Haberler

Sokak arası tersaneler

Tarih: 25 Mart 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Sibel Bahçetepe
Tuzla'nın Aydınlı Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, evlerin dibinde çalışan, büyük bir gürültüye ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirttiği tersanelerin kaldırılması için imza topladıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söylediler.

Tuzla'nın Aydınlı Mahallesi'nde denizden 10 kilometre içeride faaliyet gösteren "tersaneler" çevre halkını canından bezdiriyor. Halk konut alanında, evlerin dibinde çalışan tersanelerin büyük bir gürültüye ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek, tersanelerin bir an önce kapatılmasını istiyor. İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim İşsever, tersane bölgesinde çevre kirliliği ve ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceğini belirterek, tersanelerin halkın yaşadığı yerlere yapılmaması gerektiğini söyledi.

"İmza Topladık Sonuç Alamadık"
Aydınlı Mahallesi'nde bugün irili ufaklı 10 tane tersane ve yan kuruluşları bulunuyor. Aydınlı Mahalle sakinleri, Tuzla Belediyesi'ne mahalle aralarındaki tersanelere ait işletmelerin kaldırılması yönünde talepte bulunduklarını ve imza topladıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ederek, "sokak arası tersane" modelinin hızla büyüdüğünü söylüyorlar. Aydınlı Mahallesi Muhtarı Süleyman Bicerikli, mahallelerinin tersaneler çöplüğü olduğunu ve ağır sanayiyi mahallenin olduğu yerde istemediklerini vurgulayarak, "İşyerlerinin temelleri atıldığı günden bu yana mahalle halkından gelen şikâyetleri, ilgili yerlere özellikle Tuzla Belediyesi'ne dilekçeler yazarak ilettik" dedi. Tersanelerin 24 saat çalıştığını ve gürültü kirliliğine neden olduğunu anımsatan Bicerikli, özellikle yaşlılar ile bebeklerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bicerikli, " Ayrıca bu fabrikalarda taşlama diye bir şey yapıyorlar. O pas zaman zaman sis perdesi gibi mahallenin üstüne çöküyor. Balkonlara çamaşır asılamıyor, astım hastaları nefes alamıyor" diye konuştu.

"Mahalle Tehlikede"
Doç.Dr. Halim İşsever ise sanayi bölgelerinde bulunan fabrikaların çevre kirliliğine ve endrüstriyel iş kazalarına neden olduğunu anımsatarak "Bu bölgelerden çevreye yayılan atıklar, çevrede uzun süre bozulmadan kalabilen kimyasal maddeler, üretimde kullanılan boyalar ve aşınmayı önleyici dolgu maddeleri, tozlar, onarım ve döküm esnasında ortaya çıkan asbest gibi kanserojen maddeler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir" dedi. Tersanelerde patlayıcı, parlayıcı gibi maddelerle gemi onarımları ve yapımları sırasında doğal çevreye de birtakım zararlar verdiğini kaydeden İşsever, üretim aşamasında ise meydana gelen gürültünün önemli fiziksel sorunlara yol açabileceğini anlattı. Tersanelerin 1. sınıf gayri sıhhi müesseseler kapsamında olduğunu vurgulayan Doç.Dr. İşsever, şunları söyledi:

"Gayri sıhhi müesseseler faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyevi, fiziki, ruhi ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ve doğal kaynakların kirlenmesine neden olan müesseselerdir. Birinci sınıf gayri sıhhi müesseseler, meskenlerden ve insanların ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzak bulundurulması gereken müesseselerdir."

Aydınlı Mahallesi'nde bugün irili ufaklı 10 tane tersane ve yan kuruluşları bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.