Haberler

Tarihe saygı seferberliği

Tarih: 21 Mart 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Seda Kaya Güler
Okumuş, yetişmiş, meslek sahibi olmuş herkesin ülkesi için yapabileceği bir şeyler olduğuna inananlardanım. Hepimizin yapacağı bir şeyler var. Bu yüzden her sosyal sorumluluk projesini önemser ve elimden gelen desteği vermeye çalışırım. Beni en çok etkileyen ve heyecanlandıran projelerden biri oldu "Tarihe Saygı Projesi". Eminim okuyan, gidip, gören herkes etkilenecek ve bu proje başka projelere de örnek olacaktır.

Çanakkale'de katıldığı bir seminerde yerel yöneticilerin, "Örnek Köy" projesini çok beğenince Nurten Öztürk'e "Buraya da bir örnek köy yapar mısınız?" diyorlar. Öztürk de "Köyü siz seçin, biz yaparız" diyor. 

Örnek Yarımada 
Aradan bir yıl geçtiği halde bir haber gelmeyince verdiği söz gereği Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'ya arar ve isteğini tekrarlar.
Vali de, "Alçıtepe köyüne gidip bir bakmanızı rica ediyorum" der. Çanakkale Boğazı'ndan Kilitbahir'e yaklaşırken gördüğü manzara Nurten Hanım'ı çok etkiler. Çevresel kirlilik, özellikle Kilitbahir'deki çirkin yapılar, çöpler ve birbiriyle uyumsuz manzara çok üzer. Tarihi yarımadanın bütün köylerini gördükten sonra Örnek Köy projesinin sadece bir köyle sınırlı kalmaması gerektiğini anlar. Bütün adaya yönelik bir çaba göstermek gerektiğine karar verir. Bütçeleri sınırlı olmasına karşın, bir yolu olduğunu düşünür ve bütün bayileri işin içine katar. Hizmet aldıkları firmaları destek vermeye çağırır. 

Büyük Değişim 
Ve böylece tarihi Çanakkale-Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Savaşları'nın geçtiği bölgeler olan Alçıtepe, Seddülbahir, Kilitbahir ve Bigalı köylerini kapsayan restorasyon ve düzenleme çalışmalarına başlanır.

Evler boyanır, kimilerinin boyası kazınıp altından orjinal taşlar çıkar ve temizlenir, çevre ve meydan düzenlemeleri yapılır. Eğitim çalışmaları yapılarak yöre halkının kazanç sağlayabileceği alanlara yönelmesi sağlanır. Atatürk'ün evi, eski karakol gibi binalar restore edilip müze haline getirilir. Köy kahveleri, köy okulları, muhtarlık binaları yenilenir, iç donanımları yapılır. Kütüphaneler, bilgisayar laboratuarları kurulur. 

Tarihe Saygı Parkı 
Tüm restoran, kahve ve cafelere servis takımları, tahta sandalyeler dağıtılır. Eski satış tezgahları kaldırılarak modern satış büfeleri konur. Bütün köylere umumi tuvaletler yapılır. Boş duvarlar Çanakkale Savaşı ile ilgili panolarla kaplanır. 80 yataklı Eceabat Gençlik Merkezi, Kalkmadağ'daki Türk bayrağı yenilenir. Ve Eceabat'ta Gelibolu savaşlarını canlandıracak bir açık hava müzesi niteliğindeki "Tarihe Saygı Parkı" açılır.

Parkı gezerken birebir uygulanmış siperleri, minyatür haline getirilmiş yarımada üzerinde savaşılan noktaları, kilit tepeleri görüp savası gözünüzde canlandırbiliyorsunuz.

Köylerin eski ve yeni halini görünce gerçekten tarihimize gecikmiş bir saygının gerçekleştirdiğini anlıyorsunuz. Başta Nurten Öztürk olmak üzere herkesin eline, yüreğine, emeğine sağlık.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.