Haberler

Şimdi bana kaybolan belediyemi verseler!

Tarih: 20 Mart 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Serkan Ocak
Belediyeler Kanunu'yla nüfusu 2 binin altında kalan bahtsız belediyeler köy ya da mahalle olacak. Belediyelerini kıl payı kaybedecek beldeler yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor: Sayımdan sonra doğumlar oldu, beldeye memurlar geldi, siyasi komplo yapıldı, sonradan yazılanlar nüfusa kaydedilmedi.

Nüfusu 2001 çıkan Aydın'ın Dalama Belde Belediyesi iki kişi farkla kapatılmaktan kurtuldu. Belediye Başkanı Nihat Aktakka "İki kişi beldemizin kaderini değiştirdi" diyor.

TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen Belediyeler Kanunu'na göre nüfusu 2 binden az olan beldeler köy ya da mahalle olacak. Kanun birçok açıdan eleştirildi, tartışıldı. Ancak bu düzenlemeye asıl itiraz Anadolu'da nüfusları 1999, 1998 olan belde belediyelerinden geldi. Belediye başkanları sayımdan sonra beldeye dışarıdan memur geldiğini, doğum yapıldığını söylese de durum ümitsiz görünüyor. Şanssız beldelerin AKP'li belediye başkanları idarenin aldığı karara eleştirel yaklaşmaktan çekinse de muhalif gruplar her türlü yasal hakları kullanacağını söylüyor.
Elazığ Palu'ya bağlı Baltaşı Belde Belediyesi'nin nüfusu 1999. AKP'li başkanı Mustafa Demiroğlu, köy olmak istemediklerini söylüyor, ama itirazı yüksek sesli değil: "Hükümetimizin bir tasarrufudur. Karar alınmıştır. Beldemizin köy olmasını mutlaka istemiyoruz ancak hükümet daha iyi hizmet getireceğini söylüyor, biz de inanıyoruz."



'Nüfusumuz arttı'
Adıyaman Besni'ye bağlı Köseceli beldesinin nüfusu 1998. Beldenin CHP'li başkan Aydın Ünal, itirazlarını şöyle sıralıyor: "Sayımdan sonra doğum oldu, evlilik oldu, dışarıdan insanlar geldi. Beldenin 15 personelinin sayımdan hemen sonra çocukları oldu. Beş kişi evlendi ve belde dışından gelenler oldu. Ziraat mühendisi ve yanında beş nüfuslu ailesi beldeye geldi. Nüfusumuz arttı. Ancak sayım ocak ayında açıklandı. Kanunun çıktığı anda sistemden sayım sonucunu alsalardı belki de listeden çıkacaktık. Beldemizin köy olmasını istemiyoruz. 12 yıldır beldeyiz. Günlük çöp topluyoruz, altyapı sorunumuz yok, hiçbir eksiği olmayan şirin bir belde. Biz ileriye gidip ilçe olmaya çalışırken, geriye gidiyoruz. Tüm varlığımız özel idareye verilecek. Sonra bu hizmetleri muhtar nasıl verecek? Lise, sağlık ocağı, karakol her şey var burada. Kaymakama, valiye, her yere bildirdik. Diğer şansız belde başkanlarıyla el ele verip yasal hakkımız varsa arayacağız."

'Tek muhalifiz diye'
Isparta Yalvaç'a bağlı Körküler beldesinin nüfus sayımındaki sonucu 1995. MHP'li Belde Belediye Başkanı Şahin Çarkacı, bölgedeki tek muhalif belediye başkanının kendisi olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde anketörlere yazılan nüfus sayısı 2984. Bu insanların tamamı Körkülerli. Yalvaç ilçe nüfus müdürlüğü 981 kişinin nüfus kayıt örneklerini çıkartarak Yalvaç'a yazmış. Belediyeler kanunundaki değişiklik daha çıkmadan 20 Mart 2007'de bu konuda dava açtım. Danıştay'a yürürtmeyi durdurma kararı verilmesini istedim. İsteyen istediği zaman tekrar gelip sayım yapabilir. Bana siyasi bir komplo yapıldı. Ortada deliller var, 37 anketör bu insanları saydığına dair ifade verdi. Bazı kasabalar 20 günde sayılırken, biz bir günde sayıldık. Cenaze olabilir, insanın işi olabilir. Bu bir komplodur. Danıştay yürütmeyi durdurursa köy olmaktan kurtuluruz."

'Hayallerim yıkıldı'
Nüfusu 1996 olan Kayseri Felahi'ye bağlı Büyük Toraman Belediyesi'nin MHP'li başkanı Hacı Daş'sa hayallerinin yıkıldığını söylüyor: "Sayıma göre 1996 çıktık. 56 vatandaşımız yıllardır Toraman'da yaşadığı halde yazılmamış. O anda evde olmadığından yazılamamışlar. Nüfus idaresi tespitine göre 56 kişinin bilgisini sonradan istedi. Biz de bu kişileri Toraman'da yaşadıkları muhtarlara sorarak bildirdik. Ancak kayıt altına almadılar. 21 Ocak'ta yapılan sayımı geçerli saydılar. Belediye olarak çok rahatsız olduk. İçişleri Bakanlığı'na da başvurduk. Dava açmaya hazırlanıyoruz. Bir de bizim beldeden tam 4 bin kişi gurbetçi. Burada evleri var, ancak nüfusta sayılmıyor. Hükümet bir de oy kullanmalarını istiyor. Nasıl kullanacaklar? Üç Avrupa kentinde derneğimiz var, bu konuda baskı yapıyor. 1970 yılından bu yana beldeyiz. Yapılan yatırımlar var, 1600 metre rakımı olan bir belde, coğrafi açıdan da kritik bir bölge, kışın çok kar yağışı oluyor. 700 bin YTL yatırım yapıldı. Bu hizmetleri muhtar nasıl yapacak? Aday meraklısı değilim. Üzülüyoruz. İlerisi için düşüncelerimiz vardı, hayallerimiz yıkıldı."

'Bize ders oldu'
Nüfusu 2001 çıkan Aydın'ın Dalama Belde Belediyesi iki kişi farkla kapatılmaktan kurtuldu.

Belediye Başkanı Nihat Aktakka şöyle konuşuyor: "İki kişi beldemizin kaderini değiştirdi. Beldede bazı vatandaşlar adrese dayalı nüfus sayımına kaydını yaptırmadı. Bu nedenle de nüfusumuz 2 bin 1 kişi olarak çıktı. İki kişi daha kaydını yaptırmasaydı, belde olma hakkımız elimizden alınacaktı. Bu olaydan aldığımız dersle kayıt yaptırmayanların da kaydını yaptırdık. Şimdi beldenin nüfusu 2 bin 50'yi buldu. Belediye, beldenin altyapısından üstyapısına, çöpünün toplanmasından sağlıklı içme suyunun teminine kadar birçok çalışmayla hizmet ediyor. Belediyemiz kapatılsaydı, bu çalışmalar bu hızla devam edemeyecekti."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.