Haberler

Alahan Manastırı Restorasyon Çalışmalarıyla Turizme Açılıyor

Tarih: 24 Mart 2008 Kaynak: Türkiyeturizm.com
Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" diye anlattığı Alahan Manastırı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak restorasyon çalışmalarıyla hem inanç hem de doğa turizmine kazandırılacak.

Mersin'in Mut İlçesi'nde yer alan ve Göksu Vadisi'ne hakim dik bir yamaca oturtulan Alahan Manastırı tarihi dokusuyla özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Hristiyanlığın Kapadokya ve Likonya (Konya)'da yayılması sırasında yeni dini kabul edenlerin takibe uğraması, inanmayanlarca öldürülme korkusu Hz. İsa'ya inananları dağlık bölgelerdeki mağara - kaya oyuklarında ibadete zorlamış ve bu sırada Alahan Manastırı yapılmış.

440 - 442'de inşa edilmiş olduğu tahmin edilen Alahan Manastırı batı kilisesi, manastır, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor. Kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşırken süslemesinde ustalıklı bir taş oymacılığı görülüyor.

İlk kilise korint başlıkla iki dizi sütunla üç nefe ayrılırken, narteksten ana mekana geçilen kapının atkı ve yan dikmeleri kabartmalarla süslü bulunuyor. Alahan Manastırı'nda, St. Paul, St. Pierre figürlerinden başka bir çelengi taşıyan altışar kanatlı Cebrail, Mikail'in simgesel yaratıkları ezişi, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, incil yazılarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri bulunuyor.

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, Alahan Manastırı'nın dünyanın önde gelen manastırları arasında yer aldığına dikkati çektive bu alanda gerçekleştirilecek olan restorasyon çalışmalarından sonra hem inanç hem de doğa turizmi açısından bölgenin bir cazibe merkezi olacağını söyledi.

Mersin'in Mut İlçesi'ndeki Alahan Manastırı'nın kültürel özellikleri bakımından dünyada başka bir örneği bulunmadığını ifade eden Çalışkan, Alahan'ın manastır olma özelliği bakımından dünyada ilkler arasında yer aldığını kaydetti. Manastırın ana giriş kapısı yanındaki işlemeli balık motiflerinin üç hareketli olduğuna işaret eden Çalışkan "Dünyada hiçbir yerde yoktur bunun örneği. Hem manastır özelliği olarak hem yapı kompleksi olarak hem de motif işlemeleri yönünden Alahan Manastırı ayakta kalabilen en iyi manastırlardan birisidir," dedi.

Alahan Manastırı'nın bir cazibe merkezi olabilmesi için 1997 yılından beri uğraş verdiğinin altını çizen Çalışkan, bölgeye tuvalet, bekçi kulübesi, kafeterya ve otopark gibi tesislerin inşa edilmesi için Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden tüm onayların alındığını açıkladı.

Alahan Manastırı'nın dünyada az görülen manastırlardan birisi olduğunu söyleyen Çalışkan, gerçekleştirilecek bakım-onarımdan sonra seyahat acentalarıyla iletişim kurarak yerli ve yabancı turistleri buraya çekmeye çalışacaklarını kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.