay kolu aktif. Olası bir deprem ise felaket olur.

İstanbul'da deprem riski nedeniyle iki yıldır sürdürülen zemin haritası çalışmasını yürüten Japon OYO şirketinin Başkanı Tatsukichi Tanaka, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. İstanbul'daki bazı apartmanların deprem olmadan bile yıkıldığını söyleyen Tanaka, "Kuzey Anadolu fay hattının, Büyükada'nın arkasından geçen kolu hâlâ aktif. Olası bir deprem İstanbul için felaket olur" dedi.

"Binalar Sorunlu"
Tanaka, yetkilileri de önlem alınması konusunda uyararak şöyle dedi: "İstanbul'da 8-10 katlı apartmanlar var. Bunların depreme dayanıklı olduğunu sanmıyorum. 1999 Gölcük depreminden sonra hâlâ aynı şekilde binalar yapılıyor. Oysa o depreme neden olan faydaki hareketlilik devam ediyor. Eğer yüksek bina yapılacaksa mutlaka sismik araştırması da yapılmalı." Bir süre önce İstanbul'daki çalışmaların başına geçen Türk inşaat mühendisi Petek Kitamura da, kendisi gibi mühendis olan Japon eşiyle Hollanda'da yaşadığı dönemde tanışmış. İstanbul'daki yapılaşma sorunlarında Japonya'nın örnek alınabileceğini söyleyen Kitamura, şunları anlattı:

"Görevler Bellidir"
"Ben de İstanbul'da evimi alırken önce zemin haritasına baktım. Sağlam olduğunu görüp Çekmeköy'e yerleştim. Japonya'da iş yerlerinde, okullarda, evlerde herkes deprem anında ne yapacağını bilir. Çünkü düzenli deprem tatbikatları yapılır. Kim hemşire olacak, depremde nerede toplanmamız gerekiyor, hepsi bilinir. Türkiye'de ise bu konuda yeterince bilinç yerleşmemiş."

"Son deprem yüzeye yakın olduğu için çok hissedildi"
Japon firmasının Türkiye'deki işlerini yürüten ACT İnşaat Firması'nda görevli harita mühendisi Fatih Kurt, Avrupa ve Anadolu yakalarında zemin koşulları birbirinden farklı olduğunu belirterek, "Avrupa yakası kaya ile başlıyor, Bahçelievler'den sonra kil, kum seviyesi artıyor. Anadolu yakasında yer yer dolgu problemleri var ama ağırlıklı olarak kaya zemin" diyor. Çınarcık'ta yaşanan deprem içinse, "Kuzey Anadolu fay hattının güney kolundan gelen bir etkiyle oldu. Yüzeye yakın bir depremdi. Onun için çok hissedildi. Zaten o bölgede sismik aktivite var."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.